Τα αποτελέσματα της πολιτικής πανελλαδικής έρευνας της Prorata τον Απρίλιο

3 Min Read

Τι καταγράφει η έρευνα για πρόθεση ψήφου και ακρίβεια

Ακρίβεια, χαμηλοί μισθοί και συνθήκες εργασίας είναι τα ζητήματα που ανησυχούν την κοινωνία, όπως κατέγραψε η εταιρεία Prorata στην πανελλαδική πολιτική έρευνα που εκπόνησε για την ανίχνευση στάσεων, αντιλήψεων και πρόθεσης ψήφου κατά το διάστημα 8 έως 11 Απριλίου. Το δείγμα της έρευνας ήταν 1236 άτομα (χρήση ποσόστωσης σε φύλο, ηλικία και τόπο διαμονής σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%), με τους περισσότερους να μην αποδίδουν την κύρια ευθύνη σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι διεθνείς εξελίξεις ή οι περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά στις πολιτικές ιδέες του κυβερνώντος κόμματος.

Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2019, η μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης είναι έτοιμη να αποδώσει στην κυβέρνηση ευθύνες για μια ενδεχόμενη «περίοδο οικονομικής λιτότητας» κατά τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το βέλος της ευθύνης δεν διαχέονταν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, γενικώς στις διεθνείς εξελίξεις ή αδιακρίτως σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλά στη νυν ελληνική κυβέρνηση. Τα παραπάνω ευρήματα αλλά και το γεγονός ότι οι μισοί περίπου πολίτες επιθυμούν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, επιβεβαιώνει μια σχετικά διευρυμένη κοινωνική δυσαρέσκεια με αντικυβερνητικό προσανατολισμό.

Σε σχέση με τον δείκτη μέτρησης αρνητικών ρευμάτων προς τα δύο μεγάλα κόμματα, το 46% θα ενοχλούνταν περισσότερο αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε αύριο τις βουλευτικές εκλογές, ενώ μια αντίστοιχη μερίδα (45%) θα ενοχλούνταν περισσότερο αν η ΝΔ κέρδιζε τις εκλογές. Αντίστοιχα, ως διχασμένη καταγράφεται η κοινή γνώμη και ως προς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, το 48% επιθυμεί να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται η κυβερνητική θητεία, ενώ το 47% επιθυμεί να διακοπεί πρώρα και να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

Τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από την παρούσα έρευνα αφήνουν το αποτύπωμα τους και στην εκλογική συμπεριφορά της κοινωνίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της παρούσας έρευνας, η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24.5%) αυξάνεται κατά 0.5%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5.5%. Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής δείχνει να συμπιέζεται ελαφρώς κατά 0,5%, ανιχνευόμενο στο 12%. Παράλληλα, η δημοσκοπική εικόνα των υπολοίπων κομμάτων δεν μεταβάλλεται σημαντικά, με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει το 5% των προτιμήσεων, την ΕΛ.ΛΥ το 3.5% και το Με.Ρ.Α 25 το 2%. Μόνη διαφοροποίηση συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, η για πρώτη φορά δημοσκοπικά ορατή αποτύπωση του κόμματος Έλληνες για την Πατρίδα (2%).

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση