Θετικά τα δείγματα για κορωνοϊό στις τέσσερις «ύποπτες» φάρμες των μινκ- Θανάτωση των ζώων μόνο στην μια φάρμα

3 Min Read

Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των δειγμάτων που πήραν οι αρμόδιες υπηρεσίες από τις τέσσερις φάρμες εκτροφής μινκ που βρίσκονται στο Βόϊο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» τα δείγματα και από τις τέσσερις φάρμες είναι θετικά στον κορωνοϊό και μάλιστα στην μια φάρμα, όπου υπήρξαν θάνατοι ζώων και έντονα συμπτώματα, τα ζώα αυτά θα θανατωθούν όπως θανατώθηκαν και αυτά που βρέθηκαν θετικά πριν λίγες μέρες. Τα ζώα της συγκεκριμένης φάρμας ανέρχονται σε περίπου 6 χιλιάδες.

 

Σε τέσσερις ακόμη φάρμες θετικά κρούσματα σε Καστοριά και Γρεβενά

Τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν σε φάρμες εκτροφής μινκ σε όλη την Δυτική Μακεδονία, έδειξαν πως σε ακόμη τρεις φάρμες βρέθηκαν θετικά σε κορωνοϊό μινκ. Πρόκειται για τρεις φάρμες που βρίσκονται στην Καστοριά και μια στα Γρεβενά. Όλα τα ζώα στις υπόλοιπες φάρμες δεν εμφανίζουν συμπτώματα και όπως όλα δείχνουν, τα ζώα δεν θα θανατωθούν αλλά θα μπουν σε διαδικασία επιτήρησης με λήψη νέων δειγμάτων μετά από λίγο καιρό.

Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες περιμένουν εντολές από το αρμόδιο Υπουργείο το οποίο και θα λάβει την όποια απόφαση.

 

Βορίδης: Δεν θα σταματήσει η λειτουργία των εκτροφείων

«Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα υγειονομικά μέτρα» απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης στον Βουλευτή του ΜΕΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη. Ο τελευταίος σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή, ζήτησε πληροφορίες και τις προθέσεις του Υπουργείου για την λειτουργία ή μη των εκτροφείων μινκ στην Δυτική Μακεδονία λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως όταν εντοπίζεται κρούσμα σε ζώο, ενεργοποιούνται τα απαραίτητα πρωτόκολλα και υπάρχει στενή παρακολούθηση και έλεγχος της φάρμας, κάτι που αμφισβήτησε ο κ. Αρσένης ο οποίος τόνισε πως «δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στα γουνοφόρα εκτροφεία ζώων ούτε τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο εκεί που έχουν διαπιστωθεί κρούσματα κορωνοϊού».

 

3 εκ. αποζημίωση για τους παραγωγούς γουνοφόρων

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε πως θα δοθούν 3 εκ. ευρώ στους εκτροφείς γουνοφόρων ζώων με την μορφή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί από τα κρούσματα του κορωνοϊού στα ζώα τους αλλά και λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων με την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων.

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

Μοιραστείτε την είδηση