Θετικά δείγματα στα rapid test σε εκτροφείς μινκ

2 Min Read

Rapid test γίνονται από το πρωί σε εκτροφείς μινκ, στο ΒΙΟΠΑ Σιάτιστας από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες υπάρχει ένας μικρός αριθμός εκτροφέων, που έχουν βρεθεί θετικοί.

Λίγο νωρίτερα είχε διαπιστωθεί πως θετικά στον κορονοϊό ήταν τελικά όλα τα γουνοφόρα ζώα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων και των οκτώ δειγμάτων που έλαβε χθες το κλιμάκιο των κτηνιάτρων από φάρμα όπου θετικός στον ιό είχε βρεθεί και ο ιδιοκτήτης, στην περιοχή του Βοΐου.

- Advertisement -
Τόσο στα νεκρά όσο και στα ζωντανά μινκ υπήρχαν όλες οι ενδείξεις ότι είχαν προσβληθεί από το ιό -συμπτώματα του αναπνευστικού, έκκριμα από τη μύτη, ανορεξία και κατάπτωση.

Τι γνωρίζουμε για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού στα βιζόν

Σύμφωνα με χθεσινό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχουν εντοπιστεί στη Δανία 12 ανθρώπινα κρούσματα της μεταλλαγμένης εκδοχής του νέου κοροναϊού, «με τέσσερις γενετικές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S».

Όπως αναφέρεται, η εισαγωγή του ιού σε ένα εκτροφείο από άνθρωπο-ασθενή «οδηγεί σε ταχεία εξάπλωση» ανάμεσα στα ζώα.

«Λόγω του μεγάλου αριθμού των μολύνσεων και ενδεχομένως των βιολογικών διαφορών μεταξύ βιζόν και ανθρώπων, ο ιός σωρεύει μεταλλάξεις ταχύτερα μεταξύ των βιζόν για να εξαπλωθεί ξανά στον ανθρώπινο πληθυσμό».

Αν αυτή η νέα μορφή του ιού, σημειώνεται, που είναι «λιγότερο ευάλωτη» σε αντισώματα, «επεκταθεί ευρέως» μεταξύ ανθρώπων, αυτό «δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει το επίπεδο της συνολικής αποτελεσματικότητας των εμβολίων που βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης». Το ECDC αναφέρει ότι συνεργάζεται στενά με τις δανικές αρχές και προτείνει τη διενέργεια τεστ στα ζώα, την καταγραφή των γενετικών και αντιγονικών χαρακτηριστικών της νέας μορφής του ιού, καθώς και μέτρα κατά της εξάπλωσής του μεταξύ εργαζομένων και επισκεπτών σε εκτροφεία βιζόν.

 

Μοιραστείτε την είδηση