Τεράστια τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα

9 Min Read

Αγανακτισμένοι και σε ένταση οι αγρότες

Στο πολύωρο και έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο της Πέμπτης συζητήθηκαν αποκλειστικά τα θέματα του αγροτικού τομέα και οι προκλήσεις του, παρουσία εκπροσώπων 23 αγροκτηνοτροφικών συλλόγων όλης της περιοχής, οι οποίοι αγανακτισμένοι ζητούσαν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι αποζημιώσεις, η ΚΑΠ και η «άναρχη» επέκταση των ΑΠΕ ιδίως σε βοσκοτόπια και σε υψηλής παραγωγής χωράφια.  

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Αμανατίδης τόνισε πως «είναι αυτονόητο πως είμαστε μαζί σας και με τα συμφέροντα σας. Εμείς αντλούμε δύναμη από εσάς και πρέπει να σας την επιστρέψουμε» και συνέχισε λέγοντας πως τα αιτήματα τους είναι ρεαλιστικά και αποτυπώνουν στην ουσία τις δυσκολίες που περνάει η πραγματική οικονομία ενώ πρότεινε να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο και σημείωσε πως θα ζητήσει άμεση συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και να βρεθούν με τον αρμόδιο υπουργό για να του θέσουν τα θέματα τους. 

Ο εισηγητής του θέματος και Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Πασχάλης Χαρούμενος ανέφερε πως τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια ο γεωργοκτηνοτροφικός κλάδος ήταν δύο, η Ελληνοποίηση των προϊόντων και το κόστος παραγωγής ενώ πλέον έχουν προστεθεί η ενέργεια, η ΚΑΠ και τα προβλήματα λόγω του ΕΛΓΑ που χρειάζεται άμεσα τροποποιήσεις ώστε να διαχωριστεί το ζωικό κεφάλαιο με το φυτικό κομμάτι. «Τα προβλήματα αυτά έχουν γονατίσει τον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο ίδιος.

«Είμαστε εδώ για συγκεκριμένα πράγματα, θέλουμε να γίνει ένα περιφερειακό συμβούλιο που δεν θα μας χτυπήσει απλά την πλάτη και θα δεσμευθεί για όσα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας του» τόνισε ο Δημήτριος Μόσχος, εκπρόσωπος του μπλόκου της Καστοριάς και συνέχισε λέγοντας πως το πιο βασικό τους ζήτημα είναι το κόστος παραγωγής και ζητούν μια συνάντηση όλων των βουλευτών, των δημάρχων και του υπουργείου στη ΖΕΠ ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα εκεί και να υπάρξει μια συμφωνία για θέματα όπως είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή τη λογική που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια, μας χτυπάνε στην πλάτη και μας λένε ότι είμαστε μαζί σας και τελικά είμαστε μόνοι μας και αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, πρωτοβουλίες και λύσεις. Χάσαμε το 50% των επιδοτήσεων λόγω της ΚΑΠ. Τα επόμενα χρόνια ή θα βρίσκετε πολύ ακριβό φαγητό ή δεν θα βρίσκετε φαγητό, δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση» τόνισε ο ίδιος.

Ο Στάθης Πασχαλίδης εκπρόσωπος του μπλόκου των Κοίλων στάθηκε στην απολιγνιτοποίηση αλλά και το χωροταξικό λέγοντας πως «η απολιγνιτοποίηση μπορεί να λύσει την ενέργεια, το κόστος παραγωγής αλλά και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε γεμίσει παντού φωτοβολταϊκά σε υψηλής παραγωγής χωράφια, σε βουνά, σε βοσκοτόπια και αυτά μπορεί να μας τα λύσει ο περιφερειάρχης. Η απολιγνιτοποίηση είναι εδώ και πρέπει να γίνει με βάση τα δεδομένα της περιοχής μας. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να φύγουμε, θα το παλέψουμε μέχρι το τέλος. Η απολιγνιτοποίηση είναι ευχή και κατάρα. Αν το δουλέψουμε σωστά, νομίζω ο πρωτογενής τομέας θα αλλάξει πολύ σε όλη την περιφέρεια» τόνισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως αν δεν πάρουν τις απαντήσεις που θέλουν δεν αποκλείεται να κλείσουν και τους δρόμους.

Η Αργυρώ Ξανθοπούλου, εκπρόσωπος του μπλόκου Βοΐου σημείωσε πως τα γενικά αιτήματα είναι κοινά σε όλους, τονίζοντας πως «αν δεν λύσουν τα μικρά, δεν θα μπορέσουν να λύσουν και τα μεγάλα», ζητώντας τη στήριξη του περιφερειάρχη έμπρακτα ως αρωγός στην όλη προσπάθεια τους.

