Τι λέει για τις εξελίξεις στο “Ποτάμι” ο Στέλιος Μιχούλας, εκπρόσωπος του κόμματος στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Το Ποτάμι στα 5 σχεδόν χρόνια της ύπαρξής του έμεινε σταθερό στις θέσεις του. Το Ποτάμι εξέφρασε με την γέννησή του θέσεις οι οποίες βασίζονται στην απέχθεια και περιφρόνηση προς τον λαϊκισμό. Άρα, κάθε απεμπόληση βασικών θέσεων θα σημαίνει και την αυτοκατάργησή του. Το Ποτάμι όμως δεν αυτοκαταργείται. Οι λόγοι που οδήγησαν στην γέννησή του δεν εξέλιπαν. Στο Ποτάμι δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη για όλα. Χρησιμοποιούμε όμως τα ίδια εργαλεία για να συζητάμε και να αποφασίζουμε. Εργαλεία τα οποία είναι φτιαγμένα από ορθολογισμό και θωρακισμένα με ρεαλισμό. Εργαλεία τα οποία συμπεριλαμβάνουν τον σεβασμό προς όλες τις αντίθετες απόψεις και τους φορείς που τις εκφράζουν.
Το Ποτάμι δεν γεννήθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ ως «αντί» σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κόμματα και κυβερνήσεις. Ασκεί βέβαια την κριτική του και ενίοτε με σκληρό τρόπο. Όμως οντολογικά είναι «αντί» μόνο στον καταστροφικό λαϊκισμό από όπου κι αν αυτός κατά περίσταση εκπορεύεται.
Σε αυτό το οντολογικό πλαίσιο είμαι υπερήφανος για άλλη μια φορά για τις σαφείς θέσεις του Ποταμιού πάνω στις τελευταίες εξελίξεις. Και φυσικά είναι θέσεις τις οποίες στηρίζω.
Όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συντάσσομαι και επικροτώ την έκφραση του προέδρου του Ποταμιού ότι «οι ιδεοληψίες, η αναποτελεσματικότητα, ο λαϊκισμός, το κομματικό κράτος δεν μπορεί να επιβραβεύονται». Ούτε και η καταστροφική επιδοματική οικονομική πολιτική θα συμπλήρωνα εγώ.
Ναι στην συμφωνία των Πρεσπών όπως αυτή κοινοποιήθηκε τον Ιούνιο που μας πέρασε. Θεωρούμε στο Ποτάμι ότι είναι μια συμφωνία η οποία βελτιώνει τα πράγματα για την χώρα μας σε σχέση με την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε τα τελευταία 25 χρόνια. Κατανοούμε τις βαθιές ανησυχίες μέρους του λαού μας. Κατανοούμε επίσης και τις συναισθηματικές πληγές που ένας συμβιβασμός αφήνει. Δεν θα κατανοήσουμε όμως ποτέ την καιροσκοπική έκφραση θέσεων πάνω σε εθνικά θέματα. Δεν θα κατανοήσουμε επίσης ποτέ την αντίληψη πως ενός εθνικού θέματος προέχει η πτώση μιας κυβέρνησης. Διατηρούμε την επιφύλαξη για το τι θα έρθει τελικά στην Βουλή προς ψήφιση. Εξάλλου το κείμενο θα το φέρει η ίδια κυβέρνηση η οποία επέλεξε να χρησιμοποιήσει την συμφωνία για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί. Η στάση του Ποταμιού θα είναι στάση υπεύθυνη εθνικά, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον κι όχι τον λαϊκισμό, τον καιροσκοπισμό, ή την λογική στήριξης άνευ όρων και συλλογισμού.
Προσωπικά στηρίζω και τις δύο επιλογές του Ποταμιού. Καλώ όλες τις δυνάμεις του ορθολογισμού στην περιοχή μας να συλλογιστούν μαζί μας πάνω σε αυτά τα θέματα όπως και σε όλα όσα προκύπτουν με ψυχραιμία, σεβασμό στην άποψη του άλλου και με εργαλείο την λογική κυρίως και δευτερευόντως το συναίσθημα.

Μοιραστείτε την είδηση