Θέμης Μουμουλίδης «Καλλιεργώντας την άγνοια, τον διχαστικό- εμφυλιοπολεμικό λόγο και το φόβο, χτίζονται πολιτικές καριέρες»

8 Min Read

Συνέντευξη του Θέμη Μουμουλίδη ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη με θέμα την συμφωνία των Πρεσπών.

 

Σχετικά με το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής :

Επιτρέψτε μου να αναφέρω πως ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύουν και υπερασπίζονται το δικαίωμα των συλλογικοτήτων και της κοινωνίας να εκφράζουν την άποψή τους δημόσια. Οι δημόσιες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν κατάκτηση των αγώνων της Αριστεράς .

Όμως εκείνο που προκαλεί θλίψη βαθιά, είναι τα φαινόμενα παρακμής, φαινόμενα και αντιδράσεις μεσαιωνικής πνοής, ειλικρινείς πολίτες, πιστούς αρνητές της συμφωνίας, να μπερδεύονται άθελά τους με ακροδεξιά στοιχεία, είναι θλιβερό να βιώνουμε την αποθέωση της πατριδοκαπηλίας. Με λύπη μου συνειδητοποιώ, ότι πάνω στην άγνοια, πάνω στον διχαστικό λόγο, πάνω σε έναν εμφυλιοπολεμικό λόγο και πάνω στον φόβο χτίζονται πολιτικές καριέρες. Η Ν.Δ. δεν έχει το κουράγιο να αρθρώσει τη δική της άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα, για το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι η πεμπτουσία της έννοιας υπεκφυγή!

Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μία γενναία πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης αυτής, που μαζί με άλλες σημαντικές πολιτικές επιλογές δείχνει το δρόμο για το μέλλον αυτής της χώρας. Είναι μια συμφωνία που η χώρα κερδίζει την ιστορία της, τον πολιτισμό της, το άστρο της Βεργίνας και άλλα το ίδιο σημαντικά. Δείχνει το δρόμο για την εξωστρέφεια, υπερασπιζόμενη με ευθύνη την έννοια πατρίδα και με ευθύνη πατριωτική, το μέλλον αυτής της χώρας.

Σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για την Συμφωνία και τις αντιδράσεις

Με τη διαδικασία που ακολούθησε η Κυβέρνηση και προς χάρη της διαφάνειας κάθε υπεύθυνος πολίτης μπορεί να ενημερωθεί για την αλήθεια.

Ισως η μόνη παράλειψη κατά το πρώτο στάδιο της συμφωνίας , και εννοώ μέχρι την επικύρωση και την υπογραφή της , ενδεχομένως να μην υπήρξε η δέουσα ενημέρωση προς την κοινωνία και αυτό να δημιούργησε προβλήματα.

Η περιοχή που εκλέγομαι είναι μία περιοχή, με τις δικές της ευαισθησίες.

Το θέμα της Συμφωνίας αφορά στο σύνολο της κοινωνίας της Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς υπάρχουν βαθιά συντηρητικοί πολιτικοί που μιλούν, με τον πιο εύκολο απλοϊκό αλλά και ανεύθυνο τρόπο .

Πολλές φορές προκάλεσα να πουν δημόσια ποιά είναι κατά τη γνώμη τους η τιμωρία για εθνική ή και εσχάτη- όπως κάποιοι άλλοι λένε- προδοσία.

Μιλούν με ένα λόγο που αιφνιδιάζει, έναν λόγο που διχάζει, γιατί ακριβώς θέλουν να συσπειρώσουν, την εκλογική πελατεία τους. Υπάρχουν άνθρωποι που παρασύρονται, άνθρωποι που εκτίθενται εύκολα.

Όμως διαπιστώνουμε πως, όσο συζητάμε με τον κόσμο, όσο συζητάμε με την κοινωνία και εξηγούμε, εκείνοι που πραγματικά θέλουνε να συζητήσουνε, αυτοί που θέλουν να διαβάσουν και να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι λέει το κείμενο της Συμφωνίας, πείθονται αμέσως και γι’ αυτό και βλέπουμε αυτή τη θεαματική αντιστροφή του κλίματος.

Βλέπουμε να μειώνεται συνέχεια η δυσπιστία και να κερδίζει έδαφος η ιδέα του να προχωρήσουμε στην επίλυση ενός σημαντικού εθνικού ζητήματος.

Ελπίζω η συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής να γίνει με πολιτικά , με ιστορικά επιχειρήματα και με βάση το κείμενο και όχι με κραυγές και συνθήματα. Πρόκειται για μια γενναία πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης την οποία θα υπερασπιστούμε πολύ συνειδητά . Για αυτή μας τη θέση έχουμε δεχτεί πάρα πολλές επιθέσεις εκφοβισμού, έχουμε υποστεί ένα μπούλινγκ με εκφράσεις αχαρακτήριστες, τις οποίες εγώ προσωπικά επιλέγω να παραμένουν αναρτημένες στα δικά μου μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλαβαίνει ο καθένας από που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και που μπορεί να φτάσει.

Σχετικά με το debate που πρότεινε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται όπως ο διάολος το λιβάνι αυτή την αναμέτρηση, διότι θα πρέπει να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα . Θα πρέπει να επιλέξει και να απαντήσει στο τι τελικά επιλέγει και ποιες είναι οι θέσεις του, αφού για λόγους καιροσκοπικούς φαίνεται να διαφοροποιείται από την διαχρονική θέση της οικογένειάς του.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στις δημοκρατικές, στις προοδευτικές δυνάμεις και σ’ αυτές εντάσσω και τα «αριστερά» της Ν.Δ. Κάνει ένα πολύ μεγάλο δώρο στις προοδευτικές δυνάμεις και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης μετατοπίζεται στα δεξιά της Ν.Δ. καθώς δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του, γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ πως συνειδητά επιλέγει να συνομιλήσει με το ακροδεξιό ακροατήριο.

Μακάρι να γινότανε μία τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αλλά αυτό μάλλον δεν το τολμά ο αρχηγός της Ν.Δ. Όμως δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αναμέτρηση με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Συμφωνίας στην Ολομέλεια της Βουλής και εκεί θα αποκαλυφθεί πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς, γυμνός από επιχειρήματα αλλά και από στέρεο πολιτικό λόγο.

Και τι εννοώ. Εννοώ ότι όποια επικοινωνιακή πολιτική και αν επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δυστυχώς περάσανε οι δεκαετίες που οι κυβερνήσεις θέλανε να βάλουνε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε μία δεινή θέση ως κοινωνία και ως εθνική οικονομία.

Σχετικά με κάποιες σημαντικές διαπιστώσεις για τις πολιτικές εξελίξεις και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούνε ως μία συλλογικότητα, με τρόπο συμπαγή, ενιαίο λόγο και βηματισμό. Εκτιμώ πως έρχονται πολύ σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιστεύω θα είναι θεαματικά μεγαλύτερες μετά τις εκλογές, μετά την εκλογική αναμέτρηση την οποία εκτιμώ ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ευχόμουν το ΠΟΤΑΜΙ να κρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και την εκπροσώπησή του. Είναι θέμα δημοκρατίας. Θα ήθελα και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να κρατήσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Δεύτερη διαπίστωση: Βλέπουμε ότι περνάμε στη εποχή των δομικών αλλαγών. Η πραγματικότητα χρειάζεται σταθερές θέσεις, επεξεργασμένες θέσεις και πίστη στο να εφαρμοστούνε.

Τρίτη διαπίστωση: Νομίζω ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα ταχύτατες εξελίξεις. Νομίζω ότι είναι στο χέρι μας και του Αλέξη Τσίπρα που θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο, να κερδίσουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που κατά τη γνώμη μου θα είναι ο Οκτώβρης του 2019.

Δεν υπάρχει πλέον αντίπαλο δέος σε αυτή την Κυβέρνηση. Εχει «αντιπάλους» που κάποιοι κατασκεύασαν με τη βοήθεια μερικών ΜΜΕ ενάντια στο κυβερνητικό εγχείρημα.

Όμως αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της με ευθύνη.

Εργο που θα είναι ουσιαστικά κοινωνικό , υπεύθυνο και αριστερό και να αφορά στο κέρδος της κοινωνίας.

Μοιραστείτε την είδηση