Τέσσερα γραφεία υποστήριξης στη Δυτική Μακεδονία από την Ελληνική Αστυνομία για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

3 Min Read

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αλλά και την έναρξη λειτουργίας υπηρεσιών αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποίησαν το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην Κοζάνη ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».
Η εκστρατεία είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και την ενημέρωση για τη νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ με στόχο την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.
Να σημειωθεί ότι στη Δυτική Μακεδονία θα λειτουργήσουν τέσσερα γραφεία αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στις τέσσερις πρωτεύουσες του νομού, που θα βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες της Γενική Διεύθυνσης και τα αντίστοιχα κέντρα συμβουλευτικής που λειτουργούν.

Το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικοί μαζί με στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης μοίρασαν σχετικό υλικό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ που καλύπτουν την περίοδο 2014-2018, το 66% των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, το 78% των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες και το 26% είναι ανήλικα, ενώ έχουν γίνει 806 καταγγελίες βιασμών με το 77% να είναι γυναίκες.
Όπως ενημέρωσαν οι αστυνομικοί για οποιοδήποτε περιστατικό θα πρέπει να υπάρχει καταγγελία στο 100 ή επικοινωνία με το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, διαβεβαιώνοντας ότι τηρούνται οι αρχές της εχεμύθειας.
Επιπλέον, υπάρχει το 15900 τηλεφωνική γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτική και Ισότητας των φύλων που παρέχει ψυχολογική στήριξη, νομική συμβουλή και φιλοξενία σε ξενώνες, αλλά και το 197 που αντιστοιχεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου Κοζάνης η σύμβουλος υποστήριξης Δώρα Μητλιάγκα ανέφερε ότι «με αφορμή την ημέρα, είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για το φαινόμενο της έμφυλης βίας. Είναι θετική η κίνηση από την ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να δημιουργηθούν τα γραφεία ενδοοικογενειακής βίας».
Εκδήλωση από το Συμβουλευτικό Κέντρο και τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κοζάνης
Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο πραγματοποίησαν εκδήλωση για την έμφυλη βία, με τη συμμετοχή ηθοποιών του Δη.Πε.Θεάτρου που διάβασαν σχετικά αποσπάσματα.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης εντάσσεται στις υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κοζάνης:
Μακρυγιάννη Ι. 22, Κοζάνη
(Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8 π.μ-4 μ.μ)
Τηλ.: 2461049672
Fax: 2461049673
E-mail: [email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση