Τα καμίνια των ξυλοκάρβουνων στα Γρεβενά.

straboy
από straboy
1 Min Read

Μια τεχνική που κρατά εδώ και πολλά χρόνια η παραδοσιακή παραγωγή ξυλοκάρβουνων. Παρόλο που βιομηχανοποιήθηκε πλήρως στα Γρεβενά παραμένουν κάποιες μονάδες που συνεχίζουν κόντρα στην εποχή να παράγουν ξυλοκάρβουνα με τον παλιό πατροπαράδωτο τρόπο.

Η βασική τεχνική θέλει να τοποθετούνται ξύλα, ως επι το πλείστον οξειάς, τα μεγαλύτερα περιμετρικά, κυκλικά ενώ στη συνέχεια τοποθετούνται τα μικρότερα. Τα ξύλα συγκλίνουν προς τα πάνω σχηματίζοντας καμίνι που στο επάνω μέρος καταλήγει σε τρούλο με άνοιγμα στη μέση (καμινάδα) για να ανάψουνε τη φωτιά αν χρειαστεί, ο οποίος σκεπάζεται με άχυρα, κλαδιά και χώμα.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που απαιτεί μαεστρία, ιδιαίτερη τεχνική και συνεχή έλεγχο της φωτιάς, η οποία διοχετεύεται στα καμίνια από παράπλευρους αγωγούς, έτσι όταν αναζωπυρωθεί να ρίχνεται χώμα ώστε να καθηλωθούν οι φλόγες της. Mε το φτυάρι λοιπόν στο χέρι νυχθημερόν να ελέγχουν τα καμίνια των ξυλοκάρβουνων στα Γρεβενά.

Κόντρα λοιπόν στην εποχή υπάρχουν ακόμη επαγγέλματα και άνθρωποι όπως ο Γιάννης Παπαλάμπρου με μεράκι που τα στηρίζουν..

Μοιραστείτε την είδηση