Θεσμική και οικονομική στήριξη για την κλιματική ουδετερότητα της Κοζάνης ζήτησε ο Λάζαρος Μαλούτας

2 Min Read

Οι δυσκολίες του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030 στο επίκεντρο ημερίδας στην Αθήνα

Η πορεία του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας για πόλεις όπως η Κοζάνη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου CapaCITIES, παρουσιάστηκε χθες (Τρίτη) σε ημερίδα στην Αθήνα. Στην ημερίδα βρέθηκε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο οποίος παράλληλα ζήτησε θεσμική και οικονομική στήριξη από την Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Αποστολής των πόλεων προς την κλιματική ουδετερότητα, με αφορμή την επισήμανση και των δυσκολιών που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Στόχος του έργου είναι η διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που θα ευνοεί τις μεταβάσεις της αστικής κλιματικής ουδετερότητας, αλλά και την ενίσχυση των εθνικών διαδικασιών αλλαγής, με τη δημιουργία εθνικών δικτύων και δομών διακυβέρνησης. Για τον στόχο αυτόν, μίλησε με τους εκπροσώπους των έξι ελληνικών πόλεων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων Patrick Child, Manager.

Σύμφωνα με τον Δήμο Κοζάνης, ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε σε ζητήματα όπως οι γραφειοκρατικές δυσκολίες υλοποίησης των έργων, αλλά και τα προσκόμματα στον τομέα της χρηματοδότησης έργων του τομέα της ενέργειας. Επιπλέον, υπογράμμισε πως στόχος είναι να δοθεί αρωγή στους δήμους, οι οποίοι θα προωθήσουν στο εξωτερικό την εικόνα της χώρας μας στο πεδίο της κλιματικής ουδετερότητας. Ακόμη, επεσήμανε την ανάγκη άμεσης νομοθετικής ανταπόκρισης σε καινοτόμες πρωτοβουλίες, αλλά και την υιοθέτηση της  πεποίθησης από την Πολιτεία, ότι η προσπάθεια των δήμων, στο πλαίσιο της Αποστολής, αποτελεί Εθνικό στόχο.

Η ημερίδα έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών του EKETA και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας.

Όλγα Τουφεγγοπούλου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση