Θανάτωση κοπαδιού στη Σκήτη από μελιταίο -Τη μεγάλη προσοχή των κτηνοτρόφων συνιστούν οι κτηνίατροι

2 Min Read
Στη θανάτωση ολόκληρου κοπαδιού βοοειδών προχωρά η διεύθυνση Κτηνιατρικής Κοζάνης μετά τον εντοπισμό βρουκέλλωσης ή μελιταίου πυρετού, όπως λέγεται η νόσος στον άνθρωπο, σε μεγάλο αριθμό ζώων.
Η μονάδα που μολύνθηκε εντοπίστηκε στη Σκήτη κι αμέσως σήμανε συναγερμός, αφού το συγκεκριμένο νόσημα των ζώων μεταδίδεται και στον άνθρωπο, πρόκειται δηλαδή για ζωοανθρωπονόσο.
«Μετά από αιμοληψία που κάναμε σε μια μονάδα στη Σκήτη, βρέθηκε αρκετά υψηλό ποσοστό βρουκέλλωσης σε μονάδα με αγελάδες και υπάρχει φόβος ότι μπορεί να έχει επεκταθεί και σε γειτονικές περιοχές. Τα ζώα πρέπει να θανατωθούν όλα γιατί το ποσοστό ήταν υψηλό» λέει ο Θ. Καντζόγλου απο τη διεύθυνση κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης.
Το κρούσμα εντοπίστηκε πριν λίγες μέρες και οι αρμόδιες αρχές δεν αποκλείουν να εντοπιστούν κι άλλα ζώα που νοσούν.
Να σημειωθεί ότι η περίπτωση του κοπαδιού της Σκήτης είναι η πρώτη μετά απο 8 χρόνια και σε αυτή την έκταση.
Οι κτηνίατροι συνιστούν «οι κτηνοτρόφοι να μην ανταλλάσσοσυν τα ζώα προς αναπαραγωγή και να μην επιτρέπουν την είσοδο άλλων ζώων στις μονάδες τους, καθώς και να τηρούν τους κανόνες βιοσασφάλειας κατά τη διάρκεια της βοσκής».
Πολύ εύκολα μια τέτοια μόλυνση που μπορεί να επεκταθεί και στον άνθρωπο μπορεί να πάρει έκταση, δηλώνει ο κ. Καντζόγλου.
Βίντεο www.kozani.tv
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση