Τα παιδιά να φεύγουν πιο πλούσια μετά απο μια παράσταση – Συνέντευξη της Κάρμεν Ρουγγέρη στο “Χρόνο”

4 Min Read

“Τα παιδιά να μαθαίνουν απο τις παραστάσεις και τα κλασικά έργα, αυτό είναι το ζητούμενο” λέει στο “Χρόνο” η Κάρμεν Ρουγγέρη με αφορμή την παράσταση “ο Κουρέας της Σεβίλλης” που θα παρουσιαστεί και στην Κοζάνη την Κυριακή 3 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Υπαίθριο Θέατρο.

Μιλήσαμε με την Κάρμεν Ρουγγέρη λίγες μέρες πριν έρθει στην Κοζάνη με τον Κουρέα, μέσα απο τον οποίο τα παιδιά “θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την ξένη λογοτεχνία, να γνωρίσουν τον Μπομαρσέ μέσα από την κωμωδία του αυτή, αλλά και να απολαύσουν τα μουσικά παιχνιδίσματα του Τζοακίνο Ροσίνι”. Για την Κάρμεν Ρουγγέρη στο επίκεντρο βρίσκονται τα παιδιά, “τα οποία σεβόμαστε ως θεατές και θέλουμε να φεύγουν πιο πλούσια μετά απο μια παράσταση”.

Στην ερώτησή μας με ποιο κριτήριο θα πρέπει να επιλέγονται απο τους γονείς οι παραστάσεις, η Κάρμεν Ρουγγέρη απαντά “θα έπρεπε το κριτήριο να είναι σεβασμός και ποιότητα. Αν δεν έχουμε στον νου μας αυτές τις δυο λέξεις εμείς που ασχολούμαστε με το θέατρο που απευθύνεται στα παιδιά, καλύτερα να τα παρατήσουμε και να πάμε σπίτι μας. Θα πρέπει ακόμα να θυμόμαστε ότι το θέατρο πρέπει να είναι πηγή γνώσης. Αυτή, άλλωστε, είναι και η αποστολή ενός θεατρικού έργου”.

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης δεν είναι παραμύθι. Ήταν ένα θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί που έγινε πασίγνωστο όταν ο Τζοακίνο Ροσσίνι -σπουδαίος Ιταλός συνθέτης – το διάλεξε για να το κάνει όπερα. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι. Έχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ   ενδιαφέρουσα υπόθεση. Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο   για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασσικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου.»

 

Ιωάννα Κωσταρέλλα

Λίγα λόγια για την παράσταση

Το έργο διασκευασμένο με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα, σε τραγούδια, δημιουργώντας   μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα.

Όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια -με άρωμα εποχής-, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.

Όλα ξεκίνησαν στο Πράντο, μια μικρή πόλη της Ισπανίας πολλά χρόνια πριν, όταν η Ροζίνα, ένα χαριτωμένο κορίτσι απ’ τη Σεβίλλη είχε πάει να επισκεφθεί μια θεία της. Δεν είχε προλάβει να μπει στο σπίτι όταν ξαφνικά αντίκρισε τον κόμη Αλμαβίβα, που έτυχε να περνάει από κει. Αυτό ήταν! Μια ματιά ανάμεσα σ’ ένα αγόρι και ένα κορίτσι και η αγάπη της ιστορίας μας έχει κιόλας γεννηθεί…

Λίγες μέρες αργότερα ο Αλμαβίβα στέλνει προξενήτρα στο Γέρο-Μπάρτολο, τον κηδεμόνα της Ροζίνας, για να ζητήσει το χέρι της. Εκείνος όμως αρνείται!

Τότε ο Κόμης αποφασίζει να τη βρει μόνος του και με τη βοήθεια του Φίγκαρο, του ξακουστού κουρέα της Σεβίλλης…

Συντελεστές

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση-χορογραφίες-φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Διασκευή-Ενορχήστρωση: Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, Ρεντόνα Κόλα, Στίχοι & επιλογή μελωδιών: Ανδρέας Κουλουμπής, Διδασκαλία Τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής, Μίνα Δελαπόρτα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργάκη, Βοηθός Ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου, Υπεύθυνη Γραφείου Παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη, Ζωγραφική Σκηνικών: Γιάννης Σπανόπουλος, Ελπίδα Γαδ, Artwork: Λουκάς Μελάς

Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί:

Βαρθαλίτης Αντώνης, Γεωργάκη Κατερίνα, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Παπαδάκης Αντώνης, Σταυρακούδης Νίκος, Τσίτσου Παναγιώτα, Φαρμάκης Νεκτάριος, Χονδρογιάννης Άγγελος

 

Ώρα έναρξης παράστασης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων κατ’άτομο: 10 € (Γενική είσοδος)

Μοιραστείτε την είδηση