Τα «πατήματά» της αναζητά η Εδαφική Επιτροπή ΔΑΜ

7 Min Read

Στην Κοζάνη ξανά σε λίγες μέρες Κάρστεν Ράσμουσεν

Στην Κοζάνη θα βρεθεί σε λίγες μέρες για άλλη μια φορά, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν Κάρστεν Ράσμουσεν. Ο κ. Ρασμουσεν θα συμμετέχει στην συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ με αντικείμενο την πορεία του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η Επιτροπή συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης για πρώτη φορά από την σύσταση της, προκειμένου να ετοιμαστεί τόσο για την επίσκεψη του υψηλόβαθμου στελέχους της Κομισιόν, όσο και για να ενημερωθούν τα μέλη της για το αντικείμενο και τον τρόπο λειτουργίας της.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή, αποτελεί το μοναδικό, ίσως, όργανο εκπρόσωπο της περιοχής στο εγχείρημα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Το έλλειμα συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας στην εκπόνηση του ΣΔΑΜ, έχει επικριθεί πολλάκις. Ωστόσο μέχρι σήμερα φαίνεται πως δεν υπάρχει διάθεση από το κεντρικό κράτος για να ακολουθηθεί το μοντέλο «από κάτω προς τα πάνω» και να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας για τα όσα θα γίνουν στην Δυτική Μακεδονία.

Μονόδρομος να πετύχει η Εδαφική Επιτροπή ΔΑΜ της Περιφέρειας

Τα «πατήματά» της επιχειρεί να βρει η Εδαφική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης για πρώτη φορά από τη σύστασή της. Στην επιτροπή συμμετέχουν τα επιμελητήρια, οι δήμοι, επιστημονικοί φορείς, η ΔΕΗ, το Πανεπιστήμιο κ.α. με αντικείμενο να προτείνουν ιδέες και έργα και στη συνέχεια αυτά να αποφασίζεται αν θα υλοποιηθούν από τον κεντρικό πυρήνα της Μετάβασης.

Το συγκεκριμένο όργανο, είναι το μοναδικό που συμμετέχει, έστω και μερικώς, στο εγχείρημα που λέγεται Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και αποτελεί την μοναδική «φωνή» της Περιφέρειας και τον θιγόμενων από την απολιγνιτοποίηση περιοχών προς την κεντρική Κυβέρνηση. Αυτή η απουσία συμμετοχής τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της αυτοδιοίκησης στην λήψη αποφάσεων και το μέλλον του τόπου, έχει επικριθεί από πολλούς και έχει ανησυχήσει ακόμη και τον επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) της Κομισιόν Κάρστεν Ράσμουσεν.

Ο ίδιος σε επίσκεψη του στην Κοζάνη στις 26 Ιανουαρίου 2023 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετάβαση οργανώθηκε σωστά και συγχαίρω αυτούς που εμπλέκονται. Πρέπει να εμπλακούν, όμως, με ένα σωστό και οργανωμένο τρόπο οι φορείς εδώ. Ποιοι είναι αυτοί; Επιχειρήσεις, τοπικές αρχές, ακαδημαϊκή κοινότητα» ανέφερε ο Κάρστεν Ράσμουσεν, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες σε όλους εσάς. Εσείς είστε αυτοί που θα υλοποιήσετε τα σχέδια και είστε αυτοί που θα το βιώσετε όλο αυτό. Μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε». Με αφορμή αυτή την τοποθέτηση του υψηλόβαθμου στελέχους της Κομισιόν, είχε ερωτηθεί από τον «Χ» και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 14 Φεβρουαρίου, όταν κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου κλήθηκε να δώσει απάντηση στο αν η Κυβέρνηση εντοπίζει έλλειμα συμμετοχής στο όλο σχέδιο και πως σκοπεύει να το αντιμετωπίσει. «Και θεωρούμε ότι το σχέδιο αυτό ήταν προϊόν μίας συνολικής διαβούλευσης, τροποποιήθηκε στην πορεία, όπως γνωρίζετε, και είναι ένα σχέδιο το οποίο δίνει σήμερα -και πρέπει να το πούμε αυτό- στην Κοζάνη, στη Δυτική Μακεδονία, στη Φλώρινα και σε ένα βαθμό στην Καστοριά και στα Γρεβενά, τα υψηλότερα κίνητρα τα οποία μας επιτρέπει ο χάρτης ευρωπαϊκών ενισχύσεων» είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

 

Η συνεδρίαση της Επιτροπής

Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας της, τα διαδικαστικά ζητήματα (επικοινωνία κλπ) και τον στόχο της. Όπως είπε, θέλησε να γίνει αυτή η συνεδρίαση τώρα γιατί σε λίγες μέρες επισκέπτεται ξανά την περιοχή ο κ. Ράσμουσεν. «Το όργανό αυτό συγκροτείται για πρώτη φορά και θεωρώ πως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φορέων. Να σημειώσω πως η πρόβλεψη ήταν να συμμετέχουν λιγότεροι φορείς όμως προσωπικά ζήτησα ο αριθμός αυτός να αυξηθεί για να υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση και πολυφωνία. Όσοι έκαναν στείρα αντιπολίτευση περιμένουμε τις προτάσεις τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κασαπίδης. Τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη, επιβεβαίωσε με τον τρόπο του ο Αντιπεριφερειάρχης Στέργιος Κιάνας, ο οποίος περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας των επιστημονικών ομάδων που συστάθηκαν, είπε πως «κάποιες από αυτές τις ομάδες δεν κατέθεσαν ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα, με ότι και να σημαίνει αυτό.»

Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ζήτησε από τον κ. Κασαπίδη να ενημερώσει άμεσα την ΠΕΔ για την ημερομηνία επίσκεψης του στελέχους της Κομισιόν, προκειμένου το όργανο να συνεδριάσει και να έρθουν στην Επιτροπή οι προτάσεις της ΠΕΔ. Μια συνοπτική παρουσίαση των μέχρι τώρα προσκλήσεων του Προγράμματος, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Τσιούμαρης. Από πλευράς Πανεπιστημίου, ο Λευτέρης Τοπάλογλου πρότεινε την δημιουργία ενός μηχανισμού που θα τεκμηριώνει ποσοτικά με στοιχεία και δεδομένα τα αποτελέσματα του προγράμματος και θα μπορεί να διορθώνει με ακρίβεια τυχόν αποκλείσεις.

Οι άνθρωποι της αγοράς, όπως ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Γιάννης Μητλιάγκας, απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής, ζήτησε να βρεθεί τρόπος ώστε το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία, να «πέσουν» στην περιοχή και όχι σε εταιρείες, φορείς και οργανισμούς εκτός περιφέρειας που θα αναλάβουν να «τρέξουν» προγράμματα εδώ (πχ κατάρτιση εργαζόμενων και άνεργων).

«Η Εδαφική Επιτροπή για εμένα θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Είναι ένα πρωθύστερο σχήμα γιατί ουσιαστικά αυτή θα πρέπει να δίνει τον τόνο στην κεντρική δομή της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Η Εδαφική κινείται σε έναν μονόδρομο και μόνο να πετύχει πρέπει. Αν αποτύχει τότε έχει τελειώσει το θέμα της Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο ήδη έχει αρχίσει και τρέχει με προσκλήσεις και ενέργειες από την κεντρική δομή με χαμηλό, δυστυχώς, το επίπεδο και την στάθμη συμμετοχής των τοπικών φορέων. Είναι χρέος μας και απαίτηση τη τοπικής κοινωνίας να το αλλάξουμε αυτό και η Εδαφική Επιτροπή να μην είναι διακοσμητική αλλά ουσιαστική και διεκδικητική» είπε σε δηλώσεις του στον «Χ» λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Μητλιάγκας.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos.kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση