Τη Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε ο Δήμος Κοζάνης

2 Min Read

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Δήμος Κοζάνης και τα Ποντιακά Σωματεία του Δήμου Κοζάνης «Ευξείνιος Κύκλος» πραγματοποίησαν εκδήλωση τιμής και μνήμης με τίτλο «Χορόδραμα 2023, αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε μέσα στις δράσεις της ΚΕΔΕ και του Δικτύου Πόλεων με Κοινότητες Απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, μαζί με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Στην εκδήλωση ερμήνευσαν οι Παναγιώτης Θεοδωρίδης και Στάθης Αλεξανδρίδης, λύρα έπαιξε ο Νίκος Κοτταρίδης, πλήκτρα ο Θανάσης Σωτηριάδης και στα κρουστά ήταν ο Κώστας Φουλίδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια ανέλαβε ο Θεόδωρος Χατζηθεοδωρίδης. Την εκδήλωση συνόδευσαν με το χορό τους οι γυναίκες των Ποντιακών Σωματείων Κοζάνης.

Δύο λόγια για την Γενοκτονία

Την 19η Μαΐου 1919 επέλεξε ο Μουσταφά Κεμάλ για να αποβιβαστεί στον Ελληνικό Πόντο και πιο συγκεκριμένα στη Σαμψούντα. Έτσι ξεκίνησε η δεύτερη φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του  Πόντου. Αυτή ήταν και η πιο βάναυση και άγρια φάση της. Είχε προηγηθεί και η Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 που άνοιξε τον δρόμο και για τη σφαγή του Πόντου. Μέχρι το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή περίπου 353.000 Έλληνες πόντιοι είχαν χάσει τη ζωή τους.

Η Βουλή των Ελλήνων, αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση