Τα μέτρα στήριξης για το μήνα Απρίλιο

4 Min Read

Μέτρα ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ για εργαζομένους και ανέργους και για τον μήνα Απρίλιο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο αυτό, επεκτείνεται η αναστολή συμβάσεων σε εργαζομένους επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, καθώς και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ενώ το κράτος θα καταβάλλει και το Δώρο του Πάσχα, όπως του αναλογεί. Παράλληλα, παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν στα τέλη Μαρτίου.

Αναλυτικά:

  1. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που πλήττονται δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και να είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ύψους 534 ευρώ, ενώ καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τον Απρίλιο θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ με τα ίδια κριτήρια που τέθηκαν και το Μάρτιο.

Παράλληλα, δίνεται δώρο Πάσχα επί της αναλογίας που καλύπτει το δημόσιο για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου, με κόστος στα 210 εκατ. ευρώ.

  1. Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021, με το κόστους για τους τρεις επιπλέον μήνες να διαμορφώνεται στα 3 εκατ. ευρώ.
  2. Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021.
  3. Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021. Το κόστος των επιπλέον τριών μηνών ανέρχεται σε 19 εκατ. ευρώ.
  4. Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τον Μάρτιο του 2021.
  5. Τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τα τέλη Μαρτίου δίνεται παρατείνονται για δύο μήνες, με το κόστος να ανέρχεται στα 77 εκατ. ευρώ.
  6. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως και τον Ιούνιο 2021 και δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021.

Σταϊκούρας:«Κουρεμένα» ενοίκια και τον Απρίλιο- Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν διπλή αποζημίωση

Διπλή αποζημίωση θα λάβουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους τα μηνιαία μισθώματα Φεβρουαρίου και Μαρτίου, καθώς οι τελευταίοι δικαιούνταν μηδενικά (ή μειωμένα) ενοίκια λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιπλέον, για επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση,ο αθλητισμός, ο τουρισμός, αναστέλλεται για τον Απρίλιο η πληρωμή ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών και μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα δικαιούνται και για τον μήνα αυτόν υποχρεωτική αναστολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και το 60% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους, που οι συμβάσεις τους βρίσκονται σε αναστολή, δικαιούνται ενοίκιο μειωμένο κατά 40% για την κύρια κατοικία ή τη φοιτητική κατοικία εφόσον έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Στο μεταξύ, παρατείνονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι προθεσμίες εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγών και συναλλαγματικών) κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, οι παρεμβάσεις για τον μήνα Απρίλιο ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ επεκτείνοντας τα μέτρα εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ για το σύνολο του 2021 το συνολικό κόστος των μέτρων θα ξεπεράσει τα 14 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση