Τη Δευτέρα η κρίσιμη γενική συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ- Θα κριθεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κατερίνης αλλά και της Βέροιας

4 Min Read

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της ΔΙΑΔΥΜΑ με κυρίαρχο ζήτημα την αποδοχή ή μη της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κατερίνης αλλά και της Βέροιας.  Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν οι 12 Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των δημοτικών τους συμβουλίων.

Πρόκειται για ένα θέμα που αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη ένταση καθώς υπάρχουν αυτοί που βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη και άλλοι  που αντιδρούν πολύ έντονα.

- Advertisement -

Κλειδί για τη συμφωνία αποτελεί το δέλεαρ των εσόδων που υπολογίζονται σε περίπου 1-1,5εκ. ευρώ ετησίως και τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους Δήμους να αντιμετωπίσουν την αύξηση της δαπάνης για τη διαχείριση απορριμμάτων  μετά τη λειτουργία του εργοστασίου. Από την άλλη εκφράζεται ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και το προσφερόμενο τίμημα, που όπως λένε Δήμαρχοι της περιοχής δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας.

Πριν από λίγες μέρες το Υπουργείο Ενέργειας , με  απόφαση της Γενικής Διευθύντριας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ ενέκρινε  την τροποποίηση της ΑΕΠΟ και της ΜΠΕ του ΣΔΙΤ έργου απορριμμάτων της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοζάνη ώστε να μπορεί να δέχεται τα απόβλητα των δύο συγκεκριμένων (αστικών) δήμων – και μάλιστα «χωρίς αλλαγή της ετήσιας ονομαστικής δυναμικότητας του ΧΥΤΑ Κοζάνης» αλλά με μικρή αύξηση της συνολικής χωρητικότητας.

Όπως είναι κατανοητό υπάρχει συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και  ΔΙΑΔΥΜΑ  για το θέμα ενώ είναι δεδομένη και η επιθυμία των γειτονικών δήμων. Για να φτάσουμε όμως στην έγκριση μιας τέτοιας συμφωνίας θα πρέπει να υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Γ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ.

Υπενθυμίζουμε πάντως  πως δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα δημιουργεί ένταση  καθώς τον Αύγουστο του 2016 υπήρξε μια θυελλώδης Γ.Σ.  της ΔΙΑΔΥΜΑ για την αποδοχή ή μη των απορριμμάτων της Κατερίνης στον ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Η Γ.Σ. τότε είχε πραγματοποιηθεί σε κλίμα μεγάλης έντασης με χαρακτηριστικότερη την αντίδραση του Δημάρχου Εορδαίας Σάββα Ζαμανίδη πως δεν θα επιτρέψει να γίνει η περιοχή «χαβούζα».

Για το θέμα πάντως φαίνεται πως θα υπάρχει διάσταση απόψεων και εντός του Δήμου Κοζάνης, όπως τουλάχιστον εκφράστηκε τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το Δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη να κινείται στην αποδοχή της πρότασης ενώ τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Λάζαρο Μαλούτα να κινείται στην απόρριψη της.

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε πάντως, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με τα σκουπίδια της Κατερίνης και της Βέροιας ,  είναι πως οι Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας και κατ΄επέκταση οι πολίτες  μετά τη λειτουργία του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων   καλούνται να πληρώσουν αυξημένες  δαπάνες τους για τη διαχείριση των σκουπιδιών “πληρώνοντας” ουσιαστικά το γεγονός πως η περιοχή είναι πρωτοπόρα στη διαχείριση σκουπιδιών και εκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ,   τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της χώρας,  μπορούν να πετούν σκουπίδια σε θάλασσες, λίμνες και βουνά, να μην τους επιβάλλεται το περίφημο τέλος ταφής και να πληρώνουν οι δημότες τους ελάχιστα δημοτικά τέλη.

 

Μοιραστείτε την είδηση