Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου για τα χρήματα από το ταμείο ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους

3 Min Read

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της διαχείρισης του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους (ΤΕΒΑ) από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έδωσαν το πρωί της Πέμπτης οι αντιπεριφερειάρχες υγείας-πρόνοιας και οικονομικών Ρ. Αλεξανδρής και Η. Κάτανας και ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα ΕΣΠΑ Στ. Γιαννακίδης.
Η συνέντευξη έγινε μετά από ερώτηση της επικεφαλής στο περιφερειακό συμβούλιο Γ. Ζεμπιλιάδου με την οποία ζητά να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία του ΤΕΒΑ.
Να σημειωθεί ότι η κ. Ζεμπιλιάδου στην επερώτησή της αναφέρει πως από το πρόγραμμα αυτό δόθηκαν μόνο τρόφιμα αξίας 660.000€ για το 2015, ενώ τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης για το 2016 και 2017 συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκ. €, αλλά και 2,5 εκ. € για το 2018, «οι έχοντες ανάγκη συνάνθρωποί μας δεν τα είδαν ακόμη».
Ο Ρούσης Αλεξανδρής χαρακτήρισε ανακριβή και αναληθή τα συμπεράσματα της Γ. Ζεμπιλιάδου τονίζοντας πως «το ζήτημα της φτώχειας είναι πάρα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Περιφερειακής αρχής» και ανέφερε πως «επειδή ασχολούμαστε με ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, θα πρέπει να πούμε κι εμείς την άποψή μας και να δηλώσουμε περίτρανα τη δική μας πολιτική βούληση, καθώς είμαστε ταγμένοι στο σκοπό αυτό».
Από την πλευρά του ο Στ. Γιαννακίδης που διαχειρίστηκε για μεγάλο διάστημα το πρόγραμμα ως αντιπεριφερειάρχης υγείας ανέφερε πως «είναι μεγάλο ψέμα να λέμε ότι υπήρξε απώλεια χρημάτων. Ποτέ δεν υπήρξε απώλεια. Ούτε ένα ευρώ. Από το 2014 με την ανάληψη των καθηκόντων μας, διαπιστώσαμε μια τραγική εικόνα στο προνοιακό χάρτη της Περιφέρειας μας. Δεν υπήρξε καταγραφή στοιχείων. Διαπιστώθηκαν διπλά και τριπλά ωφελούμενοι, με αποτέλεσμα τα ίδια πρόσωπα να λαμβάνουν παροχές που δεν τις δικαιούνταν».
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έθεσε από την πρώτη στιγμή τα ζητήματα της ηλεκτρονικής πανελλήνια πλατφόρμας ωφελουμένων, της ηλεκτρονικής κάρτας, των κοινωνικών φροντιστηρίων, της χαρτογράφησης της φτώχειας σε όλα τα επίπεδα, της στέγασης των απόρων και της καταγραφής των Ρομά στο αρμόδιο υπουργείο, πρωτοπορώντας.
«Κατηγορούμαστε ότι κάναμε μελέτες με απευθείας αναθέσεις. Οι απευθείας αναθέσεις είναι τέσσερις ανά Περιφερειακή Ενότητα. Το πρόγραμμα στις αρχές δεν είχε τεχνική βοήθεια» δήλωσε ο πρώην αντιπεριφερειάρχης υγείας, απαντώντας στο θέμα των απευθείας αναθέσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Ο κ. Γιαννακίδης μάλιστα δήλωσε πως «εμείς δεν ήμασταν αυτοί που μοιράζαμε αλόγιστα τις σακούλες ανάλογα με τα πολιτικά πιστεύω του καθενός».
«Δεν παίζουμε με τη φτώχεια» είπε ο αντιπεριφερειάρχης οικονομικών Ηλίας Κάτανας, αναφέροντας πως όλα έγιναν όπως προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες μέσα από ομόφωνες αποφάσεις.

 

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση