Ένα ταξίδι σε γαλαξίες, αστρικά νεφελώματα και γενικά στο σύμπαν, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι βρεθούν από αύριο έως και τις 8 Ιουλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Το… μακρινό αυτό ταξίδι για γίνει μέσα από τις φωτογραφίες του ερασιτέχνη αστροφωτογράφου Σάκη Γκόγκου, ο οποίος σε συνεργασία με τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν έκθεση αστροφωτογραφίας.
Τα εγκαίνια γίνονται αύριο στις 7 το απόγευμα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τον αστροφωτογράφο να περιγράφει την διαδικασία που ακολουθείται για τέτοιου είδους φωτογράφιση, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί και γενικά για την αστροφωτογράφιση. «Η αστροφωτογραφία είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, αλλά θα μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί κάποια πράγματα και να μπορέσει να κάνει τα πρώτα του βήματα» είπε μιλώντας στον «Χ» ο κ. Γκόγκος. Πρόκειται για μια πρωτότυπη – για τα δεδομένα της Κοζάνης – έκθεση που περιλαμβάνει 60 φωτογραφίες εκ των οποίων οι 15 τυπωμένες και οι υπόλοιπες θα εμφανίζονται σε πάνελ. Όλες είναι τραβηγμένες από το πλανητάριο που έχει δημιουργήσει λίγο έξω από την πόλη της Κοζάνης στον Κασλά.
Για να μπορέσει κάποιος να φωτογραφήσει τα άστρα και τον νυχτερινό ουρανό, πριν προχωρήσει στην αφορά του απαραίτητου εξοπλισμού, μπορεί να ξεκινήσει με κάτι πιο απλό, όπως είναι η αστροφωτογραφία ευρέως πεδίου και στη συνέχεια να περάσει στις πλανητικές. Αυτό μπορεί να γίνει με μια DSLR φωτογραφική μηχανή και να ενσωματώσει πάνω της ένα star tracker σε ένα τρίποδο. «Το star tracker πηγαίνει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή της γης, οπότε πρέπει να είμαστε πάνω στον στόχο για να φωτογραφήσουμε τον γαλαξία μας» εξηγεί ο κ. Γκόγκος και συνεχίζει λέγοντας πως οτιδήποτε εκτεθεί πάνω από 30’’ – 40’’ στον φακό, θα μπορέσει να φανεί με περισσότερη λεπτομέρεια.
«Στην αστροφωτογραφία “παντρεύεις” την αστροπαρατήρηση με τη φωτογραφία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκόγκος ο οποίος άρχισε να ασχολείται με το αντικείμενο πριν τρία χρόνια. «Δεν είναι εύκολη και φθηνή υπόθεση πάντως. Χρειάζεται προσήλωση, υ
πομονή και πολλές ώρες ενασχόλησης και εξοπλισμό. Η κάθε αστροφωτογραφία χρειάζεται κατά μέσο όρο γύρω στις πέντε με έξι ώρες για να τραβηχτεί» τονίζει ο ίδιος. Στην έκθεση αυτή, θα δει κάποιος την δρατηριότητά του τα τελευταία τρία χρόνια και τις…. περίπου 360 ώρες που χρειάστηκαν για να βγουν οι 60 φωτογραφίες, συν άλλες τόσες ώρες για την επεξεργασία των δεδομένων τους.
«Από τις μεγαλύτερες χαρές ενός ερασιτέχνη αστρονόμου είναι το να μοιράζεται με τους γύρω του το αντικείμενο που πα
ρατηρεί μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό. Να μοιράζεται τις εικόνες που βλέπει. Τι πιο όμορφο από το να μπορεί να το αποτυπώσει κιόλας και να το δουν πολλοί» τονίζει ο πρόεδρος του Αστρονομικού Συλλόγου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Τζήμκας, ο οποίος είπε πως πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Συλλόγου, μετά από δυόμιση χρόνια.
Στην έκθεση θα μπορεί το κοινό να εκτυπώσει και φωτογραφίες που θα δει σε όποια διάσταση επιθυμεί. Όλα τα έσοδα από αυτή τη δράση θα ενισχύσουν τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να διοργανωθούν οι επόμενες δράσεις.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr