Τα θέματα του πρωτογενούς τομέα προτάσσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

3 Min Read

Ξεκίνησε χθες το 1ο Γεωργοκτηνοτροφικό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας

Δύο σημαντικές ανακοινώσεις, αμφότερες με θετικό πρόσημο, έκανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης από το βήμα του 1ου Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεδρίου που έγινε χθες στη ΖΕΠ.

Η πρώτη αφορά στη σύσταση του πρώτου cluster τυροκόμων και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο με τη συγκρότηση ενός συνεργατικού σχηματισμού τυροκόμων, ο οποίος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την πρόσβαση των τυροκομικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας στο πιάτο των Ελλήνων, αλλά και των διεθνών καταναλωτών. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε, προκειμένου οι τυροκόμοι της περιοχής να μπορούν να τύχουν των ευεργετημάτων συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα ή χρηματοδοτικά εργαλεία. «Μπορούμε πλέον με περισσότερα εργαλεία και δυνάμεις να προωθήσουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χθες ο κ. Κασαπίδης.

Το δεύτερο νέο έχει να κάνει με την έγκριση προγράμματος που υποβλήθηκε για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων σε τρίτες αγορές, κυρίως Αμερική και Καναδά και στο οποίο θα συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας 2 εκ. 300 χιλιάδες ευρώ για να προωθήσει τα προϊόντα της. Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για «μέρα χαράς μετά την ανακοίνωση της εξέλιξης αυτής από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Τα θέματα που κυριάρχησαν στο συνέδριο ήταν η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα και προγράμματα που αφορούν στις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, το ασφαλιστικό και φορολογικό των αγροτών, αλλά και το ζήτημα της δημιουργίας συλλογικών σχημάτων.

«Πέραν των βασικών τεχνικών έργων, πρόκειται για θεσμικού χαρακτήρα ζητήματα που είναι σημαντικά για την επαγγελματική δραστηριότητα των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας. Θέλουμε να κωδικοποιήσουμε τις προτάσεις που αφορούν θεσμικές παρεμβάσεις και να τις προωθήσουμε στα αρμόδια υπουργεία, γι’ αυτό και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο η συζήτηση ξεκινά από ‘δω» είπε ο Περιφερειάρχης.

Σήμερα, δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, οι εργασίες μεταφέρονται στο Πνευματικό Κέντρο στο Βελβεντό, όπου εκπρόσωποι των συνεταιρισμών και των συλλόγων θα καταθέσουν τις προτάσεις τους και θα συζητήσουν πάνω σε κρίσιμα ζητήματα του αγροτικού τομέα.

Μοιραστείτε την είδηση