Τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών θέλει το δημοτικό συμβούλιο

5 Min Read

Εγκρίθηκαν 281.500 ευρώ για λειτουργικές ανάγκες

Τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης, αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης. Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε να διατηρηθούν οι σχολικές επιτροπές που όσες δεν πληρούν τα κριτήρια, βάσει του νέου νόμου, θα καταργηθούν στις 30 Ιουνίου.

Ο εισηγητής του θέματος κ. Παπαποστόλου τόνισε πως «οι σχολικές επιτροπές επιτελούν ένα έργο το οποίο βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία της συνεργασίας του δήμου με τους διευθυντές των σχολείων». «Προφανώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η κεντρική κατεύθυνση είναι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών σε δήμους που δεν έχουν τουλάχιστον 100. Εμείς έχουμε 97 ενεργές και άλλες 6 οι οποίες βρίσκονται σε αναστολή και μπορούν να ενεργοποιηθούν αλλά μετά το Σεπτέμβρη». Η δική τους πρόταση προς το υπουργείο είναι να διατηρηθούν οι σχολικές επιτροπές καθώς βρίσκονται στο όριο. Ανάμεσα στις σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αναστολή είναι το δημοτικό και το νηπιαγωγείο της Καισαρειάς λόγω κτιριακής ακαταλληλότητας και όχι λόγω αριθμού μαθητών καθώς και το σχολείο της Ποντοκώμης.

Ο κ. Κουζιάκης υπογράμμισε πως είναι υπέρ της διατήρησης αλλά ο νόμος είναι σαφής και θα έπρεπε να αναφέρουν το τι πρόκειται να κάνουν με τα σχολεία που είναι σε αναστολή και πότε θα ανοίξουν για να μπορέσουν να διεκδικήσουν τη διατήρηση των σχολικών επιτροπών. Ο κ. Παπαποστόλου από τη μεριά του σημείωσε πως έως τις 31 Μαρτίου μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεση της εφαρμογής αυτού του νόμου. «Αυτό που ξέρουμε είναι πως είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο αλλά δεν θέλαμε να αφήσουμε αυτή την υπόθεση χωρίς έστω να το παλέψουμε γιατί μπορεί η κυβέρνηση σε τρεις μήνες να πει ότι όσοι δήμοι κατέθεσαν την αντίρρηση τους, να μπουν σε μια διαδικασία να πάρουν παράταση για έξι μήνες. Από τη στιγμή που οι σχολικές επιτροπές βοηθούν και προσφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία του δήμου, ήμασταν υποχρεωμένοι να πάμε στο υπουργείο και να πούμε την άποψη μας καθώς μιλάμε για μια πάρα πολύ μικρή απόκλιση από τον αριθμό 100» τόνισε ο ίδιος.

«Πρέπει να μας προβληματίζει ότι υπάρχουν σχολεία σε αναστολή, ο κόσμος και οι νέοι άνθρωποι φεύγουν και δεν γεννιούνται παιδιά και το ζητούμενο είναι να μην έχουμε και άλλο κλείσιμο σχολικών μονάδων» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης και σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουν την αυτοτέλεια τους οι σχολικές επιτροπές εν μέσω όλων των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων που έγιναν στα νομικά πρόσωπα.  

Εγκρίθηκαν 281.500 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων με τον κ. Παπαποστόλου να διευκρινίζει πως πάντα η κατανομή ήταν 50-50 ενώ αυτή τη φορά η επιτροπή παιδείας συμφώνησε ομόφωνα αυτό το ποσοστό να αλλάξει και να πάει 60-40 με ένα ποσό της τάξεως των 11.000 ευρώ να δοθεί επιπλέον στην πρωτοβάθμια, λόγω των αναγκών δύο νηπιαγωγείων, ενώ η δημοτική επιτροπή το απέρριψε. Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κατανομή του ποσού 50-50, με την παράταξη του κ. Μαλούτα να ψηφίζει κατά και την παράταξη του κ. Κουζιάκη να ψηφίζει λευκό.

Η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Ρίτα Κύργια ανέφερε πως υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΕΚΟ και έχουν κάνει ρυθμίσεις αλλά οι ανάγκες τους είναι πολύ περισσότερες από αυτές της δευτεροβάθμιας και έχουν μόνο έναν οικονομικό πόρο. «Εγώ ζήτησα να πάρουμε το 60% γιατί είναι πιο δίκαιο. Τα κτίρια της δευτεροβάθμιας είναι 24 ενώ της πρωτοβάθμιας είναι πολύ περισσότερα».

Τέλος, η κ. Τίνα Κουζιάκη πρότεινε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τις σχολικές μονάδες, να γίνει διαγραφή χρεών προς τις ΔΕΚΟ και να απαγορευτεί η οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση έχει να κάνει με την παροχή προϊόντων ενέργειας. «Νομίζω ότι πρέπει να είναι απαίτηση η γενναία αύξηση χρηματοδότησης στις σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο» υπογράμμισε η ίδια.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση