Τη δημιουργία Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό οι βιβλιοθηκονόμοι στην Κοζάνη

4 Min Read

Η Πρόεδρος του Τμ. Βορείου Ελλάδος Ελένη Μαργαρίτη ζήτησε την στήριξη της Κυβέρνησης στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

Τη δημιουργία Εθνικής Πολιτικής Βιβλιοθηκών, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη, η Ένωση Ελληνικών Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Το σχετικό ψήφισμα, παρέδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη η Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορείου Ελλάδος Ελένη Μαργαρίτη, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου.

Η Ένωση, αναδεικνύει μέσα από το ψήφισμά της, το μεγάλο και οξύ πρόβλημα της ανεργίας των επαγγελματιών βιβλιοθηκονόμων που έχει ως αποτέλεσμα πολλές βιβλιοθήκες της χώρας να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν ουσιαστικά χωρίς βιβλιοθηκονόμους.

«Μια Σύγχρονη Εθνική Πολιτική Βιβλιοθηκών θα πρέπει να καλύπτει με συνεκτικό τρόπο όλες τις μορφές Βιβλιοθηκών (Δημοτικές, Δημόσιες, Ακαδημαϊκές, Σχολικές, Ειδικές, Κυβερνητικές) που απευθύνονται στους πολίτες καθώς μπορούν ν’ αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την εκπαιδευτική, πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την ενδυνάμωση της κοινωνίας και την ευημερία των πολιτών. Αυτό θα συμβεί από εξειδικευμένους επιστήμονες βιβλιοθηκονόμους που με την αξιοποίηση των προκλήσεων και των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η τεχνολογία, οι ψηφιακές δεξιότητες και τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προγράμματα, θα καταστήσουν τις Βιβλιοθήκες ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες περισσότερων αναγνωστών ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, οικονομικής επιφάνειας, μορφωτικού επιπέδου. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως παιδιά, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες κ.α.» αναφέρει, μεταξύ άλλων στο ψήφισμά της η Ένωση.

Η κ. Μαργαρίτη, στη σύντομη κουβέντα που είχε με τον Πρωθυπουργό, παρουσίασε τα βασικά αιτήματα του κλάδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως χρειάζεται πολιτική υποστήριξης και οικονομικής ενίσχυσης ώστε οι βιβλιοθήκες να μετατραπούν σε κέντρα μάθησης και έρευνας με το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Μερικά από τα αιτήματα είναι:

  • Κάθε Βιβλιοθήκη και αρχείο να στελεχώνεται πρώτα από όλα από επαγγελματίες επιστήμονες της πληροφόρησης, Βιβλιοθηκονόμους – Αρχειονόμους με μόνιμη σχέση εργασίας και  βοηθητικά με συμβάσεις ή μέσω προγραμμάτων ώστε να οργανώνουν τις συλλογές με τη χρήση επαγγελματικών εργαλείων και διεθνών προτύπων για να προάγεται η μάθηση, η συνεργασία και η εξωστρέφεια εθνικά και υπερεθνικά.
  • Να στελεχωθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, οι οποίες παραμένουν κλειστές ή υπολειτουργούν, με επιστήμονες βιβλιοθηκονόμους, ώστε και να υποστηρίζεται επιστημονικά το εκπαιδευτικό και μαθησιακό έργο.
  • Να αυξηθεί το εύρος των ηλικιακών ορίων στα κοινωφελή προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, όπως επίσης να μειωθούν οι περιορισμοί όπως το όριο της πενταετούς ανεργίας και τα τέσσερα έτη από τη λήψη του πτυχίου.
  • Να προβλεφθεί ένας κεντρικός προϋπολογισμός εμπλουτισμού των συλλογών των λαϊκών βιβλιοθηκών (δημοτικών, δημοσίων, σχολικών, παιδικών), ανεξαρτήτως φορέα στον οποίο υπάγονται.

Τέλος, η κ. Μαργαρίτη ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να μεριμνήσει για προσλήψεις Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, η οποία λειτουργεί με τέσσερις βιβλιοθηκονόμους σε δύο βάρδιες εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ενώ οι άλλοι δύο προσλήφθηκαν πριν από 28 χρόνια. Όσον αφορά στο προσωπικό που εργάζεται με καθεστώς Κοινωφελούς Εργασίας, τονίστηκε πως στις 14 Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία τους εργάσιμη ημέρα.

 

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση