«Τα σαράντα κλειδιά», σε σκηνοθεσία Ελένης Δημοπούλου, μετά την επιτυχημένη τους πορεία συμπληρώνοντας 40 παραστάσεις, θα παρουσιαστούν την Τρίτη 10, Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαΐου στο «Κέντρο Πολιτισμού» του Δήμου Γρεβενών για τους μαθητές των σχολείων της περιοχής.
Σκηνοθεσία – Κείμενα – Απόδοση : Ελένη Δημοπούλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνικά – Κοστούμια – Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ
Βοηθός σκηνογράφου: Παρασκευή Ορφανίδου
Ζωγραφική εκτέλεση: Θάνος Στόκας
Παίζουν: Σοφία Αντωνίου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Θέμης Θεοχάρογλου, Δημήτρης Φουρλής
Λίγα λόγια για το έργο
Πώς μπορούμε με ελευθερία και φαντασία να «μαγεύουμε» τα παιδιά και να ενεργοποιούμε ταυτόχρονα την κριτική σκέψη τους, αλλά και τη συγκίνηση;
Τα Σαράντα κλειδιά είναι μια πρόταση παιδικού θεάτρου, βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Έξι ηθοποιοί ερμηνεύσουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
Η παράσταση πραγματοποιείται και με αφορμή και τα 30 χρόνια από τον θάνατο του Γιώργου Ιωάννου. Το παραμύθι αυτό, με τον τίτλο Η Μαρδίτσα, κατέγραψε η Νίκη Λ. Πέρδικα, η οποία και το δημοσίευσε στον τόμο Σκύρος, Β’, Αθήνα 1943. Αργότερα, ο Γιώργος Ιωάννου το περιέλαβε στην ανθολογία του Παραμύθια του λαού μας, εκδ. Ερμής, Αθήνα 1973. Το βιβλίο επανεκδόθηκε το 2004 και είναι διάθέσιμο σε βιβλιοπωλεία.