Τέσσερις γυναίκες από την Κοζάνη έκαναν δώρο στον εαυτό τους με δωρεά αιμοπεταλίων

11 Min Read

Ο «Χ» ακολούθησε την αποστολή του Συλλόγου «Σταγόνα Ελπίδας» στα νοσοκομεία της
Θεσσαλονίκης

Τηλέφωνα, μηνύματα, λίστα με ονόματα, άγχος για το αν θα βρουν όσους χρειάζεται και γενικά μια ευχάριστη αναστάτωση επικρατεί στο γραφείο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Σταγόνα Ελπίδας» στην Κοζάνη, κάθε φορά που οργανώνεται αποστολή δωρεάς αιμοπεταλίων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η αναζήτηση των εθελοντών για αυτό το δώρο ζωής και ο συντονισμός τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, όμως τα μέλη του Συλλόγου δεν πτοούνται και συνεχίζουν ακάθεκτα.


Μια τέτοια αποστολή παρακολουθήσαμε από κοντά την Τρίτη 8 Μαρτίου. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, η «Σταγόνα Ελπίδας» οργάνωσε αποστολή γυναικών σε δυο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ). Η έλλειψη αίματος και των παράγωγων του είναι τεράστια πανελλαδικά. Το να δίνεις ζωή και ελπίδα σε έναν άθρωπο που έχει ανάγκη είναι εξαιρετικά σημαντικό και η ανταμειβή σου είναι ακόμα μεγαλύτερη.


«Οι γυναίκες είναι εδώ, προσφέρουν και σήμερα είναι η τιμητική τους» είπε στον «Χ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Σκορδάς. Επτά γυναίκες έδωσαν αίμα και αιμοπετάλια κάνοντας το ελάχιστο που μπορούν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο και να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην κάλυψη των αναγκών σε αίμα και στα παράγωγά του.

Το καλύτερο δώρο για την γιορτή τους

«Πάντα είχα τον εθελοντισμό μέσα μου, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που προσφέρω αίμα και αιμοπετάλια και μου δόθηκε η ευκαιρία χάρη στον σύλλογο» αναφέρει η Παναγιώτα Σκόρδα αγρότισσα από την Λευκοπηγή. Η Παναγιώτα είναι 45 ετών και τα τελευταία τρία χρόνια είναι εθελόντρια δότρια αιμοπεταλίων και μυελού των οστών στην «Σταγόνα Ελπίδας». Κάθε φορά που θα την χρειαστεί ο σύλλογος θα σπεύσει να βοηθήσει μιας και η ομάδα αίματος της είναι -0- και πολύ σπάνια. «Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να δίνεις και να βοηθάς κάποιον συνάνθρωπο και ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά. Αν μπορούσα να προσφέρω κάθε μέρα θα το έκανα» λέει χαρακτηριστικά.


Η 22χρονη Δήμητρα Στάμου από την Αιανή, είναι μητέρα ενός τρίχρονου αγοριού και ο εθελοντισμός μπήκε στη ζωή της τυχαία όταν σε μια αιμοδοσία. Έτσι μπήκε το «μικρόβιο» μέσα της και ως μητέρα ήθελε να προσφέρει όσο περισσότερο μπορούσε. «Όπως θα βοηθήσω εγώ τους άλλους, έτσι θα βοηθήσουν και αυτοί εμένα αν χρειαστεί» τονίζει η Δήμητρα. «Καλό είναι να δίνεις έστω και μια σταγόνα αίμα» λέει χαρακτηριστικά και παροτρύνει τους νέους και τους συνομήλικους της να το δοκιμάσουν έστω μια φορά.


Η Βιβή Γεωργίου είναι 46 ετών από την Πτολεμαϊδα και εργάζεται στη Δ.Ε.Η. Είναι μητέρα τριών παιδιών και αθλήτρια. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι δότης αιμοπεταλίων, κάτι το οποίο ξεκίνησε τυχαία αλλά την κέρδισε. «Είναι πολύ συγκινητικό καθώς με το τίποτα το δικό μας, μπορούμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που το έχουν απόλυτη ανάγκη» τονίζει.
«Εμείς οι γυναίκες ούτως ή άλλως δίνουμε ζωή. Σήμερα γιορτάζουμε και είμαστε υπερήφανες για ό,τι έχουμε πετύχει, σε μια κοινωνία που πολλές φορές μας δυσκολεύει. Τιμούμε την ημέρα αυτή προσφέροντας το πιο πολύτιμο δώρο ζωής που είναι το αίμα» αναφέρει.


Η Αντωνία Παπαγεωργίου 49 ετών από τον Κρόκο Κοζάνης, είναι μητέρα τριών παιδιών και πρόσφατα έγινε για πρώτη φορά γιαγιά. «Σήμερα είπαμε να τιμήσουμε την ημέρα της γυναίκας αν και πρέπει κάθε μέρα να τιμούμε εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας για να μας τιμούν και οι άντρες» λέει χαρακτηριστικά η Αντωνία. Είναι αρκετά χρόνια εθελόντρια και ξεκίνησε χάρη στον σύζυγο της, ο οποίος είναι αιμοπεταλιοδότης, δωρητής οργάνων αλλά και εθελοντής αιμοδότης. «Το να δώσεις αίμα είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Λίγος από τον χρόνο μας φτάνει για να σώσουμε μια ζωή» τονίζει η Αντωνία.


Στο λεωφορείο, επέβαινε και ο Παύλος Μεχτερίδης, 54 ετών από το Μαυροδέντρι Κοζάνης, υπάλληλος Δ.Ε.Η., ο οποίος είναι εθελοντής αιμοδότης τα τελευταία 35 χρόνια. «Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να δίνεις ζωή σε κάποιον συνάνθρωπο σου» λέει χαρακτηριστικά και τονίζει πως είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος όταν δίνει αιμοπετάλια ή αίμα σε κάποιον συνάνθρωπο του. Θέλει να παροτρύνει τους άλλους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες και να μη δίνουν αίμα μόνο όταν έχει κάποιος γνωστός τους ανάγκη.


Στη δράση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλμωπίας «Προσφορά Ζωής» ο οποίος συνεργάζεται με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Σταγόνα Ελπίδας» όπου τρείς γυναίκες έδωσαν αιμοπετάλια στο Γ.Ν.Θ. Γ.Παπανικολάου.


Η γενική γραμματέας του συλλόγου Μαρία Εγγλέζου τόνισε πως συντόνισαν αυτή τη δράση καθώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε αίμα και αιμοπετάλια. «Σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας και η γυναίκα έχει πάρα πολλούς ρόλους. Ένας από αυτούς είναι και το να είναι εθελόντρια αίματος και αιμοπεταλίων» λέει χαρακτηριστικά. Ο σύλλογος είναι νεοσύστατος και μη κερδοσκοπικός και η συνεργασία του με την «Σταγόνα Ελπίδας» έγινε όταν τους προσέγγισαν για να πληροφορηθούν το πως δημιουργείται ένας σύλλογος και ποια είναι η σύσταση του και από τότε συνεργάζονται αδιάλλειπτα.

Η 43χρονη Μαρία Φουρνατζή ιδιωτική υπάλληλος από την Αριδαία, τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να δίνουμε αίμα και αιμοπετάλια, ειδικά τα τελευταία χρόνια της πανδημίας που κράτησε τον κόσμο μακριά από την προσφορά ζωής και τα νοσοκομεία είχαν πάρα πολλές ελλείψεις. «Ο κόσμος πρέπει να συγκινηθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να αρχίσει να σκέφτεται το σύνολο, να σκέφτεται τις ανάγκες που μπορεί να έχουν οι γύρω τους και όχι μόνο τον εαυτό τους γιατί μπορεί όλοι κάποια στιγμή να βρεθούμε σε δύσκολη θέση» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία.


Η 53χρονη Μαρία Κiρκενίδου δημοτική υπάλληλος από την Αριδαία, δηλώνει ευαισθητοποιημένη με τα θέματα υγείας γενικότερα, με την προσφορά ζωής, την αιμοδοσία, τα αιμοπετάλια. «Το καλύτερο δώρο για όλους τους ανθρώπους είναι η προσφορά ζωής. Οι γυναίκες είναι δύναμη, είναι δυνατές, είναι η χαρά της ζωής, είναι η ομορφιά της ζωής και σαν γυναίκα είμαι αγωνίστρια από παιδί» τονίζει η Μαρία.

«Έψαχνα να βρώ τι δώρο θα κάνω στον εαυτό μου την ημέρα αυτή και είπα πως το καλύτερο δώρο είναι αυτό, να νιώσω τα συναισθήματα του εθελοντισμού» λέει η 35χρονη Ναυσικά Αγιαννίτη από την Βέροια, μητέρα ενός δίχρονου αγοριού. Είναι η πρώτη φορά για τη Ναυσικά που δωρίζει αιμοποετάλια ενώ είναι αιμοδότρια εδώ και ένα χρόνο. «Άργησα αλλά το πήρα απόφαση και το κάνω» λέει η ίδια θέλοντας να παροτρύνει και άλλους να ακολουθήσουν τα βήματα της δείχνοντας τους πως όταν υπάρχει θέληση γίνονται όλα και πως ποτέ δεν είναι αργά. «Ο εθελοντισμός δεν κάνει καλό μόνο στον παραλήπτη αλλά κάνει καλό και στον αποστολέα καθώς του γεμίζει την καρδιά με απίστευτα συναισθήματα. Το να δωρίζεις κάτι το οποίο ο άλλος δεν το έχει τόσο όσο εσύ είναι κάτι πραγματικά μαγικό» λέει κλείνοντας.


Η Μαρία Γκανίδου Διευθύντρια της αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» ανέφερε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε αίμα και αιμοπετάλια. Οι εθελοντές στην Ελλάδα δεν φτάνουν και όταν θα παραστεί η οποιαδήποτε ανάγκη, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε συνοδούς, συγγενείς και φίλους του εκάστοτε ασθενή. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι σύλλογοι αιμοδοτών καθώς αυτοί είναι κοντά στην κοινωνία και πρέπει να κινητοποιηθούν και να πείσουν τους ώστε να περάσουν το μήνυμα της αιμοδοσίας αναφέρει η κ. Γκανίδου.


«Στις εκκλήσεις και τις αιμοδοσίες που κάναμε εκτός νοσοκομείου, η συμμετοχή των γυναικών ήταν μεγαλύτερη και αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες είναι εδώ, δίνουν το παρόν, είναι δυνατές και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στα κοινά καθώς έχουν αυτό το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση» λέει κλείνοντας η κ. Γκανίδου.

Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων.
Η διαδικασία λήψης των αιμοπεταλίων είναι απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη για τον δότη. Διαρκεί 30 έως 40 λεπτά της ώρας, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσης. Από τη φλέβα του δότη παίρνεται ολικό αίμα σε ένα σύστημα ασκών, από το οποίο διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος, ενώ το υπόλοιπο αίμα επιστρέφεται στον δότη. Το όλο σύστημα είναι κλειστό, δηλαδή το αίμα του δότη ρέει πάντοτε σε αποστειρωμένο κύκλωμα και δεν
έρχεται ποτέ σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτό εξασφαλίζει την πλήρη ασηψία και ασφάλεια του δότη.

Οι εθελοντές μπορούν να δίνουν χωρίς κανένα φόβο αιμοπετάλια όποτε και όσες φορές θέλουν, επειδή ο οργανισμός αναπληρώνει αμέσως τα αιμοπετάλια που αφαιρούνται.

Ωστόσο, η λήψη αιμοπεταλίων δεν επαναλαμβάνεται σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες.

  • Η αιμοδοσία διαρκεί 10 έως 15 λεπτά, ενώ η λήψη αιμοπεταλίων 30 έως 40.
  • Ο δότης μπορεί να δίνει αιμοπετάλια (μέχρι και) κάθε δύο εβδομάδες, ενώ για το ολικό αίμα ο αντίστοιχος χρόνος είναι 3 μήνες.
  • Η ποσότητα των αιμοπεταλίων που λαμβάνεται από μια αιμοπεταλιοδοσία είναι πενταπλάσια εκείνης που λαμβάνεται από μια αιμοδοσία.


Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση