Τι απογίνονται τα οχήματα που ανακυκλώνονται

5 Min Read

Ο ειδικοί στη διαλογή υλικών των οχημάτων της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΒΕ μιλούν στον «Χ»

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Οι περισσότεροι έχουμε δει σκηνές σε ταινίες αμερικανικού κινηματογράφου, οι οποίες διαδραματίζονται ανάμεσα σε παλιά αυτοκίνητα και μάντρες παλιών οχημάτων σε μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός κατοικημένων περιοχών. Τέτοιες σκηνές θα μπορούσαν να γυριστούν και στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αυτοκινήτου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΒΕ που βρίσκεται στο 1ο χιλιόμετρο Βατερού-Κοίλων. Η διαφορά είναι πως σε αυτή την «μάντρα» δεν υπάρχει ίχνος σκουπιδιού, ακαταστασίας και προχειρότητας. Πρόκειται ίσως για την πιο τακτοποιημένη και συμμαζεμένη μάντρα αυτοκινήτων που θα νιώσει άνετα ακόμη και ένα ψυχαναγκαστικός.

- Advertisement -

 

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Άκης Ζησιόπουλος μίλησε στον «Χ» για την διαδικασία της ανακύκλωσης αυτοκινήτων και την δραστηριότητα της εταιρείας στην κορυφή της οποίας βρίσκεται η προστασία του περιβάλλοντος. Ο τεχνικός εξοπλισμός και η διαδικασία που ακολουθείται

Ο ιδιοκτήτης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΒΕ Άκης Ζησιόπουλος

για την απορρύπανση του αυτοκινήτου είναι τέτοια που στο έδαφος των εκατοντάδων στρεμμάτων της εταιρείας δεν βρίσκεις ίχνος σκιάς και υλικού από τους τόνους σιδήρου και υγρών που διαχειρίζονται καθημερινά.

«Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος. Έχοντας τις πιστοποιήσεις που χρειάζονται, ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα απορρύπανσης και καθαριότητας προκειμένου να μην πεταχτεί τίποτα και να επεξεργαστεί κάθε μέρος του οχήματος που διαλύουμε – κανιβαλίζουμε» μας είπε ο κ. Ζησιόπουλος. Τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο της εταιρείας, βρίσκονται χιλιάδες ανταλλακτικά μοντέλων αυτοκινήτων, φορτηγών και μοτοσυκλετών, με επιμέλεια και σε άψογη κατάσταση. Άλλωστε μέρος της δραστηριότητας της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΒΕ είναι και η πώληση ανταλλακτικών παλαιοτέρων, αλλά και νέων μοντέλων οχημάτων.

 

Πως μπορεί κάποιος να αποσύρει το όχημά του

Η διαδικασία, όπως μας περιγράφει ο κ. Ζησιόπουλος είναι απλή: Αρχικά ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕΒΕ και να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για απόσυρση ή διαγραφή του οχήματος από την εφορία. Εκπρόσωπος της εταιρείας πραγματοποιεί εκτίμηση της αξίας του οχήματος, είτε δια ζώσης, είτε ηλεκτρονικά μέσω φωτογραφιών που στέλνει ο ενδιαφερόμενος. Στην συνέχεια η εταιρεία δίνει την προσφορά της για να «αγοράσει» το όχημα και εφόσον ο πελάτης δεχθεί τότε γερανός παίρνει το όχημα από τον χώρο που βρίσκεται, το μεταφέρει στην εταιρεία, εξουσιοδοτεί την εταιρεία να προχωρήσει στην διαγραφή του οχήματος από την εφορία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταβάλλεται τραπεζικά το χρηματικό ποσό και ξεκινά η διαδικασία κανιβαλισμού του οχήματος, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο κανονισμός.

«Θα αφαιρεθούν τα υγρά φρένων, τα λάδια και άλλα υγρά από το όχημα με ειδικό τρόπο και θα συλλεχθούν, στη συνέχεια θα αφαιρεθούν τα υλικά όπως σίδερο, χαλκός, αλουμίνιο, πλαστικά, ελαστικά. Θα ξεμονταριστούν και θα καταγραφούν και στην συνέχεια με την κατάλληλη φροντίδα θα ταξινομηθούν για να μεταπωληθούν ή θα ανακυκλωθούν μέσω άλλων εταιρειών» πρόσθεσε ο κ. Ζησιόπουλος.

Όλα τα οχήματα μπορούν να αποσυρθούν είτε είναι παλιά, είτε καινούργια. Αρκετές φορές λόγω ατυχήματος, όταν η επιδιόρθωση της ζημιάς δεν είναι συμφέρουσα, το όχημα μπορεί να πάρει τον δρόμο της απόσυρσης με την παραπάνω διαδικασία. «Υπάρχουν και περιπτώσεις που η προσφορά μας για αγορά οχήματος είναι… αρνητική, δηλαδή ζητάμε χρήματα για να παραλάβουμε όχημα και δεν δίνουμε. Σε κάθε περίπτωση είμαστε ένα κέντρο διαχείρισης υλικών οχημάτων και οι πιστοποιήσεις μας μας τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας» τόνισε ο κ. Ζησιόπουλος.

Οι περίεργες περιπτώσεις

«Έχει τύχει περίπτωση να ζητήσουμε χρήματα για την παραλαβή οχήματος σε πολύ κακή κατάσταση, κατασκευής του 1988 σε δυσπρόσιτο μέρος. Η απάντηση ήταν «καλύτερα να το κάνω κοτέτσι». Επίσης, επειδή ζούμε στην ίδια πόλη, συναντούσαμε οχήματα εγκαταλειμμένα σε οδούς της Κοζάνης για μήνες. Όταν η Δημοτική Αστυνομία τοποθέτησε το ειδικό αυτοκόλλητο πως πρόκειται για εγκαταλειμμένο όχημα, είδαμε ξαφνικά τα αυτοκίνητα αυτά να… μετακινούνται εντός των περιουσιών των ιδιοκτητών τους. Άλλος μας έχει πει να μας κάνει μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να λέει πως θέλει να διαγραφεί το όχημα από την εφορία και να μην είναι στο όνομά του, αλλά να μην πάρουμε το αυτοκίνητο» περιέγραψε ο κ. Ζησιόπουλος μερικές από τις περίεργες περιπτώσεις που έχουν τύχει.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση