Τι ειπώθηκε για τον «Κλεισθένη» στο περιφερειακό συμβούλιο

3 Min Read

Στο επίκεντρο του Περιφερειακού Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης το θέμα του «Κλεισθένη». Την εισήγηση έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Π. Πλακεντάς, ο οποίος ανέπτυξε τις θέσεις της περιφερειακής αρχής σχετικά με την εξασφάλιση της κυβερνησιμότητας και των πόρων.
«Τη δημοκρατία και τις πλειοψηφίες τις δίνει ο λαός και όταν η έκφραση του λαού αποτυπώνεται στην κάλπη και στη δημόσια διοίκηση, δεν έχουμε ούτε αλλοίωση, ούτε μαγειρέματα και νομίζω η απλή αναλογική είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τις αδυναμίες του «Καλλικράτη» τις ζήσαμε όλες, ο «Κλεισθένης» δεν απαντάει σε αυτές. Λιγότερο κράτος στο κέντρο, περισσότερους πόρους στην Περιφέρεια. Εκεί να εστιάσουμε. Η εισήγησή μας είναι ότι το νομοσχέδιο έχει προβλήματα κι επιθυμούμε να συνεχιστεί ο διάλογος» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης.
Μάλιστα ο κ. Καρυπίδης ανέφερε πως το επόμενο διάστημα θα ανέβει στην Κοζάνη ο αρμόδιος για τη σύνταξη του νομοσχεδίου γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, για να γίνει μια διαβούλευση στα επίμαχα ζητήματα.
Απο την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Δακής αναφέρθηκε στην αρνητική θέση που υιοθετήθηκε απο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ, καθώς το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις αναγκαιότητες της εποχής. Μάλιστα, η ΕΝΠΕ, όπως ανέφερε ο κ. Δακής, ζητά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ έχει πρόταση για την μετατροπή της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διοίκηση. «Το νομοσχέδιο έχει σοβιετικού τύπου κουλτούρα που θέλει να αποσαρθρώσει την αυτονομία των περιφερειών, να αποτρέψει την ενασχόληση σοβαρών ανθρώπων και να δώσει τη λειτουργία της σε ένα καπέλο που θέλει να βάλει μέσα απο μια νομικίστικη διαδικασία» επισήμανε ο κ. Δακής.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην νυν περιφερειακή διοίκηση, δηλώνοντας πως «αν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη (σσ. Κλεισθένης) θα βιώσουμε μια ακόμα τραγικότερη κατάσταση, απο αυτή που βιώνουμε αυτά τα χρόνια επί της αρχής Καρυπίδη, καθώς θα υπάρχει δομική αδυναμία λήψης αποφάσεων πέραν της πολιτικής ανικανότητας και έλλειψης ηγεσίας που υπάρχει μέχρι σήμερα».
Για οπισθοδρόμηση έκανε λόγο η επικεφαλής της «Ελπίδας» Γ. Ζεμπιλιάδου, αναφέροντας πως «οκτώ χρόνια μετά περιμέναμε μια μεταρρύθμιση που θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα ανάπτυξης. Αντ’ αυτού έρχεται ένα νομοσχέδιο που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πάει να λύσει. Δυστυχώς η μεγάλη μεταρρύθμιση που θα αποκέντρωνε πόρους και εξουσίας, δεν γίνεται πραγματικότητα. Ίσα-ίσα ο εναγκαλισμός του κράτους γίνεται κεφαλοκλείδωμα. Πάμε σε ένα μοντέλο που ο Περιφερειάρχης δεν θα μπορεί να εφαρμόσει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα».

Μοιραστείτε την είδηση