«Οι Διαβολογυναίκες»
Η απρόσμενη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας δεν επέτρεψε την έναρξη των προβολών στην «Αυλή των Ασμάτων και των Θεαμάτων», οι οποίες ξεκινούν αύριο με την πρώτη κινηματογραφική προβολή του θερινού σινεμά με την ταινία «Οι διαβολογυναίκες».
Πρόκειται για μια από τις καλύτερες ταινίες του γαλλικού κινηματογράφου, ένα από τα ευφυέστερα και ανατρεπτικότερα θρίλερ μυστηρίου που γυρίστηκαν ποτέ από το σπουδαίο Γάλλο κινηματογραφιστή Ανρί-Ζωρζ Κλουζό με τους: Σιμόν Σινιορέ, Βέρα Κλουζό, Πολ Μερίς και Σαρλί Νέλ.
Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς και δεν θα υπάρξει διάλλειμμα.
Η εξαπατημένη αδύναμη σύζυγος και η μυστηριώδης αισθησιακή ερωμένη, δολοφονούν το σαδιστή διευθυντή ενός σχολείου, που είναι σύζυγος της πρώτης και εραστής της δεύτερης και ρίχνουν το πτώμα στη βρώμικη πισίνα. Όταν αδειάζουν την πισίνα το πτώμα λείπει…
Ένα από τα καλύτερα και πλέον πεσιμιστικά φιλμ νουάρ στην ιστορία του σινεμά και ένα απ’ τα κορυφαία έργα του γαλλικού κινηματογράφου. Βασίζεται στη νουβέλα των Pierre Boileau και Thomas Narcejac «Celle qui n’ était plus», τα δικαιώματα της οποίας είχε ζητήσει και ο Άλφρεντ Χίτσκοκ αλλά τον πρόλαβε ο Κλουζό. Λέγεται μάλιστα ότι σκηνοθέτησε το «Ψυχώ» για να πάρει πίσω τον τίτλο του μετρ της αγωνίας! Για την ιστορία ο Χίτσκοκ κατάφερε και πήρε τα δικαιώματα άλλης νουβέλας των δύο συγγραφέων κι έτσι προέκυψε το «Vertigo».
Οι συνεχείς ανατροπές στην πλοκή και η μουντή ατμόσφαιρα, με τη βοήθεια της υπέροχης ασπρόμαυρης φωτογραφίας, της έξυπνης αξιοποίησης των ντεκόρ και της αντικατάστασης της μουσικής επένδυσης από φυσικούς ήχους, συνθέτουν ένα μνημειώδη ογκόλιθο, που παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα, ενώ οι δύο πρωταγωνίστριες βγάζουν καταπληκτική χημεία μεταξύ τους, ενσαρκώνοντας δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες.
Το μνημειώδες φινάλε με τις μεγάλες ανατροπές μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά στα κινηματογραφικά θρίλερ, ειδικότερα όσον αφορά το στοιχείο της έκπληξης. Πιθανότατα θα σας θυμίσει τελειώματα μεταγενέστερων ταινιών καθώς η επίδραση του «Οι Διαβολογυναίκες» υπήρξε βαθιά και διαπεραστική στους κινηματογραφιστές των ταινιών. Για την εποχή του ήταν πραγματικά πολύ μπροστά αλλά και σήμερα δεν μπορεί να μην σε ταρακουνήσει ακόμα κι αν έχεις ψυλλιαστεί την ρότα που θα πάρει η ταινία βλέποντάς την.
Για την ιστορία να προσθέσουμε ότι στη χώρα του την Γαλλία όταν κυκλοφόρησε έκανε μεγάλο πάταγο προσελκύοντας 3.674.380 θεατές στους κινηματογράφους!
Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.