Η μελέτη, με τίτλο «Η επίδραση των κόκκινων παπουτσιών», εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιδρούν στη μη-συμμόρφωση με τα συνηθισμένα και πώς διαμορφώνουν τις αντιλήψεις τους για ασυνήθιστες εμφανίσεις, π.χ κόκκινα πάνινα παπούτσια σε επαγγελματικό περιβάλλον. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μη-συμμόρφωση ερμηνεύεται ως ένδειξη κύρους και υψηλής αυτοπεποίθησης. Αντίθετα, τα άτομα χαμηλού κύρους σε έναν οργανισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να τηρούν αυστηρά τους κώδικες ένδυσης.
Τη μελέτη αυτή έκανε το Harvard. Ναι, το Harvard, που αφού φαίνεται ότι έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, αποφάσισε να κάνει έρευνες και για τα αυτονόητα.
Γιατί το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα είναι αυτονόητο. Προφανώς και όποιος αισθάνεται σιγουριά και αυτοπεποίθηση μπορεί να κυκλοφορήσει έξω φορώντας τις κάλτσες του ανάποδα. Ξέρει πολύ καλά ποιος είναι και τι κάνει και δεν χρειάζεται την προβολή του στα μάτια των άλλων για αισθανθεί σιγουριά. Οι δε άλλοι βλέποντας την αυτοπεποίθηση που ο άνθρωπος με τα κόκκινα παπούτσια αποπνέει, προσλαμβάνουν ότι πρόκειται περί κάποιου σπουδαίου, τον οποίο κοιτούν με ανοιχτό το στόμα, ακόμα κι αν τους λέει ανοησίες. Κάποιες φορές, λοιπόν, τα ράσα κάνουν τον παπά.
Η συμβουλή στο στρατό είναι «μην φοράς κάτι που να σε κάνει να ξεχωρίζεις», αφού εκεί θέλεις να περάσεις αθέατος. Αντιθέτως, η συμβουλή εκεί που θέλεις να ξεχωρίσεις, είναι «φόρα κάτι που θα κάνει τους άλλους να σε κοιτάξουν». Ολόκληρο Harvard το λέει.
Iωάννα
Μοιραστείτε την είδηση