Τα fake news σε καιρό ειρήνης

2 Min Read

Οι ψευδείς ειδήσεις, όπως έχουμε κι άλλη φορά αναφέρει, δεν είναι προνόμιο των καιρών μας. Στην εποχή μας απλά διευκολύνθηκαν να βρουν διέξοδο προς τους πολλούς, χάρη στα social media.
Ωστόσο, είναι παλιά εφεύρεση και τα συναντάμε κυρίως σε καιρό πολέμου. Στον πόλεμο τότε που το μεγαλύτερο θύμα είναι η αλήθεια, οι ψευδείς ειδήσεις ανέκαθεν είχαν την τιμητική τους.
Με βασικό εργαλείο την από στόμα σε στόμα πληροφορία, το ψέμα διαδίδονταν ταχύτατα με στόχο άλλες φορές την ανύψωση του ηθικού του επιτιθέμενου και άλλες φορές τον εκφοβισμό των τοπικών πληθυσμών.
Μάλιστα, ο πόλεμος της πληροφορίας και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτόν θεωρούνταν σημαντικότερος ακόμα και από τη νίκη στο ίδιο το πεδίο της μάχης.
Επιστρέφοντας στο σήμερα βλέπουμε ότι τα fake news γίνονται πλέον και τρόπος πλουτισμού. Μάλιστα κάνει εντύπωση ότι ενώ οι πολίτες διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα για να ενημερωθούν με ακρίβεια και αντικειμενικότητα, απλά γκουγκλάροντας και διασταυρώνοντας, εκείνοι επιμένουν να αναπαράγουν και να μοιράζονται ψευδείς πληροφορίες.
Η ψευτοείδηση που κυκλοφόρησε την Κυριακή για τη δήθεν νεκρή γυναίκα στο Πισοδέρι της Φλώρινας είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ των fake news και η διασπορά της από διάφορα sites της συμφοράς έρχεται απλά να επιβεβαιώσει τα όσα ήδη ξέρουμε.
Iωάννα

Μοιραστείτε την είδηση