«Taste Me Wine»: μια εμφιαλωμένη…. Ποίηση

6 Min Read

Ο δημιουργός της πρώτης ηλεκτρονικής κάβας κρασιών της Δυτικής Μακεδονίας στον «Χ»

«In vino veritas» δηλαδή «εν οίνω η αλήθεια» είχε πει ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος (23-79 μ.X) κι δεν είχε και άδικο γιατί οι μεγαλύτερες αλήθειες λέγονται μετά το κρασί ή και κατά τη διάρκεια. Με τον Δημήτρη Στάιο, ιδρυτή της πρώτης ηλεκτρονικής κάβας κρασιών της Δυτικής Μακεδονίας «Taste me Wine», είπαμε πολλές… αλήθειες για το κρασί της περιοχής, το οποίο γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνοδο.

Η ηλεκτρονική κάβα «Taste me Wine» διαθέτει ετικέτες κρασιών από 18 οινοποιία της Δυτικής Μακεδονίας και από την πρώτη στιγμή που ο Δημήτρης συζήτησε με τους οινοποιούς για την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα προχωρούσε, συνάντησε τον ενθουσιασμό και την προτροπή τους. Από την σύλληψη της ιδέας το 2017, η ιδέα υλοποιήθηκε στις αρχές του 2020 όταν η ιστοσελίδα της κάβας «ανέβηκε» στο διαδίκτυο και η εταιρεία μπήκε στις διαδεδομένες πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών (efood και Box). Η σκληρή καραντίνα του κορωνοϊού που κράτησε τον κόσμο μέσα το σπίτι και η εκτόξευση που γνώρισαν αυτές οι πλατφόρμες, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην προώθηση της ηλεκτρονικής κάβας, η οποία σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των επιχειρήσεων του είδους πανελλαδικά.

«Στόχος μου ήταν πάντα η προώθηση του κρασιού της Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρώ πως έχουμε από τις καλύτερες ετικέτες και ο κόσμος πρέπει να τα γνωρίσει. Έχουμε στην περιοχή μας 22 οινοποιία μεγάλα και μικρά και εμείς συνεργαζόμαστε ήδη με τα 18 από αυτά. Αυτά τα οινοποιία έχουν παίξει, το καθένα με τον τρόπο του, τον δικό τους ρόλο στο να φτάσει το κρασί εδώ που βρίσκεται σήμερα κάτι που σημαίνει πως το κρασί μας είναι σημαντικό» είπε στον «Χ» ο κ. Στάιος. Όταν συνέλαβε την ιδέα της ηλεκτρονικής κάβας, στα ρεπό του επισκεπτόταν τα οινοποιία ένα προς ένα, συζητούσε με τους ιδιοκτήτες, δοκίμαζε ποικιλίες και συγκέντρωνε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούσε για το κρασί της Δυτικής Μακεδονίας και την ιστορία του. «Στις συζητήσεις με τους οινοποιούς εντοπίστηκε το «κενό» που υπήρχε στην προβολή και προώθηση του κρασιού της περιοχής και έτσι επιταχύνθηκε η δημιουργία της ηλεκτρονικής κάβας με στόχο να στέλνουμε εύκολα κρασί παντού στην Ελλάδα και εντός δεκαλέπτου ή τετάρτου στην πόλη της Κοζάνης. Όπως κάποιος παραγγέλνει φαγητό ή σνακ στο σπίτι έτσι μπορεί να παραγγείλει και ένα μπουκάλι κρασί από τις δεκάδες ετικέτες που διαθέτουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, εύκολα και γρήγορα» πρόσθεσε ο κ. Στάιος.

Όπως μας είπε, το κρασί ήταν πάντα ένα στοιχείο που πρωταγωνιστούσε στην οικογένειά του. Μεγάλωσε με τις μυρωδιές του μούστου, τα χρώματά του, την αφή του φελλού. Όταν ξεκίνησε να εργάζεται στον κλάδο της εστίασης από το 2010, ήρθε ακόμη πιο κοντά στο είδος και μαγεύτηκε. «Ο παππούς μου όταν επέστρεφε από την δουλειά του, έφτιαχνε ένα ζεστό φαγητό και έβαζε ένα ποτήρι κρασί να το συνοδεύσει. Με αυτό παρέα συζητούσε και έπαιζε μαζί μας, το κρασί ήταν μέλος της παρέας. Εμείς για παράδειγμα, συζητάμε αυτή τη στιγμή με ένα ποτήρι ξινόμαυρο και η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από αυτό. Το κρασί αποτελεί μέλος της παρέας των ανθρώπων. Πόσες φορές περιγράφοντας σε κάποιον πόσο ωραία περάσαμε και λέμε πως φάγαμε ένα ωραίο φαγητό και ήπιαμε ένα καλό κρασί» περιγράφει ο Δημήτρης με τον ενθουσιασμό στο πρόσωπό του να κυριαρχεί.

Τον ίδιο ενθουσιασμό έδειξαν και οι πρώτοι πελάτες της ηλεκτρονικής κάβας. Οι παραγγελίες άρχισαν να έρχονται η μια μετά την άλλη αρχικά στην Κοζάνη και στην συνέχεια το δίκτυο των πελατών επεκτάθηκε. Σήμερα, ο μεγαλύτερος όγκος πελατών του Taste Me Wine βρίσκεται στην Αθήνα. Έχει πελάτες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν προτάσεις από τον Δημήτρη Στάιο για κάτι νέο. «Έχουμε στείλει παραγγελίες ακόμη και στο Καστελόριζο. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως πολλοί κάτοικοι του εξωτερικού, από Αμερική, Γερμανία, Ολλανδία κ.α. παραγγέλνουν κρασιά για να τα παραδώσουμε σε συγγενείς και φίλους τους για δώρο. Αυτό για εμάς σημαίνει πολλά και μας κάνει να πιστεύουμε πως πετυχαίνουμε τον στόχο μας, δηλαδή να γνωρίσει ο κόσμος το κρασί της Δυτικής Μακεδονίας» εξηγεί ο Δημήτρης.

Γνωρίζοντας περισσότερο πλέον την αγορά του κρασιού, ο Δημήτρης Στάιος εκτιμά πως το ξινόμαυρο έχει μεγάλη δυναμική και εξαιρετική παραγωγή. Πρόκειται άλλωστε για την αγαπημένη του ποικιλία. «Το ξινόμαυρο για εμένα είναι ο αδερφός μου, μαζί προχωράμε όλα αυτά τα χρόνια. Γενικά το ελληνικό κρασί θεωρώ πως είναι προσιτό και η σχέση ποιότητας τιμής είναι εξαιρετικά καλή, όπως και η δουλειά που κάνουν οι οινοποιοί. Εμείς το επόμενο διάστημα θα προσθέσουμε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα και νέες ετικέτες και ποικιλίες, όμως πρωταγωνιστής του Taste Me Wine θα είναι πάντα το κρασί της Δυτικής Μακεδονίας» κατέληξε ο κ. Στάιος.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση