Θ. Σκυλακάκης: Χρήματα για να χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική προσαρμογή, δεν υπάρχουν

2 Min Read

Ελαχιστοποίηση επιδοτήσεων σε ΑΠΕ, «όταν έρθει η ώρα του» το υδρογόνο

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του  υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για ελαχιστοποίηση των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αλλαγή της δομής της αγοράς με την ανάπτυξη αποθήκευσης (μπαταρίες), διασυνδέσεων και απόκριση ζήτηση.

- Advertisement -

Ο υπουργός τόνισε ότι στο παρελθόν δόθηκαν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από αυτές που ανέμενε η αγορά και για τον λόγο αυτό εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ενός επενδυτή στην πρώτη γενιά φωτοβολταϊκών, ο οποίος ανέφερε πως η κίνηση αυτή ήταν η καλύτερη της ζωής του. «Συνεπώς ήταν η χειρότερη για τον καταναλωτή», ανέφερε. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση γιατί διαφορετικά είτε οι επενδυτές θα υποστούν περικοπές, είτε οι καταναλωτές θα κληθούν να καλύψουν τεράστια ελλείμματα».

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου , που «έπαιξε» πολύ στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια., ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετάζεται ποια είναι η σωστή χρονική επιλογή της κάθε επένδυσης.

«Στην Ελλάδα έχουμε για παράδειγμα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στα υπεράκτια αιολικά και άρα εκεί θέλουμε γρήγορες επενδύσεις. Στην τεχνολογία του υδρογόνου υστερούμε, προχωράει σε ένα βαθμό στα διυλιστήρια. Εδώ πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, μην πάμε με τη λογική «πρέπει να έχω υδρογόνο», χωρίς να εξετάζονται όλες οι παράμετροι», σημείωσε.

Τέλος υπογράμμισε ότι χρήματα για να χρηματοδοτηθούν ταυτόχρονα η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική προσαρμογή, δεν υπάρχουν. «Για αυτό πρέπει να πάμε πολύ πιο συνετά, πιο αποτελεσματικά, να μη βάλουμε πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που έχουμε, να βάλουμε στην άκρη χρήματα για την προσαρμογή και να πιέσουμε για πιο δυναμική διεθνή διαπραγμάτευση. Δεν μπορεί όταν ο υπόλοιπος πλανήτης καθυστερεί, η Ευρώπη να λέει ότι θα πάει πιο γρήγορα», κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.

Μοιραστείτε την είδηση