Τα εγκαίνια της Πανεπιστημιούπολης Κοζάνης σε εικόνες

6 Min Read
O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στα εγκαίνια του νέου campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.
«Θέλω να σας πω, κύριε Πρύτανη, ότι είμαι πράγματι εντυπωσιασμένος από το έργο αυτό, το οποίο καταφέρατε να δρομολογήσετε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια, δημιουργώντας εδώ στην Κοζάνη το πρόπλασμα ενός υπερσύγχρονου campus, με κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου εντός της ζώνης ενεργού πολεοδομίας. Ίσως πράγματι εδώ στη Δυτική Μακεδονία να χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας. Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και ίσως εκπλήξει πολλούς οι οποίοι ταυτίζουν πολλές φορές τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια με λύσεις ανάγκης και όχι λύσεις επιλογής και να μάθει κανείς πραγματικά τι γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, που αυτές νομίζω τις βλέπετε και τις εκτιμάτε όλοι, αλλά και σε επίπεδο πραγματικού ουσιαστικού διδακτικού και ερευνητικού έργου. Και νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία μάς παρουσιάσατε, κύριε Πρύτανη, είναι πράγματι εντυπωσιακά ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων, ως προς τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εδώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις spin off εταιρείες», σημείωσε σε μια σύντομη παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
*Επενδύσουμε σε επαγγέλματα του μέλλοντος και συνδέοντας το Πανεπιστήμιο με το αναπτυξιακό μας όραμα για την περιοχή*
«Έχω ξέρετε, φίλες και φίλοι, μιλήσει με πολλούς επενδυτές, προσπαθώντας να τους κεντρίσω το ενδιαφέρον να έρθουν να επενδύσουν στη Δυτική Μακεδονία, για να μπορέσουμε να συνδιαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον αυτής της δυναμικής Περιφέρειας. Και όταν τους μιλάμε για τα κίνητρα, το έχουμε κάνει συχνά με τον κύριο Παπαθανάση, κίνητρα υπάρχουν, υποδομές υπάρχουν, δίκτυα υπάρχουν. Αυτό που με ρωτάνε όλοι όμως είναι: άνθρωποι υπάρχουν; Θα βρω καταρτισμένο προσωπικό έτσι ώστε να μπορέσω να στελεχώσω ουσιαστικά τις νέες αυτές επενδυτικές δραστηριότητες τις οποίες θέλω να δρομολογήσω; Και ακριβώς αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επενδύοντας σε επαγγέλματα του μέλλοντος και συνδέοντας το αναπτυξιακό μας όραμα για την περιοχή, τις τεχνολογίες αιχμής τις οποίες θέλουμε να προσελκύσουμε. Είτε μιλάμε για υδρογόνο, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για τεχνολογίες αιχμής για μεγάλα δεδομένα, για δίκτυα analytics. Όλα αυτά είναι προκλήσεις αλλά και ταυτόχρονα ευκαιρίες για την Δυτική Μακεδονία» τόνισε ο Πρωθυπουργός.
*Τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια που μάς επισκέφθηκαν έμειναν εντυπωσιασμένα από τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια*
«Πρέπει να σας πω ότι όταν μας επισκέφτηκαν πριν από λίγους μήνες κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια έμειναν εντυπωσιασμένα όχι μόνο από την ποιότητα των μεγάλων, των ιστορικών ακαδημαϊκών μας ιδρυμάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, αλλά κυρίως από τη δουλειά που γίνεται στα περιφερειακά μας πανεπιστήμια. Και γι’ αυτό και μπορέσατε ήδη να χτίσετε αυτές τις σχέσεις συνεργασίας.
Στα νέα παιδιά, λοιπόν, τα οποία σκέφτονται που θα σπουδάσουν τους λέω ότι τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια δεν πρέπει να είναι μια λύση ανάγκης. Δεν πρέπει να είναι τελευταία στην κατάταξή τους. Πρέπει να είναι μια λύση προτεραιότητας, μια λύση επιλογής και όχι μόνο για τα παιδιά της Δυτικής Μακεδονίας τα οποία μπορεί να έχουν μια φυσική προτίμηση να σπουδάσουν στον τόπο τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ήδη βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα μίας νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε πριν από λίγο, άρπαξαν όμως τις ευκαιρίες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να κάνουν σπουδαία πράγματα.  Και αυτός ήταν πάντα ο σκοπός μας. Η χειραφέτηση των πανεπιστημίων, η απελευθέρωσή τους από τον ασφυκτικό βραχνά του Υπουργείου Παιδείας, ώστε τα ίδια να μπορέσουν να τρέξουν, να διεκδικήσουν ερευνητικά προγράμματα, να φτιάξουν spin off εταιρείες, να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία, να μπορούν να κινηθούν και να είναι ανταγωνιστικά σε αυτήν την αγορά εργασίας η οποία αλλάζει τόσο γρήγορα και να παίξουν ρόλοι στην επιμόρφωση και την κατάρτιση. Είναι σημαντικό ότι τα πανεπιστήμια μπαίνουν και σε αυτόν τον τομέα. Διότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος δεν θα στελεχωθούν μόνο από τους φοιτητές, θα στελεχωθούν και από εργαζόμενους οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν ευκαιρίες επανακατάρτισης και βελτίωσης των δικών τους δεξιοτήτων προκειμένου να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.
Η νέα Πανεπιστημιούπολη, ένα campus ευρωπαϊκών προδιαγραφών που φιλοξενεί προς το παρόν τρεις πολυτεχνικές σχολές, έρχεται να καλύψει τις αυξανόμενες εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές ανάγκες που προέκυψαν από την αναδιοργάνωση του ιδρύματος το 2019 και την ανάγκη να συνδράμει αναπτυξιακά στον εθνικό στόχο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεόδωρος Θεοδουλίδης. Μετά τα εγκαίνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους χώρους του πανεπιστημίου από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρο Θεοδουλίδη.
Μοιραστείτε την είδηση