Τελευταία πεθαίνει η ελπίδα για τους ανθρώπους των φανών- Θάνος Σβώλης: «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και αν δοθεί τελευταία στιγμή το «πράσινο φως», αλλά θέλουμε να είναι όλα νόμιμα»

2 Min Read

Φανούς, όπως τους ξέραμε μέχρι και το 2019, δεν θα έχουμε ούτε φέτος. Οι συστάσεις της Επιτροπής και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια, παρά μόνο ένα μικρό «παραθυράκι», καθώς ναι μεν απαγορεύουν τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά επιτρέπουν τις ελεγχόμενες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Η «καρδιά» της Κοζανίτικης Αποκριάς, όμως, είναι οι φανοί. Και καθώς φανός σημαίνει φωτιά και φωτιά σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να ανάψει, τα πράγματα είναι μάλλον δύσκολα.

Ο φανός είναι μια αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει πλήθος κόσμου σε έναν ανοιχτό χώρο και κατ’ επέκταση ο έλεγχος για πιστοποιητικά είναι εξαιρετικά δύσκολος.

Τι λένε, όμως, οι άνθρωποι των φανών; Ελπίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή να γίνει κάτι. Ο Θάνος Σβώλης, πρώην πρόεδρος του φανού «Αλώνια», μίλησε στον «Χ» και είπε πως «λίγοι υπεύθυνοι των φανών έχουν δείξει ενδιαφέρον να κάνουν εκδηλώσεις φέτος». Σε μια τέτοια περίπτωση, φυσικά δεν μιλάμε για φανό, αλλά για μια… «γιαλαντζί» κατάσταση. «Είναι θετικό το ότι άφησαν ορθίους στα μαγαζιά, αυτό ίσως αφήσει ένα παραθυράκι μήπως επιτραπεί κάτι και για εμάς, γιατί φανός χωρίς όρθιους δεν γίνεται» τονίζει ο ίδιος. Ωστόσο, οι άνθρωποι των φανών δεν προτίθενται να παραβούν το νόμο. «Ο κόσμος θέλει να ξεσκάσει, θέλει να βγει, αλλά έχουμε και στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για κάποια έξαρση του ιού. Είναι ένα έθιμο το οποίο δύο χρόνια δεν έχει γίνει, θέλουμε να το συνεχίσουμε, αλλά μόνο αν είναι νόμιμο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σβώλης.

Ακόμα, πάντως, και την τελευταία στιγμή αν δώσει το τελικό οκ η κυβέρνηση, οι άνθρωποι των φανών είναι πανέτοιμοι και πρόθυμοι να ανάψουν τους φανούς με δικά τους έξοδα, με χορηγούς, με ορχήστρες, σε συνεννόηση με μαγαζιά. Πάντα, όμως, τηρώντας τα πρωτοκόλλα και ό,τι αυτά επιτρέπουν.

«Έχουμε όλη την καλή διάθεση να κάνουμε τους φανούς φέτος, με μάσκες, αλλά και όλα τα απαραίτητα μέτρα» λέει κλείνοντας και δείχνοντας ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση