Τα σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για τις τηλεθερμάνσεις

5 Min Read

Η απάντηση Σκρέκα στην ερώτηση του ΚΙΝΑΛ

Τις προθέσεις και τα σχέδια της Κυβέρνησης για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας, γνωστοποίησε στο Κίνημα Αλλαγής ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε απάντησή του στην σχετική ερώτηση του βουλευτή του κόμματος Γιώργου Αρβανιτίδη.

Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ στην κοινοβουλευτική του ερώτηση, ζήτησε να ενημερωθεί για το τι σχεδιάζει το ΥΠΕΝ για την «διασφάλιση της αδιάλειπτης και αδιατάρακτης λειτουργίας των Τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας».

Στην απάντησή του ο κ. Σκρέκας αναφέρει τα όσα συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 οι εμπλεκόμενοι (Υπουργείο, Δήμοι, Περιφέρεια) και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

– τη διασύνδεση όλων των σημείων παραγωγής θερμικής ενέργειας με όλα τα σημεία κατανάλωσης των τριών πόλεων Αμυνταίου, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας,
– τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου εντός του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς, στον οποίο και θα διασυνδεθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις,
– τη διαμόρφωση ενός ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος με σύμπραξη των δημοτικών επιχειρήσεων των πόλεων αυτών.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι και ο χώρος άφιξης του αγωγού φυσικού αερίου μέσης πίεσης από τα Τρίκαλα Ημαθίας, την υλοποίηση του οποίου έχει δρομολογήσει ήδη ο ΔΕΣΦΑ και θα ξεκινήσει η κατασκευή του εντός του 2022. Τώρα η ΔΕΗ ήδη, όπως γνωρίζετε, συμβάλλει και θα συμβάλει περαιτέρω στην υλοποίηση του νέου σχεδιασμού ως προς την υλοποίηση νέων έργων παραγωγής θερμικής ενέργειας, που αφορούν και τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό βασικά της Πτολεμαΐδας 5».

Στην απάντηση του ΥΠΕΝ αναφέρεται η ολοκλήρωση του έργου της εγκατάστασης των ηλεκτρολεβήτων για την τηλεθέρμανση Πτολεμαϊδας και η επιδότηση της επιχείρησης με 15 εκατομμύρια ευρώ για να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές. Επίσης επισημαίνει την προκήρυξη του ΣΗΘΗΑ στον ίδιο ΑΗΣ τονίζοντας πως αναμένεται η υποβολή προσφορών και την ανάθεση των αναγκαίων κατασκευών στη μονάδα Πτολεμαΐδα 5 για τη δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης.

«Κανείς δεν έχει μείνει χωρίς τηλεθέρμανση τη στιγμή που μιλάμε. Οι ανάγκες της τηλεθέρμανσης Κοζάνης καλύπτονται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού του Αγίου Δημητρίου. Επίσης πρέπει να πούμε ότι τα έργα τα οποία περιέγραψα θα διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα και την επάρκεια της θερμικής ενέργειας για το σύνολο του διασυνδεδεμένου συστήματος, εφόσον βέβαια ολοκληρωθούν και οι διασυνδέσεις. Να προσθέσω ότι η υλοποίηση των συνδέσεων αυτών αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης και της διαδημοτικής επιχείρησης, τους οποίους όμως εμείς και την οποία θα τη βοηθήσουμε για να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό το έργο. Η σύσταση της τελευταίας προβλέπεται στο μνημόνιο κατανόησης στο άρθρο 24, στον ν. 4872/2021» αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Σκρέκας. Ο ίδιος καταλήγει πως το έργο στον ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023 και πως η ΔΕΗ ήδη εξετάζει και δρομολογεί εναλλακτικές λύσεις κάλυψης των αναγκών της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης για τη μεταβατική περίοδο, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρολεβήτων στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

ΚΙΝΑΛ: απέκρυψε ο Υπουργός την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το γραφείο τύπου της νομαρχιακής επιτροπής Κοζάνης του ΚΙΝΑΛ, ο Υπουργός Ενέργειας κατηγορείται πως αποκρύπτει την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες: «αυτό που δεν είπε ο κ. Υπουργός είναι ότι η απολιγνιτοποίηση όχι μόνο δεν σημαίνει απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες αλλά πλήρη εξάρτηση από εισαγόμενους. Αυτό που αποκρύπτει ο κ. Υπουργός το αποκάλυψε την 1η Μαρτίου στις τοποθετήσεις του στο Κοινοβούλιο ο κ. Πρωθυπουργός. Παρουσίασε τα σχέδιά του για την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου, κυρίως υγροποιημένου. Είναι αυτή πολιτική μετάβασης στην πράσινη οικονομία κύριε Μητσοτάκη;» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.
«Δυστυχώς, η επιδιωκόμενη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και των πηγών ενέργειας της χώρας έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την εξάρτηση. Εξάρτηση από ξένα ορυκτά καύσιμα· εξάρτηση από ξένες παραγωγικές υποδομές· εξάρτηση που διατηρεί την χώρα στο καθεστώς του καταναλωτή και δεν την μετασχηματίζει σε παραγωγό» καταλήγει το ΚΙΝΑΛ στο σχόλιό του στην απάντηση του κ. Σκρέκα.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση