Τι εστί …βερίκοκο και τι μεταρρύθμιση

3 Min Read

Από όσα είπατε κ. Πρόεδρε, εγκαινιάζοντας το αστικό κέντρο πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, κρατώ κυρίως μια φράση σας: «’Όταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί».

 

- Advertisement -

Είναι μια εκτίμηση της πραγματικότητας με την όποια συμφωνώ απολύτως. Μόνο που πρέπει να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό. Και αν φταίει ο «κόσμος» που «σκιάζεται», ή αν φταίτε εσείς οι πολίτικοι. Οι όποιοι, όχι μόνον αποφεύγοντας, αλλά και συχνότατα πολεμώντας με λύσσα, επί δεκαετίες, όλες τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, το κράτος μας, η οικονομία μας, η δικαιοσύνη μας, είτε βαφτίζετε οι ίδιοι ως «μεταρρυθμίσεις» διάφορα εισπρακτικά επινοήματα, το ότι δηλαδή τιμωρείτε τους πολίτες, να πληρώνουν αδρά για εκείνα που δεν πράξατε στην ώρα τους, είτε αποδέχεσθε ως δήθεν «μεταρρυθμίσεις» τις εξυπνάδες των χαρτογιακάδων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Πάρτε για παράδειγμα το περίφημο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Εκεί που πράγματι είναι αναγκαίο, σε κάποια περίοδο αιχμής, να είναι ανάμικτα τα καταστήματα και τις Κυριακές, δηλαδή του μήνες κατά τους οποίους υποδεχόμαστε εκατομμύρια τουρίστες, και στις περιοχές όπου κυρίως καταφεύγουν, δεν χρειάστηκε καμία νομοθετική ρύθμιση η «μεταρρύθμιση». Η ίδια η ζωή επέβαλε τους κανόνες της. Και το τελευταίο παντοπωλείο στη Φολέγανδρο είναι, το καλοκαίρι, ανοικτό και τις Κυριακές. Το χειμώνα δεν έχει κανένα νόημα να μένει ανοικτό.

 

Θα είχε νόημα ως «μεταρρύθμιση» αυτή η φαλκίδευση του δικαιώματος των εργαζομένων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων, στην εβδομαδιαία ανάπαυση, αν τις υπόλοιπες ήμερες της εβδομάδας σχηματίζονταν ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή των άλλων αστικών κέντρων. Αν οι άνθρωποι που θέλουν και μπορούν να κάνουν αγορές …δεν προλάβαιναν να εξυπηρετηθούν όλη την υπόλοιπη εβδομάδα. Αλλά όποιος κάνει μια βόλτα, μια καθημερινή, στην αγορά, βλέπει τις πωλήτριες να σκοτώνουν μύγες.

 

Αν πράγματι θέλατε να κάνετε μεταρρύθμιση, κάντε τη εκεί που καθημερνώς οι πολίτες βασανίζοντα σε ατέλειωτες ουρές. Δώστε δουλειά, μερικής απασχόλησης, σε άνεργους νέους με πτυχία και δεξιότητες, ώστε οι δημοσιές υπηρεσίες, το ΙΚΑ, αλλά και οι τράπεζες να λειτουργούν και το Σαββατοκύριακο, χωρίς το τακτικό προσωπικό τους να χάνει το δικαίωμα της ανάπαυσης.

 

Το τολμάτε αλήθεια;

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

www.massavetas.gr

 

Μοιραστείτε την είδηση