Θανάσης Πετρίδης: «Δηλώνω παρών για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κοζάνη» – Συνέντευξη στο www.kozani.tv. και στην εκπομπή «Θέσεις & Αντιθέσεις»

6 Min Read

Ο Θανάσης Πετρίδης, εργαζόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, δηλώνει «παρών» για τις βουλευτικές εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στην Κοζάνη. Ο κ. Πετρίδης, μίλησε στις Βρυξέλλες στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση και στέλνει το δικό του μήνυμα στους κατοίκους τους νομού.
Πως φθάσατε σε αυτή την απόφαση;
Είμαι ένας από τους εκατοντάδες, σε πανελλαδικό επίπεδο, που έχω δηλώσει το «παρών», μέσω του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, ακόμα και για υποψηφιότητα σε βουλευτικό επίπεδο και το μέλλον θα δείξει την εξέλιξη.
Για το ελληνικό σκηνικό ήταν πρωτόγνωρο ένα κόμμα εξουσίας να ζητήσει με αυτή τη διαδικασία τη συμμετοχή των πολιτών, όσων δεν έχουν την κλασική σχέση με τα κόμματα, δηλαδή δεν έχουν περάσει από τον συνδικαλισμό ή άλλους μηχανισμούς, αλλά παρ’ όλα αυτά βρίσκονται ο καθένας ενεργά σ’ ένα χώρο, έχουν εμπειρία σημαντική και ενδεχομένως μη αμιγώς πολιτική. Φαίνεται ότι αρχηγός του κόμματος θέλει σε αυτή τη φάση να τους αξιοποιήσει.
Πόσα χρόνια εργάζεστε εδώ;
Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και στην Κομισιόν τα τελευταία έξι χρόνια.
Και τι απαντάτε σ’ εκείνους που θα ασκήσουν κριτική στο γιατί θέλετε να διεκδικήσετε τη θέση ενώ λείπετε από την Κοζάνη;
Ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η απουσία μου από την περιοχή είναι ένα πραγματικό μειονέκτημα. Ο καθένας, όμως, αποτελεί το κομμάτι ενός παζλ. Προφανώς και αναγνωρίζω ότι κάποια πράγματα δεν τα ξέρω τόσο καλά, όσο κάποιος που μένει στην περιοχή. Από ‘κει και πέρα, όμως, ούτε αποκομμένος είμαι, ούτε έχω άγνοια. Έχω το σπίτι και όλους τους δεσμούς μου εκεί.
Εν συνεχεία έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ότι έχω μια εμπειρία που δεν θα την είχα, αν ήμουν μόνο στην Κοζάνη.
Σε ποιο τομέα είναι η εμπειρία σας και πως συνδέεται με την περιοχή;
Είναι στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική είναι αρμοδιότητα δυο γενικών διευθύνσεων της Κομισιόν, δηλαδή της ενέργειας και της έρευνας και τεχνολογίας. Η δική μας διεύθυνση της έρευνας και τεχνολογίας, υπό μια έννοια χαράσσει ενεργειακή πολιτική και από την άλλη υποστηρίζει το έργο της γενικής διεύθυνσης ενέργειας, δίνοντας κάθε φορά τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες.
Τα ζητήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και την Κοζάνη έχουν ένα σοβαρό μέρος τεχνικό και τεχνολογικό. Πολλά λέγονται που δεν είναι τεχνολογικά ορθά. Έχουν ένα είδος αφέλειας. Αφέλειας σε ότι αφορά στη ρεαλιστικότητα των προοπτικών και των προτάσεων. Το θέμα είναι παγκόσμιο. Εμείς είμαστε μέρος του. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι υπάρχουν οι ενεργειακές δυνατότητες κάθε χώρας και οι τεχνολογικές επιλογές που έχει. Εμείς ως χώρα έχουμε πολύ ήλιο που δεν τον έχει, για παράδειγμα η Δανία, που έχει, όμως, αέρα. Κάποιοι άλλοι έχουν ορυκτά καύσιμα ή πυρηνική ενέργεια. Υπάρχουν γενικές αρχές στην πολιτική ενέργειας, που είναι άμεσα συνυφασμένη με την περιβαλλοντική πολιτική, αλλά το κάθε τι συμβαδίζει με τις ιδιαιτερότητες του τόπου. Αν οι ιδιαιτερότητες εξηγηθούν σωστά, γίνονται δυνατές οι απαραίτητες προσαρμογές.
Εμείς που βρισκόμαστε σε όλο αυτό;
Με τους ρυθμούς που βγαίνουμε από τον λιγνίτη, θα πρέπει να γίνουν επιλογές κατάλληλες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά εργασίας της περιοχής μας.
Η προσαρμογή με τον τρόπο που επιχειρείται θα είναι βίαιη και μάλιστα ασκόπως βίαιη. Το σχέδιο που αναρτήθηκε το Νοέμβριο από το υπουργείο Ενέργειας έχει αφέλεια. Είναι ευχολόγιο. Οι ρυθμοί που προτείνει δεν έχουν τεκμηρίωση και το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό, τόσο από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας και εισαγωγών αερίου που θα χρειαστεί να γίνουν, αλλά και τρομερής έκθεσης στον κίνδυνο των αυξομειώσεων των τιμών των υδρογονανθράκων, κάτι που δεν αντέχει το οικονομικό σύστημα, η επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και τα νοικοκυριά.
Πως βλέπετε το ελληνικό πολιτικό σύστημα και την παρουσία σας σ’ αυτό;
Για μένα η παρουσία μου είναι συνεισφορά. Όλα τα πολιτικά συστήματα έχουν θετικά και αρνητικά. Αν κάποια στιγμή διαπιστώσω πως καταλήγω να κάνω πράγματα που δεν θα μου άρεσαν, θα καταλάβαινα ότι θα πρέπει να αποχωρήσω.
Σας εκφράζει απόλυτα η ΝΔ;
Το απόλυτο είναι δύσκολο με εκφράζει. Αυτό που έχει σημασία είναι να βρίσκει κανείς το ισοζύγιο. Η πολιτική είναι τέχνη του εφικτού. Πάντα σε συγκριτική βάση με ότι άλλο υπάρχει και με δεδομένο ότι υπάρχει η θετική προσδοκία, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο ο καθένας να συνεισφέρει όσο μπορεί.
Θα εκφράζατε την αντίθεσή σας στην κομματική πειθαρχία;
Υπάρχει η αρχή της κοινής λογικής. Ανάλογα με τον τύπο και την κλίμακα της διαφωνίας, μπορεί να χρειάζεται να απευθυνθείς στα κομματικά όργανα και να ακολουθήσεις τη διαδικασία και τη σειρά που γίνονται τα πράγματα. Δεν σηκώνεις το τηλέφωνο, επειδή θύμωσες, για να πάρεις τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας. Η διαδικασία δεν είναι μόνο τύποι, αλλά και ουσία.
Το μήνυμά σας στους πολίτες της περιοχής;
Οι επιλογές είναι των πολλών, των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες της Κοζάνης θα πρέπει να εισακούονται σε σχέση με το τι θέλουν. Εκείνοι βλέπουν τι τους κάνει και τι δεν τους κάνει. Καλό είναι κάποιος να δίνει περισσότερο από το χρόνο και την ενέργειά του για την πολιτική, γιατί με την αρχαία έννοια όποιος ιδιωτεύει, ασχολείται δηλαδή μόνο με τα του οίκου του, γίνεται idiot, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες.

- Advertisement -

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση