Tη Δημόσια βιβλιοθήκη του Αμυνταίου εγκαινίασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (φωτογραφίες- βίντε0

5 Min Read

Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου Φλώρινας εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Η Βιβλιοθήκη φέρνει το όνομα του πρώην υπουργού και βουλευτή και σήμερα καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων στις Πρέσπες Γιώργου Λιάνη, καθώς έγινε πράξη χάρη στις δικές του προσπάθειες και του Δήμου Αμυνταίου.

Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου θα είναι συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με τη βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και μέσω αυτής και με άλλες μεγάλες βιβλιοθήκες.

«Πραγματική κυψέλη πνεύματος» χαρακτήρισε τη Βιβλιοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ξεναγήθηκε σε αυτή από τον δήμαρχο Αμυνταίου Κώστα Θεοδωρίδη και τον Γιώργο Λιάνη.«Συγχαίρω τον Δήμο Αμυνταίου για την πρωτοβουλία αυτή, της δημιουργίας της δημόσιας βιβλιοθήκης, που για να ολοκληρωθεί, βεβαίως, προϋποθέτει τη συνδρομή της πολιτείας, η οποία θα είναι αμέριστη. Τα συγχαρητήρια μου εξηγούνται από το ότι κάθε Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι μια πραγματική κυψέλη πνεύματος, μέσω της οποίας η πολιτεία επιτελεί, έναντι των πολιτών της, μια πολύ σημαντική αποστολή. Ειδικά, όμως, στον τόπο μας αυτή η αποστολή αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία, γιατί εμείς οι Έλληνες φέρουμε τη βαριά κληρονομιά που μας αφήνει το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η αρχαία ελληνική παιδεία και, βεβαίως, η μήτρα αυτή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Εδώ στο ακριτικό Αμύνταιο, λοιπόν, αυτή τη λειτουργία θα επιτελέσει τούτη η Βιβλιοθήκη, η οποία μέσα από τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων θα έχει σύνδεση ηλεκτρονική με πολλές άλλες Βιβλιοθήκες και φυσικά με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής» δήλωσε.

Ο Πρ. Παυλόπουλος εξήρε την προσφορά του Γ. Λιάνη, ο οποίος παραχώρησε και το προσωπικό του αρχείο σε αυτή, και σημείωσε: «Εδώ θέλω να εξάρω την πολύ σημαντική- ανεκτίμητη θα έλεγα-προσφορά του φίλου, του Γιώργου Λιάνη για τη δημιουργία αυτής της Βιβλιοθήκης. Ο Γιώργος Λιάνης αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, και με την προσφορά του αυτή ότι είναι αυτό που λέμε, αλλά στην ουσία, άξιο τέκνο της ιερής γης της Φλώρινας» σημείωσε.

«Αυτή η Δημόσια Βιβλιοθήκη είναι η πρώτη πράξη για να δημιουργηθεί στο Αμύνταιο και την ευρύτερη περιοχή ένας φάρος πολιτισμού», τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Αναφέρθηκε και στην προσφορά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που προχωρά και διακρίνεται και επισήμανε ότι αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να σφυρηλατήσει την πολιτιστική του ταυτότητα και δεν πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι κάποιες περιοχές είναι περισσότερο προικισμένες από το κρατικό ενδιαφέρον.

Υπογράμμισε τη σημασία της συνέργειας ανάμεσα στο δημόσιο συμφέρον (Δήμος Αμυνταίου) και έναν ιδιώτη (Γιώργος Λιάνης) και είπε πως χωρίς τον Δήμο ή χωρίς τον Γ. Λιάνη δεν θα μπορούσε να γίνει.

Ο Ν. Φίλης δήλωσε ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα ενταχθεί στο Σύστημα Δημόσιων Βιβλιοθηκών και θα επιδιωχθεί να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία της, με άνοιγμα στην κοινωνία και όχι ως αποθήκη βιβλίων. Με τους πρώτους διορισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση θα διορίσει μόνιμο προσωπικό στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της χώρας και η Βιβλιοθήκη του Αμυνταίου θα είναι από τις πρώτες που θα στελεχωθούν.

Ο Γιώργος Λιάνης επικαλέστηκε τον Μπόρχες που όταν τον ρώτησαν πως αντιλαμβάνεται τον παράδεισο απάντησε σαν μια Βιβλιοθήκη. Έτσι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Αμυνταίου ως τον δικό του παράδεισο στη γενέτειρα του. Έξω από το κτίριο υπάρχουν παλιά βαγόνια του ΟΣΕ, κάποια από τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί από τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο στην κινηματογραφική ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού».

Ο Γ. Λιάνης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης. Επίσης τον επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, τον δημοσιογράφο Νίκο Μέρτζο και άλλους, που είτε πρόσφεραν, είτε θα προσφέρουν βιβλία στη Βιβλιοθήκη.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2016», που πραγματοποιούνται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Παιδείας, ο Γ.Λιάνης τις χαρακτήρισε «λόγχη πολιτισμού μπηγμένη στα σύνορα».

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

 

Στις 19.15 θα εγκαινιάσει το έργο ανάπλασης του παραλίμνιου οικισμού της Μικρολίμνης Πρεσπών. Μία ώρα αργότερα, θα μεταβεί στον Άγιο Αχίλλειο.

Το πρωί της Κυριακής, ο ΠτΔ θα βραβεύσει τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, ενώ θα δώσει το «παρών» σε ημερίδα για το προσφυγικό.

Μοιραστείτε την είδηση