«Η ύπαιθρος συρρικνώνεται με ρυθμούς πολύ ανησυχητικούς, η περιφέρεια γενικότερα φθίνει και η Ελλάδα ακμάζει μόνο στις τουριστικές περιοχές και έπρεπε να υπάρχει ήδη εθνική κινητοποίηση για αυτό το ζήτημα. Η κινητοποίηση των αγροτών πρέπει να είναι η αρχή ενός αγώνα που θα βαδίσουμε σε μια άλλη χώρα. Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη εθνική προτεραιότητα και στη Δυτική Μακεδονία έχουμε ζήτημα με τα βοσκοτόπια και τη γη που χάνεται από την άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ αλλά πρέπει να ξεκινήσει από εδώ ο αγώνας για να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στους αγρότες ώστε να δουν με άλλη ματιά το κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί να αναπτύσσεται εδώ το 25% όλων των ΑΠΕ πανελλαδικά και να μην υπάρχει για τους δήμους, τους αγρότες, τις ενεργειακές κοινότητες, τους μικρομεσαίους επενδυτές και τους κοινωνικά ευάλωτους, τίποτα παραπάνω από το μηδέν. Αυτά δεν γίνονται και είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συσπειρωθεί όλος ο κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας για να γυρίσουμε τα πράγματα» τόνισε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στήριξη και προτάσεις της περιφερειακής αρχής

Η περιφερειακή αρχή δήλωσε τη στήριξη της στους αγρότες προτείνοντας λύσεις στα προβλήματα τους κάποιες εκ των οποίων είναι η περαιτέρω μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια και το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση, και οι δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της. 

Η αποζημίωση των μηλοπαραγωγών για απώλεια στην παραγωγής τους από ζημιογόνα αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ με βάση τα πορίσματα υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΔΑΟΚ) αλλά και αποζημιώσεις  στους μελισσοκόμους λόγω καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την παραγωγή μελιού (ξηρασία, χαλαζόπτωση, έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις κ.α.). 

Ενεργοποίηση του άρθρου 23 σχετικά με την προσαύξηση έως 30% στην παραγωγή φασολιού για καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης τουλάχιστον έως τα τέλη Νοεμβρίου για τους φασολοπαραγωγούς. Αποζημίωση σιτηρών και πρώτου χεριού τριφυλλιών που δεν συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα και δεν δόθηκαν στους αγρότες.

Για την ΚΑΠ προτάθηκε αναδιαμόρφωση της στο μέτρο που είναι πραγματικά δυνατό, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να παραμείνουν συνδεδεμένες στα ροδάκινα, στους καρπούς με κέλυφος και σε όλα τα μήλα, να μπουν οι περιοχές της Εορδαίας και του Αμυνταίου στις συνδεδεμένη καλαμποκιού, να καταργηθούν όλες η ΚΥΑ που αφορούν τα οικολογικά σχήματα. Να ενταχθούν και οι παλιοί βιοκαλλιεργητές στα νέα βιολογικά και να προωθήσει η Περιφέρεια τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και να καταργηθεί η τεχνική λύση λόγω του έντονου δημογραφικού προβλήματος και του ορεινού όγκου της περιοχής μας.

Ο αγροτικός κανονισμός προβλέπει τη δυνατότητα της διαχείρισης κινδύνων κάτι το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα κοινής αγροτικής πολιτικής, ενώ σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη αυτό θα γίνει τώρα με ένα σημαντικό ποσό και οι αγρότες θα επιδοτούνται 50% επιπλέον για τις ζημίες. Επίσης θα εξασφαλιστούν οι βασικές υποδομές στο σύνολο των κτηνοτροφικών μονάδων, συνεχίζοντας το πρόγραμμα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. 

Για την έλλειψη εργατικού δυναμικού προτάθηκε η τροποποίηση του νομοσχεδίου που αφορά στον αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών στα έτη 2023-2024 έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι εργάτες των συσκευαστηρίων, ενώ για την απολιγνιτοποίηση προτάθηκε η αποκατάσταση των ενεργών αγροκτηνοτρόφων και γεωργών μέσω της παραχώρησης τους απαλλοτριωμένων – αποκατεστημένων εδαφών όπως και το να δοθούν από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΔΑΜ) πόροι σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ενίσχυσης και αγροτικά προγράμματα επενδύσεων (αναπτυξιακός νόμος – σχέδια βελτίωσης).

Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τη συμμετοχή των ίδιων των αγροτών. Οι λύσεις πρέπει να περιλαμβάνουν βελτίωση των υποδομών,  παροχή χρηματοδοτικής στήριξης, προώθηση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής, παροχή εκπαίδευσης και τεχνολογικής υποστήριξης, καθώς και αποτελεσματική ρύθμιση και υποστήριξη από τις Αρμόδιες Αρχές.

Οι αγροτικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας θα συμμετέχουν και στην κινητοποίηση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη σήμερα το μεσημέρι όπου θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για το πως θα κλιμακωθεί η κατάσταση. 

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση