Αναφορές περί «πλυντηρίου» ακούστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας

Θέματα διαφάνειας των διαδικασιών που ακολουθούνται και σχετίζονται με την περιβόητη Εταιρεία Πολιτισμού Τουρισμού Αθλητισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης (ΕΠΤΑΚ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν στη χθεσινή συζήτηση της Οικονομικής Επιτροπής. Αφορμή ήταν το αίτημα για χρηματοδότηση της ΕΠΤΑΚ με 300 χιλιάδες ευρώ, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου του «τοπικού πόρου» (ΕΑΠ). Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο, προορίζονται για την εξόφληση προμηθευτών και για τις λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας.

Η ΕΠΤΑΚ εδώ και δυόμιση χρόνια είναι ουσιαστικά ανενεργή με πολλούς από τους προμηθευτές της εταιρείας να περιμένουν να πληρωθούν, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα του πορίσματος που έχει γίνει από τους ορκωτούς λογιστές, τα αποτελέσματα του οποίου δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με τα όσα κάποια εξ αυτών αναφέρουν.

Να θυμίσουμε ότι από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών για τα πεπραγμένα της εταιρείας κατά την περίοδο 2015-2019 είχε διαπιστωθεί μια σειρά παρατυπιών, κάποιες εκ των οποίων εστάλησαν προς διερεύνηση και στον οικονομικό εισαγγελέα.

Ζήτημα συζήτησης του θέματος της ΕΠΤΑΚ στο περιφερειακό συμβούλιο έθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Γιάννης Κιοσσές, ο οποίος ψήφισε λευκό. Ο κ. Κιοσσές ανέφερε πως δεν υπάρχει αναλυτική αναφορά των δαπανών στο τεχνικό δελτίο, ασκώντας ουσιαστικά κριτική για θέματα διαφάνειας λειτουργίας στην Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης και πρόεδρο της Εταιρείας Κατερίνα Δαδαμόγια. Για το ίδιο θέμα ένσταση είχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Γ. Γιάτσιος που πρότεινε να αναβληθεί η απόφαση για το θέμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά από τον κ. Κιοσσέ στη μη κοινοποίηση του πορίσματος των ορκωτών λογιστών στα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Η απάντηση που δόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Μ. Μακρυγιάννη ήταν ότι το πόρισμα ήταν μη ανακοινώσιμο στο ευρύ κοινό, ενώ η κατάσταση όσων θα πληρωθούν είναι απόρρητη. «Ψηφίζω λευκό σε απόρρητες εισηγήσεις» επέμεινε ο κ. Κιοσσές, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε εισήγηση για το τι έγινε και με τα προηγούμενα. «Πολλάκις ελέχθη ότι ήταν πλυντήριο και θα το κλείναμε. Ας την κλείσουμε» είπε απευθυνόμενος με νόημα προς την κ. Δαδαμόγια, ο κ. Κιοσσές.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης, τόνισε πως «αυτή τη στιγμή έχει κατάσχεση ο λογαριασμός, πείτε μας πως θα συνεχίσει η ΕΠΤΑΚ. Με αυτή την εξέλιξη δεν μπορεί να πληρωθεί η ΕΠΤΑΚ. Κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακής Μετάβασης και πρώην πρόεδρος της ΕΠΤΑΚ Γρηγόρης Τσιούμαρης, διευκρινίζοντας πως η περίπτωση της ΕΠΤΑΚ είναι περίπλοκη και δεν υπάρχουν εν κρυπτώ αποφάσεις. Τελικά το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία.

Σωκράτης Μουτίδης www.xronos-kozanis.gr