Θα κόψει η Κοζάνη το τσιγάρο στους δημόσιους χώρους;

2 Min Read

Προσπάθεια ενεργοποίησης του αντικαπνιστικού νόμου και του μέτρου της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, ξεκινά  ο Δήμος Κοζάνης  τις επόμενες μέρες. Ένα μέτρο, που ισχύει από το 2009 αλλά στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά τις όποιες, χλιαρές είναι η αλήθεια, προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν.

Εδώ και λίγο καιρό όμως φαίνεται πως δημιουργείται μια τάση επαναφοράς της συζήτησης για το μέτρο με Δήμους να λαμβάνουν σχετικές πρωτοβουλίες. Εκτός του Δήμου Κοζάνης, τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης αλλά και ο Δήμος Τρικκαίων έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς υπάρχει και μια αυξανόμενη πίεση από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που ζητούν τα αυτονόητα που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο πρόβλημα εφαρμογής του μέτρου  εντοπίζεται σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ όπου πολλές φορές  οι πελάτες απαιτούν να καπνίζουν για να  μείνουν στο μαγαζί. Οι καταστηματάρχες είναι δύσκολο να μην υποκύψουν σε αυτόν τον «εκβιασμό» όταν το διακύβευμα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Αυτό που κυρίως ζητούν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι που είναι  εκτεθειμένοι στο  παθητικό κάπνισμα  , είναι το μέτρο να εφαρμοστεί στο σύνολο των καταστημάτων αλλά και να μειωθούν τα πρόστιμα που καλούνται οι ίδιοι να πληρώσουν για τους θεριακλήδες πελάτες.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα για την εφαρμογή του μέτρου είναι ο μικρός αριθμός των δημοτικών αστυνόμων που μπορούν να διατεθούν για τους ελέγχους και  η γενικότερη αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού.

Έχοντας αυτά κατά νου είναι προφανές πως μόνο εύκολη διαδικασία δεν είναι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ο μόνος τρόπος εφαρμογής είναι ένας ειλικρινής διάλογος από όλους όσους εμπλέκονται και οι κοινές αποφάσεις. Αν υπάρχει τέτοια πρόθεση θα το διαπιστώσουμε στη σύσκεψη που θα γίνει στο Δημαρχείο Κοζάνης.

Κάθε άλλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη στην αποτυχία…

Μοιραστείτε την είδηση