Τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο επίκεντρο ημερίδας της ΕΛΜΕ

3 Min Read

Κλιμάκιο της ΟΛΜΕ βρέθηκε στην πόλη 

Τα «κρίσιμα» προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση συζητήθηκαν από μέλη της ΕΛΜΕ Κοζάνης αλλά και της Ομοσπονδίας από την Αθήνα, την Πέμπτη το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης. Το κλιμάκιο της ΟΛΜΕ επισκέφθηκε σχολικές μονάδες της περιοχής για να συζητήσουν με τους συναδέλφους τους για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο των εκπαιδευτικών. 

- Advertisement -
Θωμάς Τσούχλος πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και νυν μέλος της διοίκησης

«Η ΟΛΜΕ συνεχίζει να αγωνίζεται και ζήτησε να σταματήσουν οι διαδικασίες της αξιολόγησης τόσο από την υπηρεσιακή υπουργό εσωτερικών όσο και από την υπηρεσιακή υπουργό παιδείας, λόγω του ότι είναι μια υπηρεσιακή μεταβολή και λόγω του εκλογικού νόμου έχουν σταματήσει. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι από τον Ιούλιο και μετά με τη νέα ηγεσία του υπουργείου θα μπορέσουμε να συζητήσουμε ώστε να επιλύσουμε πολλά και καίρια προβλήματα που έχουμε» ανέφερε ο Θωμάς Τσούχλος πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ και νυν μέλος της διοίκησης.

Ιωάννης Σκόρδας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης

Ο Ιωάννης Σκόρδας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης ανέφερε πως στην ημερίδα συζητήθηκαν σοβαρά και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπως είναι τα μισθολογικά και η ατομική αξιολόγηση και οι μόνιμοι διορισμοί. Επίσης συζητήθηκαν αποφάσεις του 20ου συνεδρίου της ΟΛΜΕ που ψήφισαν οι σύνεδροι της ΟΛΜΕ τον περασμένο Ιούλιο.

«Ζητάμε την μισθολογική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών καθώς εδώ και μια δεκαετία οι μισθοί μας παραμένουν καθηλωμένοι. Ζητάμε τουλάχιστον 10% καθώς επίσης και το νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών. Είναι δίκαιο και πάγιο αίτημα μας. Το ζήτημα της ατομικής αξιολόγησης είναι πάρα πολύ σημαντικό και αγγίζει και τους νεοδιόριστους αλλά και τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Φυσικά έγιναν διορισμοί από το 2020 και μετά αλλά δεν είναι αρκετοί, ήδη έχουμε 50.000 αναπληρωτές στον αέρα και άλλες 100.000 αιτήσεις εκπαιδευτικών» τόνισε ο κ. Σκόρδας. Ενώ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της υπουργού παιδείας για τον μόνιμο διορισμό περίπου 3.700 εκπαιδευτικών για να καλυφθεί το κενό αυτών που αποχώρησαν προς συνταξιοδότηση.

Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ταμίας της ΟΛΜΕ

«Είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος, περίοδος την οποία τόσο η εξαθλίωση του εκπαιδευτικού, όσο γενικότερα η κατάσταση στα σχολεία έχουν ενταθεί. Οι εντάσεις, η ενδοσχολική βία είναι καθημερινότητα» σημείωσε ο Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ταμίας της ΟΛΜΕ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε φαινόμενα αύξησης της γραφειοκρατίας αλλά στην έλλειψη προσωπικού. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα σχολικό περιβάλλον  που ο εκπαιδευτικός νιώθει ότι είναι αβοήθητος. Είναι μια περίοδος που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου να αναβαθμίσουμε το ρόλο του εκπαιδευτικού που έχει απαξιωθεί γιατί απαξιωμένος εκπαιδευτικός σημαίνει απαξιωμένο σχολείο και απαξιωμένο σχολείο σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα για τη κοινωνία γιατί όταν οι πολίτες θα βγουν από τα σχολεία θα είναι πολίτες χωρίς κρίση χωρίς ελεύθερη σκέψη» τόνισε ο ίδιος. 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση