Τι απέγιναν οι συμμαθητές μας στο Γυμνάσιο, του Γιώργου Τζέλλου

13 Min Read

Σαράντα πέντε χρόνια πριν , το σχολικό έτος 1974-1975, στο ΣΤ2 του κλασικού τμήματος της έκτης τάξης του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Αρρένων Κοζάνης είμαστε είκοσι επτά συμμαθητές.

Αποφοιτήσαμε μετα απο τις απολυτήριες εξετάσεις τον Ιούνιο του 1975 και σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού είχαμε φωτογραφηθεί στα σκαλοπάτια της ανατολικής εισόδου του Γυμνασίου έχοντας μπροστά τον αγαπημένο μας φιλόλογο καθηγητή Ισαάκ Παπαδόπουλο, απο τον οποίο ομολογώ όσοι θέλαμε μάθαμε πολλά. Επειδή το επώνυμο του ήταν τον ίδιο με αυτό του δικτάτορα της στρατιωτικής χούντας θυμάμαι πως είχε πει ” αν δεν το δικάσουν ισόβια θα αλλάξω επώνυμο”. Δεν ξέρω αν ζει και που βρίσκεται καθώς όσο και να προσπάθησα δεν μπόρεσα να τον βρω,

- Advertisement -

Ωστόσο βρήκα και συνομίλησα με ορισμένους απο τους καθηγητές της τελευταίας τάξης του γυμνασίου όπως του μαθηματικού απο τον Πεντάλοφο κ. Βαγγέλη Ματσίκη που ζει στη Θεσσαλονίκη, του φυσικού απο την Πτολεμαΐδα κ. Γιώργου Πέκου που ζει στην Κοζάνη, του γυμναστή απο την Λαμία κ. Φλέγκα Βασίλη που ζει στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο δεν μπόρεσα να μιλήσω με τον θεολόγο απο τον Βαθύλακο ,καθηγητή κ Ηλιάδη Μιλτιάδη , που ξέρω ότι ζει στην Κοζάνη, το φιλόλογο απο το Πρωτοχώρι κ. Γιώργου Παρχαρίδη που ζει στο Πρωτοχώρι Κοζάνης τον είχαμε στο μάθημα της λογικής , τον καθηγητή Αγγλικών απο την Καλλονή Γρεβενών κ. Βασίλη Κοσματόπουλου, που ζει την Κοζάνη Και βέβαια δεν θα μπορούσα να συνομιλήσω με τον εξίσου αγαπημένο φιλόλογο καθηγητή ιστορίας , απο τα Νάματα Κοζάνης και μια απο τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες της Κοζάνης, αείμνηστο Μιχάλη Κουρκούτα αφού έφυγε απο τη ζωή . Και φυσικά δεν ζει και ο Γυμνασιάρχης μας τη χρονιά εκείνη ο καλοκάγαθος καθηγητής μαθηματικός Γιάννης Χατζημουρατίδης απο τον Τετράλοφο αφού έφυγε απο την ζωή το 2003 σε ηλικία εβδομήντα πέντε ετών..

 

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ;

Απο την ημέρα εκείνη οι συμμαθητές δεν ξανανταμώσαμε, Είναι καιρός νομίζω να ανταμώσουμε και αυτό θα γινόταν σίγουρα την περίοδο αυτή με την επετειακή συμπλήρωση σαράντα πέντε χρόνων απο την αποφοίτηση μας απο το γυμνάσιο το 1975 , αλλά το πρόβλημα με τον κορωνοϊο  μας αναγκάζει να το αναβάλουμε για το τρίτο ίσως δεκαήμερο του Αυγούστου 2020. Μήπως και αλλάξουν οι συνθήκες

Ποιοι όμως ήταν οι συμμαθητές, τι δρόμο ακολούθησαν μετα το γυμνάσιο στη  ζωή τους , τι έκαναν και τι απέγιναν ;

Το θέμα αυτό με απασχολούσε εδώ και κάποια χρόνια. Είχα πληροφόρηση για δέκα με δώδεκα το πολύ συμμαθητές και για πολύ λιγότερους είχαν άλλοι απο όσους συναντούσα κατά καιρούς. Ερεύνησα λοιπόν, μίλησα με τους είκοσι ένα, δεν βρήκα τέσσερις και έναν που έφυγε απο τη ζωή και ιδού τα αποτελέσματα της έρευνας.

Όπως φαίνονται στη φωτογραφία απο αριστερά προς τα δεξιά:

 1. Πόζογλου Γιάννης απο τον Άργιλο Κοζάνης. Πέρασε στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ και άσκησε δικηγορία στην Κοζάνη, Πολύτεκνος αλλά και παππούς ο Γιάννης ζει στην Κοζάνη με την οικογένεια του .

 

2.Πλάκας Γεώργιος απο την Κοζάνη. Πέρασε στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι της Γαλλίας. Δεν κατάφερα να μιλήσω μαζί του , αλλά σύμφωνα με γνωστούς του ζει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται και με το εμπόριο οδοντιατρικών και συναφών αναλωσίμων ειδών.

 

 1. Τσιγγενές Μανώλης απο την Ροδιανή Κοζάνης Πέρασε στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ και άσκησε δικηγορία στην Αθήνα. Για αρκετά χρόνια ήταν νομικός σύμβουλος στον ΟΠΑΠ. Ζει στην Αθήνα με τη σύζυγό του και είναι κοντά στα παιδιά τους.

 

 1. Τσιμανίδης Ηλίας απο τα Σιδερά Κοζάνης. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ , ειδικεύτηκε στην καρδιολογία και ασκεί απο το ξεκίνημα το επάγγελμα του στην Πτολεμαΐδα, διατηρώντας ιατρείο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Με τον Ηλία, που ζει με τη γυναίκα του και τα παιδιά του στην Πτολεμαΐδα, διατηρώ απο το 1992 επαφές , βλεπόμαστε και τα λέμε συχνά.

 

5.Παπαδόπουλος Γιάννης απο το Ελεύθερο Γρεβενών, Μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Γυμνασίου. Ο Γιάννης, ήταν 3-4 χρόνια μεγαλύτερος απο μας τους υπόλοιπους, δεν σπούδασε σε τριτοβάθμια εκπαίδευση , μπήκε κατ΄ ευθείαν στην εργασία και εν τέλει υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας στην οποία και ζει και μάλιστα είναι Πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων.

 

 1. Χλιαράς Βασίλης απο την Αγία Παρασκευή Κοζάνης. Πέρασε στην Πάντειο Σχολή στην Αθήνα και στη συνέχεια Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Διορίστηκε στην Β΄ βάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής , δίδαξε στα σχολεία της πόλης και παράλληλα άσκησε δικηγορία στην Κοζάνη , στην οποία και ζει με την οικογένεια του.

 

 1. Τοπάλης Σάββας απο την Κοζάνη. Φαίνεται στη φωτογραφία πίσω απο τον Χλιαρά Βασίλη. Πέρασε στην Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, έγινε θεολόγος και ακολούθησε τον ιερατικό κλάδο. Σήμερα είναι Αρχιμανδρίτης στο Αμύνταιο με το όνομα Σεβαστιανός. Διατηρούμε επαφές, βρισκόμαστε μέσω κοινών μας γνωστών και τα λέμε συχνά.

 

 1. Πολυμέρης Στάθης απο την Ξηρολίμνη Κοζάνης. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη σε Ανωτέρα Σχολή Ηλεκτρονικών. αλλά κυρίως εργάστηκε ως στο χώρο των εστιατορίων. Είναι απο το 2018 συνταξιούχος και ζει τελευταία στην Ξηρολίμνη.

 

 1. Τζελαπτσής Βαγγέλης απο την Κερασιά Κοζάνης. Εισήλθε στη Σχολή Αστυνομίας της Ρόδου και μετά τις σπουδές του υπηρέτησε στην Αστυνομία το περισσότερο διάστημα στην περιοχή της Κοζάνης. Απο το 2008 είναι συνταξιούχος και ζει με την οικογένεια του στην Κοζάνη.

 

 1. Στιούκης Γεώργιος απο το Κοντοβούνι Κοζάνης. Σπούδασε στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κρήτη ,αλλά ακολούθησε με την γυναίκα του την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κοζάνη ως έμπορος ρούχων, δραστηριότητα που συνεχίζει και σήμερα.

 

11.Χριστοφορίδης Νίκος απο τη Λευκόβρυση Κοζάνης. Ο Νίκος διορίστηκε το 1985 στο ΙΚΑ ως διοικητικός υπάλληλος και συνταξιοδοτήθηκε το 2017.Τη δεκαετία του 2000 σπούδασε Διοικητική Τεχνολογία στο ΤΕΙ Κοζάνης και έτσι αναβάθμισε τη θέση του στην εργασία. ζει με την οικογένεια του στο χωριό του Λευκόβρυση.

 

 1. Τζιώνας Αχιλλέας απο το Μικρόβαλτο Κοζάνης. Πέρασε στη Μαθηματική Σχολή του ΑΠΘ και εργάστηκε στη Δημόσια Εκπαίδευση ως καθηγητής μαθηματικός . Ζει με την οικογένεια του στα Μουδανιά Χαλκιδικής .Μιλήσαμε τελευταία, αλλά έχω να τον δω απο το 1975.

 

 1. Πεκρίδης Βασίλης απο τη Λευκόβρυση Κοζάνης . Δυστυχώς ο συμμαθητής μας δεν ζει. Μετά απο αυτοκινητιστικό δυστύχημα έφυγε νέος….

 

 1. Σιαπανίδης Γιάννης από το Πρωτοχώρι. Μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Γυμνασίου. Μεγάλο ταλέντο. Ταχύτατος αμυντικός ποδοσφαιριστής. Έπαιξε στην Α.Ε.Π Κοζάνης αρχικά, στη συνέχεια στην Καστοριά Α΄ Εθνική, στον Απόλλωνα Καλαμαριάς , στον Εορδαϊκό και τέλειωσε την καριέρα του ξανά στην Α.Ε.Π. Κοζάνης. Επαγγελματικά ασχολείται ακόμα ως αγρότης, κτηνοτρόφος και θεριζοαλωνιστής και ζει με την οικογένεια του στο Πρωτοχώρι Κοζάνης.

 

 1. Πουλιόπουλος Νίκος απο το Δαφνερό Κοζάνης. Πέρασε στο Οικονομικό του ΑΠΘ , έγινε οικονομολόγος, διορίστηκε και εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος στο Τ.Ε.Β.Ε. Έφθασε να γίνει και Διευθυντής στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ζει με την οικογένεια του. Με τον Νίκο βλεπόμαστε που και που καθώς είναι και γαμπρός στην Αιανή.

 

 1. Χατζηπαυλίδης Παύλος απο την Κοζάνη( στη φωτογραφία φοράει γυαλιά). Σπούδασε στην Ιταλία ιατρική, έγινε ουρολόγος γιατρός και εργάζεται ως ιδιώτης στην Καστοριά. Μιλήσαμε τελευταία, αλλά έχω να τον δω απο το 1975.

 

17.Παλέτας Μιχάλης. Εργάστηκε στη ΔΕΗ, εδώ και επτά χρόνια είναι συνταξιούχος και ζει με την οικογένεια του στην Κοζάνη. Με τον Μιχάλη ανταμώνουμε συχνά και τα λέμε καθώς είμαστε γείτονες.

 

18.Χαχάμης Νίκος(πίσω απο τον Παλέτα κοιτάζει πίσω) απο την Κοζάνη. Σπούδασε στην Ιταλία αρχιτέκτονας και όπως μου είπε ο φίλος του ο Χ.Π εργάζεται εκεί. Δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί του και έχω να τον δω πάνω απο δέκα χρόνια .

 

 1. Χατζηπαπάς Παύλος απο την Κοζάνη. Ο απουσιολόγος μας και πρώτος μαθητής και ένας απο αυτούς που έλεγαν την καθημερινή προσευχή. Γιος του Αντώνη από το Βελβενδό που είχε το γεωπονικό κατάστημα κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ. Ο Παύλος πέρασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Έγινε φιλόλογος καθηγητής και εργάστηκε στην Δημόσια Εκπαίδευση. Έγινε Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης. Απο το 2012 είναι συνταξιούχος και ζει με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη, Μιλήσαμε τελευταία, αλλά έχω να τον δω απο το 1975.

 

 1. Πλιάκης Γιάννης απο την Κοζάνη. Εργάστηκε στα ΕΛΤΑ ως ταχυδρόμος στην Κοζάνη στην οποία και ζει. Απο το 2014 είναι συνταξιούχος .

 

 1. Τσιάμης Πασχάλης απο το Κτένι. Σπούδασε στα ΚΑΤΕΕ και έγινε μηχανικός. Εργάστηκε στη ΔΕΗ και απο το 2014 είναι συνταξιούχος. Παππούς ο Πασχάλης. Ζει με την οικογένεια του στην Κοζάνη, αλλά πάει και έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να δει τα εγγόνια του.

 

 1. Σαράφας Δημήτρης απο το χωριό Πυλωροί Γρεβενών. Εισήλθε στη Σχολή Αστυνομίας , έγινε Αξιωματικός και υπηρέτησε και στην Κοζάνη στην οποία ζει. Πατέρας τριών παιδιών ο Δημήτρης και συνταξιούχος απο το 2006.

 

 1. Τσακιρόπουλος Γιώργος απο το Πρωτοχώρι Κοζάνης . Μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Γυμνασίου. Ο Γιώργος διορίστηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης ως διοικητικός υπάλληλος και συνεχίζει να εργάζεται. Τη δεκαετία του 2000 σπούδασε Διοικητική Τεχνολογία στο ΤΕΙ Κοζάνης και έτσι αναβάθμισε τη θέση του στην εργασία. Ζει με την οικογένεια του στο χωριό του το Πρωτοχώρι.

 

 1. Παπαδόπουλος Γιάννης απο το Κέντρο Γρεβενών. Από πληροφορίες , καθώς δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί του ,έμαθα ότι σπούδασε εργοδηγός μεταλλείων , εργάζεται στο νησί Μήλος , όπου και ζει.

 

 1. Τζέλλος Γιώργος απο την Αιανή Κοζάνης (ο γράφων) Μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Γυμνασίου. Το 1975 πέρασα στην Α.Σ.Ο.& Ε.Ε.(εδώ και χρόνια λέγεται Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τέλειωσα το 1979 το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων-με ειδίκευση στη Λογιστική. Απο το 1982 ως τέλος του 1991 εργάστηκα στην ΕΛΣΙ ΑΕ ως λογιστής-κοστολόγος και μετα απο γραπτές εξετάσεις το 1991 διορίστηκα το 1992 στο Υπουργείο Οικονομικών-ΑΑΔΕ και εργάζομαι ακόμα ως εφοριακός . Την περίοδο 2007-2014 υπήρξα Δήμαρχος Δήμου Αιανής και Αντιδήμαρχος Δήμου Κοζάνης. Παππούδες με εγγόνια , θα μένουμε για λίγο ακόμα στην Κοζάνη ,ως να επιστρέψουμε στην αγαπημένη μας Αιανή.

 

 1. Πάσχος Λάζαρος από την Αιανή Κοζάνης (δεν φαίνεται στη φωτογραφία).Μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Γυμνασίου. Ο Λάζος σπούδασε στην Ρουμανία στην Οδοντιατρική Σχολή και εργάζεται στο Ε.Σ.Υ. ως οδοντίατρος Υπήρξε νομίατρος για ένα διάστημα την δεκαετία του 1990 και εδώ και λίγα χρόνια είναι Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας Σερβίων. Τελευταία χρόνια ζει στην Κοζάνη, αλλά το πάθος είναι η Αιανή.

 

27.Τριανταφυλλίδης Τάκης απο τη Χαραυγή Κοζάνης (δεν φαίνεται στη φωτογραφία). Απο πληροφορίες καθώς δεν κατάφερα να επικοινωνήσω μαζί του ,έμαθα ότι μένει στην Πτολεμαΐδα.

 1. Βέβαια μέχρι την πέμπτη τάξη είχαμε στο τμήμα μας και τον Σαραφίδη Πέτρο απο την Κοζάνη, που άλλαξε κατεύθυνση και πήγε στη έκτη στο Πρακτικό τμήμα. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ ,Ειδικεύτηκε στην Ουρολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Χόμπουργκ Γερμανίας. Το 1987 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Σάαρ Γερμανίας. Ασκεί απο το ξεκίνημα του το επάγγελμα του ουρολόγου-ανδρολόγου στην Κοζάνη διατηρώντας ιατρείο ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο Πέτρος , έχει τρεις θυγατέρες -οι δυο γιατρίνες -και ζει με τη οικογένεια του στην Κοζάνη. Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης από το 1992.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση