Τι ακούσαμε σήμερα στην Κοζάνη

2 Min Read
Ένας πολύ δυνατός κρότος αναστάτωσε την Κοζάνη σήμερα περίπου στις 13,50, με πολύ κόσμο να βγαίνει στα μπαλκόνια. Δεν υπήρξε αναφορά για κάποια έκρηξη οπότε εκτιμάται πως σχετίζεται με την πτήση μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή.
Όπως αναφέρει ο φυσικός Ηλίας Μιχαηλίδης, αυτό που ακούσαμε ήταν ενα  Sonic boom- Υπερηχητικός Κρότος. “Ένα απλό βιντεάκι που περιγράφει το φαινόμενο. Με πολύ απλά λόγια: Όταν η πηγή ήχου (πχ το αεροπλάνο) ταξιδεύει ακριβώς με την ταχύτητα του ήχου, “συσσωρεύει” τα ηχητικά κύματα και τα ακούμε όλα μαζί σαν έκρηξη…”

Τι είναι το Sonic boom

Σύμφωνα με Τα Νέα, ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν μια έκρηξη.

- Advertisement -

Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένας μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μιας μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.

Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.

Ένας ακροατής ακούει ένα μπαμ “Ηχητική έκρηξη” (sonic boom) μόλις ένα αεροσκάφος σπάσει την ταχύτητα του ήχου επειδή ακούει τον ήχο του αεροσκάφους που έχει συσσωρευτεί πίσω του.

Η πηγή του ήχου κινείται με 1,4 φορές την ταχύτητα του ήχου (Mach 1.4). Δεδομένου ότι η πηγή κινείται ταχύτερα από τα ηχητικά κύματα που δημιουργεί, η πηγή του ήχου θα περάσει από ένα σταθερό παρατηρητή, πριν ο παρατηρητής ακούει τον ήχο που δημιουργεί.

Το παρακάτω σύντομο βίντεο παρουσιάζει το φαινόμενο Sonic Boom και το φράγμα του ήχου, με πολλές εικόνες, βίντεο και πολύ φυσική! Την επιμέλεια του βίντεο είχε ομάδα φοιτητών από το τμήμα φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Μοιραστείτε την είδηση