Τεράστιες οι καταστροφές για τρίτη χρονιά από την χαλαζόπτωση σε Μεσόβουνο και Πύργους

2 Min Read
Για ακόμα μια χρονιά, την τρίτη στη σειρά, οι κακές καιρικές συνθήκες του Ιουνίου με τη δυνατή χαλαζόπτωση και τις ισχυρές βροχές της περασμένης Κυριακής, κατέστρεψαν τις καλλιέργειες κερασιών και μήλων των περιοχών Πύργων και Μεσοβούνου του Δήμου Εορδαίας.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων ζητούν να δοθεί βαρύτητα στην προστασία των καλλιεργειών από την πολιτεία, τονίζοντας ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για αντιχαλαζικά δίχτυα και άλλα μέτρα προστασίας.

“Για ακόμα μια χρονιά γίναμε μάρτυρες της χαλαζόπτωσης. Ζούμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχει έρθει πλέον και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό” τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσοβούνου Γιάννης Ασφαλτίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Ασφαλτίδη, “η πολιτεία οφείλει να δώσει βαρύτητα στην προστασία των καλλιεργειών, με τα δίχτυα ή με τα αεροπλάνα”.
Οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι τεράστιες. “Ό,τι δεν είναι σκεπασμένο έχει πάθει 100% ζημιά. Ούτε καν αξίζει τον κόπο να τα μαζέψεις. Οι αποζημιώσεις δεν έρχονται από τον ΕΛΓΑ, που είναι υποστελεχωμένος” λέει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ και συμπληρώνει “εκλογές έχουμε, όποια κυβέρνηση και να έρθει, θα πρέπει να δώσει βαρύτητα στο θέμα”.
Το δυσβάστακτο κόστος των αντιχαλαζικών διχτυών είναι απαγορευτικό και χωρίς οικονομική στήριξη οι αγρότες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνοι τους. “Κυκλοφόρησε ότι θα βγει ένα πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ, αλλά δεν έγινε τίποτα” λέει ο κ. Ασφαλτίδης.
Οι αγρότες της περιοχής, απογοητευμένοι από τις εξελίξεις, αναμένουν τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση