Σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του mega- φωτοβολταικού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Πτολεμαίδα, ύψους 110 εκατ. ευρώ και ισχύος 200 MW.
Εκκρεμούν μια σειρά από προπαρασκευαστικές διαδικασίες, οι οποίες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου η Mytilineos – ανάδοχος έχει ανακηρυχθεί η ΜΕΤΚΑ EGN, τμήμα πλέον της εταιρείας- να ξεκινήσει τις εργασίες στο μεγαλύτερο τμήμα του cluster φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW που «χτίζει» η ΔΕΗΑΝ στην Δ.Μακεοδνία.
Κινητικότητα ωστόσο επικρατεί και στα υπόλοιπα μέτωπα έργων της εταιρείας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα του cluster, ισχύος 15 MW, ενώ το δεύτερο τμήμα, ισχύος επίσης 15 MW είναι υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το φθινόπωρο.
Πιο βαθιά στον χρόνο τοποθετείται η έναρξη εργασιών στο έτερο μεγάλο φωτοβολταικό της ΔΕΗ, αυτό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW. Εδώ οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν κάπου εντός του Ιουνίου.
Εξελίξεις υπάρχουν και γύρω από το εμβληματικό deal της ΔΕΗΑΝ με την RWE, όπου και θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν θα κατασκευαστούν.
Το κοινό σχήμα αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες να έχει συσταθεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο με τις δύο πλευρές να βρίσκονται αυτή την στιγμή στην φάση επίλυσης σειράς διαδικαστικών και νομικών θεμάτων, τα οποία δεν είναι λίγα.
Στο ερώτημα, ποια έργα θα εισφέρει η κάθε μια από τις δύο πλευρές στο κοινό σχήμα, η απάντηση είναι ότι η συζήτηση αυτή είναι ακόμη πρώιμη. Στην παρούσα φάση, ΔΕΗΑΝ και RWE συζητούν λειτουργικά ζητήματα, όχι το τι θα εισφέρει η κάθε πλευρά σε άδειες έργων.
Είναι γνωστό ότι ο κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα συμμετάσχει στο σχήμα με έργα 1 GW και με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα δε της RWE, άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσει από την ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και καιρό. Τέτοια έργα, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, αναζητά ήδη η γερμανική εταιρεία ανάμεσα στα «βουνά» των αιτήσεων που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, για λόγους που αφορούν τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει η ελληνική επιχείρηση και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με εγχώριους και ξένους επενδυτές
energypress- Γιώργος Φιντικάκης