Τι επέλεξαν να σπουδάσουν οι Υποψήφιοι το 2020- Εκτινάχθηκε σε προτιμήσεις το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνης

5 Min Read

Εκτινάχθηκε σε προτιμήσεις το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνης, σύμφωνα με την ανάλυση του  Στράτου Στρατηγάκη, που δημοσιεύτηκε στη Ναυτεμπορική.

- Advertisement -

Διαβάστε αναλυτικά

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020 είχαν την ιδιαιτερότητα να διεξαχθούν εν μέσω πανδημίας. Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου των υποψηφίων έγινε σε μια περίοδο που νομίζαμε ότι μάλλον ξεμπλέξαμε με τον κορονοϊό. Η συνέχεια απέδειξε ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Τι επέλεξαν να σπουδάσουν οι υποψήφιοι φέτος; Ποιες ήταν οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου;

Οι πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, η σχολή που έβαλε ως νούμερο ένα ο καθένας, εκφράζει τα όνειρά του και γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε τα όνειρα αυτών των νέων παιδιών. Έχει σημασία να μελετάμε τα στοιχεία συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, γιατί οι μεταβολές μας ενδιαφέρουν. Τι άλλαξε δηλαδή από πέρυσι. Για να γίνει αυτό σωστά έπρεπε στις πρώτες προτιμήσεις του 2020 να συμπεριλάβουμε τις προτιμήσεις και των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος, ώστε να έχουμε μέτρο σύγκρισης με τους υποψηφίους του 2019 που ήταν όλοι μαζί σε μία κατηγορία.

Στις πιο δημοφιλείς σχολές (αυτές που συγκέντρωσαν πάνω από 1000 προτιμήσεις) βλέπουμε ότι σχεδόν σε όλες τις σχολές είχαμε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων με την Ιατρική και την Ψυχολογία να έχουν δύο τμήματα στο πίνακα: της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Βέβαια δεν έχουν όλα αυτά τα τμήματα τον ίδιο αριθμό υποψηφίων που μπορούν να τα δηλώσουν, αφού κάθε πεδίο έχει διαφορετικό αριθμό υποψηφίων, αλλά το ότι έχουν πάνω από 1000 πρώτες προτιμήσεις τα κατατάσσει στα πλέον περιζήτητα. Το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας συνεχίζει την ανοδική του πορεία στις προτιμήσεις των υποψηφίων. Τετραπλασίασε τις πρώτες προτιμήσεις την τελευταία δεκαετία και από 301 το 2020 έφτασε τις 1225 φέτος. Το τμήμα Επιστήμης Φυσικής συγκεντρώνει πάνω από 1000 προτιμήσεις υποψηφίων τα τελευταία 7 χρόνια, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυμναστές στον επαγγελματικό στίβο.

Στις σχολές που σημείωσαν αύξηση πάνω των 100 πρώτων προτιμήσεων εντύπωση κάνει το τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνης που από 7 πρώτες προτιμήσεις το 2019 εκτινάχθηκε στις 178 φέτος. Τρεις σχολές ενστόλων συμπληρώνουν τον πίνακα με τη μεγαλύτερη αύξηση πρώτων προτιμήσεων. Αστυνομία, Πυροσβεστική και Οικονομικό ΣΣΑΣ.

Στις σχολές που σημείωσαν αύξηση των πρώτων προτιμήσεων, μικρότερη από αυτές που είναι στον πίνακα, βρίσκονται και τα τμήματα Θεολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που, μετά από σειρά ετών με μείωση των πρώτων προτιμήσεων, φέτος σημείωσαν αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Το ίδιο συνέβη στα τμήματα Φιλοσοφίας Αθήνας και Ιωαννίνων.

Στις σχολές που έχουν αύξηση των προτιμήσεων συγκαταλέγονται και οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών που από το 2017 αυξάνουν τις προτιμήσεις των υποψηφίων, με την ελπίδα ότι η οικονομική ανάκαμψη έρχεται.

Στις σχολές με μείωση των προτιμήσεων βρίσκουμε αρκετές από τις σχολές που ίδρυσε πέρυσι ο κ. Γαβρόγλου και φέτος ορίστηκαν ως μη αντίστοιχες με τις παλαιότερες. Είχαμε πει ότι πιθανόν να μην τις προτιμήσουν οι υποψήφιοι, θεωρώντας ότι είναι δεύτερης κατηγορίας. Η πραγματικότητα έδειξε ότι δεν υπήρξε ενιαία αντιμετώπιση από τους υποψηφίους αυτών των τμημάτων. Κάποια από αυτά τα επέλεξαν οι υποψήφιοι και κάποια άλλα όχι.

Στον πίνακα βλέπουμε παραδοσιακές σχολές όπως τα τμήματα Μαθηματικών Αθήνας, Χημείας και Βιολογίας να φαίνονται λιγότερο ελκυστικά φέτος στους υποψηφίους. Κάποιες άλλες επιλογές φαίνονται λογικές, όπως το τμήμα Μαιευτικής, που επηρεάζεται από τη μείωση των γεννήσεων, ή το Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όπου οι πρώτες προτιμήσεις μειώθηκαν στις μισές.

Συνολικά σε 239 τμήματα είχαμε μείωση των προτιμήσεων, σε 10 τμήματα δεν είχαμε καμία αλλαγή και σε 210 τμήματα σημειώθηκε αύξηση των πρώτων προτιμήσεων. Αυτό δείχνει ότι δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές στις προτιμήσεις εξαιτίας του κορονοϊού.

Του Στράτου Στρατηγάκη 
Μαθηματικού – Ερευνητή

Μοιραστείτε την είδηση