Τα εμπόδια της καθημερινότητας των ανθρώπων με προβλήματα όρασης στην Κοζάνη- Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τυφλών μιλά στον «Χ»

4 Min Read

Της Αργυρώς Ξανθοπούλου

Μπορεί να ζούμε στο 2020 και να αποτελούμε Ευρωπαϊκή χώρα όμως τα άτομα με αναπηρία παραμένουν «εγκλωβισμένα» στα σπίτια τους λόγω της ανικανότητας της πολιτείας να δημιουργήσει όλες εκείνες τις υποδομές για να κυκλοφορούν χωρίς δυσκολίες στις πόλεις και λόγω της κοινωνίας που εξακολουθεί να μην είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα αναπηρίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Χ» μέσα από τις σελίδες του θίγει ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ στην πόλη της Κοζάνης, μια πόλη ομολογουμένως αφιλόξενη για τους ανθρώπους με προβλήματα αναπηρίας λόγω της πολεοδομίας της, των παλιών κτιρίων και δυστυχώς της ιεραρχίας προτεραιοτήτων των διοικούντων.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας, προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να βάλει το δικό του λιθαράκι στην αλλαγή νοοτροπίας και στην βελτίωση των συνθηκών κίνησης των μελών του στις πόλεις της περιφέρειας. Σε όλη την περιφέρεια οι άνθρωποι με τα προβλήματα όρασης ανέρχονται σε περίπου 1000 εκ των οποίων οι 206 βρίσκονται στην Δήμο Κοζάνης. Αξιοσημείωτο είναι πως στην ΠΕ Γρεβενών δεν καταγράφεται κανένας τυφλός. Όπως λέει στον «Χ» ο Πρόεδρος του Ηλίας Γιώτας, η Κοζάνη είναι μια δύσκολη πόλη μορφολογικά με μεγάλες κλίσεις και παλιά πεζοδρόμια και πλέον απαιτούνται ανακατασκευές σε πολλά σημεία και εκσυγχρονισμός. «Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) που ξεκίνησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και συνεχίζει η τωρινή, είναι μια πολύ καλή λύση για ορισμένα ζητήματα προσβασιμότητας και για να αρθούν επιτέλους οι κοινωνικοί αποκλεισμοί στην μετακίνηση. Στην Κοζάνη υπάρχουν πολλά τυφλά, όπως λέμε, σημεία με το πιο χαρακτηριστικό το τέρμα του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης όπου η όδευση τυφλών σταμάτα απότομα» μας λέει ο κ. Γιώτας. Ο ίδιος σημειώνει πως η συνεργασία με τις δυο τελευταίες δημοτικές αρχές είναι πολύ καλή και πως υπάρχει διάλογος.

«Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η τοποθέτηση ειδικών συσκευών που θα λειτουργούν με εντοπιστή GPS στα δημόσια κτίρια και θα επιτρέπει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να εξυπηρετούνται και να κινούνται εντός των υπηρεσιών χωρίς πρόβλημα. Επίσης σε περίπου δυο εβδομάδες θα ξεκινήσει και η ακουστική βιβλιοθήκη στην δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης και θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να ακούνε το αγαπημένο τους βιβλίο ανάμεσα σε περίπου 8000 τίτλους» προσθέτει ο κ. Γιώτας.

Βιωματικές δράσεις στα σχολεία

Εδώ και δυο χρόνια ο Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα βιωματικών δράσεων στα σχολεία με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και της κοινωνίας. Μια από τις δράσεις είναι να βάζουν τα παιδιά στην θέση ενός τυφλού ανθρώπου, να του κλείνουν τα μάτια και με την βοήθεια ενός μπαστουνιού να προσπαθήσουν να κινηθούν είτε σε δρόμο χωρίς εμπόδια είτε όχι. Το παιδί στην συνέχεια μπαίνει στην θέση του συνοδού τυφλού και τέλος εκφράζουν με την ζωγραφική τα αισθήματά τους.

«Όλα ξεκινούν από την οικογένεια που πρέπει να σε στηρίξει, να σου δώσει κίνητρα για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και την κατάλληλη προσωπικότητα ώστε να βγεις με δύναμη στον κόσμο. Αν μείνει κλεισμένος στο σπίτι φυλακίζεσαι. Η καθημερινότητα μας είναι πολύ δύσκολη όμως την αντιμετωπίζουμε» λέει ο Πρόεδρος του Συλλόγου που έχασε την όρασή του στα 12 του χρόνια.

Φέτος οι βιωματικές δράσεις στα σχολεία δεν θα πραγματοποιηθούν λόγω του COVID-19. Όμως θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα σεμινάρια εκμάθησης γραφής Braille διάρκειας 55 ωρών. Τα τμήματα που θα γίνουν θα είναι τρία και οι εκπαιδευόμενοι θα είναι συνολικά 42.

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση