Τα αποτελέσματα της έρευνας του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης – EPAS για τις ευρωεκλογές

3 Min Read

«Τι γνωρίζουμε για τις ευρωεκλογές;»

Την Τετάρτη 24 Απριλίου στην κεντρική πλατεία Κοζάνης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”,  πραγματοποιήθηκε κοινή δράση των υποψηφίων Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης και του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης με θέμα την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές.

- Advertisement -

Οι υποψήφιοι και οι εθελοντές πρέσβεις του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια και με ψηφιακά και έντυπα ερωτηματολόγια διερεύνησαν τις γνώσεις των δημοτών για τις Ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα οι πολίτες κλήθηκαν να συμμετέχουν σε δια ζώσης και ψηφιακή ψηφοφορία απαντώντας για το αν ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. 

Στην κάλπη που στήθηκε προσήλθαν 197 συμπολίτες μας. Η συντριπτική πλειοψηφία, 173 άτομα, δήλωσαν την προθυμία τους να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου (87,8%) 19 άτομα δήλωσαν αρνητικά ενώ 5 δεν έχουν αποφασίσει.

Στο ψηφιακό και έντυπο ερωτηματολόγιο απάντησαν 108 συνδημότες μας και στη συνέχεια ενημερώνονταν για τις σωστές απαντήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 66,7% των ερωτηθέντων γνωρίζει ότι οι Ευρωεκλογές γίνονται κάθε 5 χρόνια, ενώ το 84,3% ότι οι επικείμενες εκλογές είναι τον Ιούνιο.  Το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα γνωρίζει ότι κάθε χώρα διαχειρίζεται τις εκλογές με το δικό της τρόπο, αλλά υπάρχουν ορισμένες κοινές αρχές που πρέπει να εφαρμόσουν. Στην ερώτηση: “Ποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες που αφορούν τις ευρωεκλογές είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ΕΕ;”, όπως φαίνεται στο διάγραμμα το 62,7%  απάντησε “Όλα τα παραπάνω”.

Εικόνα που περιέχει κείμενο, στιγμιότυπο οθόνης, γραμματοσειρά, σχεδίαση

Το 56,9% των ερωτηθέντων αποκρίθηκε ότι  ο αριθμός των ευρωβουλευτών που εκλέγει η κάθε χώρα εξαρτάται από τον πληθυσμό της, ενώ το 90,2% απάντησε σωστά ότι η Ελλάδα έχει 21 ευρωβουλευτές. Περίπου το 67% των πολιτών απάντησε θετικά ότι γνωρίζει τη συμβολή της ΕΕ στην πόλη μας με έργα όπως η πλατεία, βιβλιοθήκη κ.α. Η συντριπτική πλειοψηφία (78,4%) στα ψηφιακά και έντυπα ερωτηματολόγια, δήλωσε ότι θα προσέλθει στις κάλπες στις 9 Ιουνίου.

Θεωρούμε ότι τα ευρήματα της σφυγμομέτρησής μας ήταν ενδεικτικά για την περίοδο του ενάμισι μήνα πριν τις εκλογές και ότι ο κόσμος της Κοζάνης έχει ενημερωθεί περισσότερο και καλύτερα. 

Εμείς, οι πρέσβεις και υποψήφιοι πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, ελπίζουμε να συνδράμαμε με τις δράσεις μας στην ευαισθητοποίηση των συμμαθητών και των συμπολιτών μας και στην ανάγκη της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές. 

Αξιοποίησε την ψήφο σου!#UseYourVote.

Μοιραστείτε την είδηση