Τάσος Ραφαηλίδης: ο «ψηφιακός» αντιδήμαρχος του δήμου Κοζάνης

5 Min Read

Υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές με το Γιώργο Αμανατίδη

Η αντιδημαρχία Ψηφιακής Μετάβασης & Νέων Τεχνολογιών αποτελεί τη νεότερη αντιδημαρχία του Δήμου Κοζάνης. Από τον Ιανουάριο του 2022, όταν και δημιουργήθηκε, ο 33χρονος Αναστάσιος Ραφαηλίδης είναι και ο πρώτος αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο οποίος έβαλε στόχο τον μετασχηματισμό του Δήμου Κοζάνης σε «έξυπνο», με παράλληλη εκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αξιοποίηση της τεχνολογίας και την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος του πολίτη.

«Οι συνεργασίες, το ομαδικό πνεύμα και η αγάπη για ό,τι κάνω είναι αυτά που με χαρακτηρίζουν» λέει ο Τάσος Ραφαηλίδης, σε συνέντευξή του στον «Χ».

Τον στόχο του για τον Δήμο Κοζάνης, μετέφερε μέσα από την παρουσία του σε διάφορες εκδηλώσεις και συνέδρια που συμμετείχε ως ομιλητής, όπως αυτό του Ομίλου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην Αθήνα με θεματική «πως οι έξυπνες τεχνολογίες και εφαρμογές διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητα τους και πως εφαρμόζονται από την τοπική αυτοδιοίκηση». Εκεί συνομίλησε για το θέμα με τον Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο  και τον δικηγόρο και ιδρυτή της ΑΜΚΕ «Με άλλα μάτια» Βαγγέλη Αυγουλά. Στην Πάτρα σε συνάντηση αυτοδιοικητικών μίλησε για επιτυχημένες πρακτικές που εφαρμόζει ο δήμος και στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας BEYOND στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε την πρόταση «Κοζάνη 2030».

«Η καλή συνεργασία και η ομάδα είναι το παν σε ένα project. Πίσω μου βρίσκεται μια ομάδας εργασίας που δουλεύει πολύ και εντατικά. Πιστεύω πως θέσαμε τις βάσεις για να γίνει η Κοζάνη μια πιο «έξυπνη πόλη».

Έργα της αντιδημαρχίας

Ο κ. Ραφαηλίδης περιγράφει στον «Χ» μερικά από τα έργα και τις δράσεις που σχεδιάστηκαν από την αντιδημαρχία Ψηφιακής Μετάβασης και Νέων Τεχνολογιών. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιείται το πρώτο ασύρματο δίκτυο «lora» και πλέον αντιγράφουν και άλλοι δήμοι. Πρόκειται για ένα ιδιόκτητο ασύρματο δίκτυο σε όλη την πόλη που συνδέει αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί. 

Μια πρώτη εφαρμογή είναι η -σε πιλοτικό στάδιο- λειτουργία αισθητήρων για παρακολούθηση θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, για τη διαχείριση του στόλου των οχημάτων του δήμου, την παρακολούθηση του εσωτερικού περιβάλλοντος, του ατμοσφαιρικού αέρα και των περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και την πληρότητα των υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων.

Σε δεύτερη φάση θα μεγιστοποιηθεί η εμβέλεια του δικτύου σε όλο τον δήμο, με επέκταση των αισθητήρων σε περισσότερα σημεία και θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος για την βελτιστοποίηση των διαδρομών και τη συγκομιδή των απορριμμάτων, θα δημιουργηθούν εφαρμογές για κινητά καθώς και άλλα μικρότερα έργα.

«Είμαστε σε φάση αξιολόγησης για έντεκα προτάσεις που καταθέσαμε ύψους 1.990.000€ στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του Δήμου σε έξυπνη πόλη. Εάν όλα πάνε καλά, λάβουμε την έγκριση και προχωρήσει θα μιλάμε πλέον σε άλλη βάση για την επόμενη μέρα σε ότι αφορά το ψηφιακό και τεχνολογικό κομμάτι του δήμου μας» αναφέρει ο κ. Ραφαηλίδης.

Στη φάση υπογραφής σύμβασης βρίσκεται το έργο της Κεντρικής Πλατφόρμας των έξυπνων εφαρμογών, η οποία θα είναι το κεντρικό «σπίτι» της έξυπνης πόλης. Σε αυτή θα έχει πρόσβαση ο πολίτης για να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία προς όφελος της καθημερινότητας του μέσα στο δήμο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι αντιδήμαρχος στο συγκεκριμένο τομέα και μέλος της ομάδας που στήνει την βάση για τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό του Δήμου. Όλα προέρχονται από ομαδική συνεργασία. Η εμπειρία του να ασχολείσαι με τα κοινά είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη» καταλήγει ο κ. Ραφαηλίδης.

Υποψήφιος με τον Γιώργο Αμανατίδη σε αυτές τις εκλογές

«Ο Γιώργος Αμανατίδης είναι ο κατάλληλος για την επόμενη ημέρα της Δυτικής Μακεδονίας και θα συμπορευθώ μαζί του» λέει ο κ. Ραφαηλίδης, του οποίου η υποψηφιότητα ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. «Θεωρώ πολύ αξιόλογο τον Γιώργο Αμανατίδη και λόγω της δουλειάς του, αλλά και ως άνθρωπο. Έχουμε κοινό όραμα για την ανάπτυξη της περιοχής και θεωρώ ότι μπορώ να συμβάλλω σε αυτό το όραμα με όλες μου τις δυνάμεις, έχω ζήλο, έχω όρεξη και εύχομαι να εκλεγώ ώστε να συνεχίσω το έργο που άρχισα στο Δήμο Κοζάνης και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η διοίκηση του τόπου χρειάζεται ανθρώπους δραστήριους με γνώσεις και όραμα αλλά κυρίως αγάπη για την περιοχή τους» καταλήγει ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση