Χρονιά «ορόσημο» για τη Δυτική Μακεδονία το 2024

8 Min Read

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας

Ενημερωτική εκδήλωση για τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων προώθησης της Επιχειρηματικότητας του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 διοργάνωσε η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος, ο Ενδιάμεσος Φορέας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, την Τετάρτη το βράδυ στο Κοβεντάρειο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προκηρύξεις δράσεων κρατικών ενισχύσεων προώθησης της επιχειρηματικότητας και ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες οι οποίοι εξέφρασαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους. Στόχος των δράσεων είναι η ανταπόκριση στις προκλήσεις της απολιγνιτοποίησης, η εξασφάλιση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας καθώς και η δημιουργία νέων.

Χρονιά «ορόσημο» χαρακτηρίστηκε το 2024 για τη Δυτική Μακεδονία από την ΕΥΔΑΜ με αναφορά στις προσκλήσεις De Minimis (50 εκατομμυρίων), στις προσκλήσεις για πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες (150 εκατομμυρίων) και μεγάλες (130 εκατομμυρίων), καθώς και στην πρόσκληση, η οποία έχει βγει σε διαβούλευση, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ με το 70% όλων των προγραμμάτων να αφορά μόνο τη Δυτική Μακεδονία. Στις προσκλήσεις De Minimis στην Π.Ε. Κοζάνης αντιστοιχούν 6.300.000 ευρώ για υφιστάμενες επιχειρήσεις και 4.200.000 ευρώ για νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις η επιδότηση θα φτάσει το 70%, στις μεσαίες το 60% και στις μεγάλες στο 50%. Πρόκειται για σημαντικούς συντελεστές που δεν υπάρχουν σε άλλα προγράμματα στην Ευρώπη και μπορούν να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μετά την απολιγνιτοποίηση καθώς θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας με απώτερο σκοπό να μειωθεί το «brain drain» και να γυρίσουν πίσω οι Δυτικομακεδόνες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ανέφερε και αυτός με τη σειρά του πως το 2024 είναι μια χρονιά «ορόσημο» και πως πρέπει να γίνει η Δυτική Μακεδονία ένας ελκυστικός προορισμός, αυξάνοντας τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας στην περιοχή. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια φιλοεπενδυτική περιφέρεια γιατί την έχει ανάγκη ο τόπος μας» τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Αμανατίδης έκανε αναφορά και στο ότι οι συνεταιρισμοί, οι γεωργικές επιχειρήσεις και η πρώτη μεταποίηση είναι εκτός των προγραμμάτων και των επιλέξιμων δαπανών, ζητώντας να μπορούν να είναι δικαιούχοι και αυτοί καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ένας από τους πέντε πυλώνες του master plan της απολιγνιτοποίησης, είναι η αγροτική ανάπτυξη η οποία δεν μπορεί να προχωρήσει με τα υφιστάμενα πλαίσια στήριξης».

Ο Δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Κοκκαλιάρης σημείωσε πως πρέπει να είναι δίκαιη η αναπτυξιακή μετάβαση και πως αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο ολόκληρης της περιοχής. «Αυτό που πρέπει να γίνει για να αλλάξει ένα παραγωγικό μοντέλο, είναι να έχουμε νέους ανθρώπους. Πρέπει να τους φέρουμε πάλι κοντά μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ως κοινωνία» τόνισε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας πως ο δρόμος δεν είναι εύκολος αλλά οι λύσεις μπορούν να έρθουν μέσα από διαβούλευση και προτάσεις ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα.

Ο διοικητής της ΕΥΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλίρης ανέφερε πως ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των προγραμμάτων, θα βγουν με εντολή του κ. Παπαθανάση προγράμματα 150 εκατομμυρίων για τις ενεργειακές επιχειρήσεις για να υπάρξει και άλλος κύκλος, ενώ σημείωσε πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές και στόχος των προγραμμάτων είναι να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας. Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα ο κ. Καλλίρης τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο πλαίσιο και ο πρωτογενής τομέας εξαιρείται από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και θα δουν αν υπάρχει η δυνατότητα να ενσωματωθούν κομμάτια του πρωτογενούς τομέα, στην αναθεώρηση του προγράμματος το 2025.

Η πλευρά των επιχειρηματιών

Η αίθουσα του Κοβενταρείου ήταν γεμάτη από υποψήφιους επιχειρηματίες και επενδυτές οι οποίοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τα όσα είχαν να πουν οι ομιλητές και στο τέλος εξέφρασαν απορίες, προβληματισμούς και ενστάσεις πάνω στα προγράμματα.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιάννης Μητλιάγκας ανέφερε πως χρειάζεται να τεθούν τα τοπικά ζητήματα τα οποία είναι σημαντικά ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν όσο περισσότεροι ωφελούμενοι γίνεται από την περιοχή. «Η δέσμευση των πόρων είναι πολύ μεγάλη, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, και είναι πλέον στο χέρι των επιχειρηματιών να αξιοποιήσουν αυτά τα κονδύλια, ως η μοναδική ίσως, ελπίδα της περιοχής για ανάκαμψη. Νομίζω πως είναι το σημείο καμπής και θα φανεί εδώ το μέταλλο και το τσαγανό των ντόπιων επιχειρηματιών αλλά και των επενδυτικών σχημάτων τα οποία είναι να έρθουν στην περιοχή και θα έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο διάστημα» τόνισε ο ίδιος. Ο κ. Μητλιάγκας εξέφρασε και τον προβληματισμό του ως προς την κατανομή των κονδυλίων στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας λέγοντας πως η Κοζάνη δεν γίνεται να παίρνει τα ίδια χρήματα με τη Φλώρινα καθώς έχουν τελείως διαφορετικά δημογραφικά χαρακτηριστικά και οι θέσεις εργασίας και η εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής στο σύνολο της, δυσκολεύει τις μικρές επιχειρήσεις στο να υποβάλλουν πρόταση. «Θα εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες που έχουμε ώστε να υπάρξουν κάποιες πιθανές τροποποιήσεις προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο το γενικότερα εγχείρημα είναι σοβαρό, τα χρήματα είναι πολλά και είναι η τελευταία ελπίδα της περιοχής μας» κατέληξε ο κ. Μητλιάγκας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Στέργιος Κιάνας στάθηκε, εν μέσω άλλων, στο «πάντρεμα» του αναπτυξιακού νόμου με το ΕΣΠΑ και στο ότι αποκλείονται κάποιες δραστηριότητες.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νικόλαος Κουτλιάμπας στάθηκε στο ότι οι οργανώσεις παραγωγών και η πρώτη μεταποίηση είναι εκτός των προγραμμάτων και εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας πως «είναι παράλογο να αποκλείονται μορφές επιχειρήσεων, λέγοντας ότι υπάρχει άλλο ταμείο. Όταν μια περιοχή σαν τη Δυτική Μακεδονία καταστρέφεται, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας».

Ο Κωνσταντίνος Σιαμπανόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν κάποια προβλήματα στο τωρινό πρόγραμμα και θέλουν να δουν πως μπορούν να διορθωθούν. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών καθώς και με το προσωπικό, καθώς απαιτούνται δύο νέες θέσεις εργασίας.

Ο Δημήτρης Ζιούζιος στάθηκε στην ανεργία και στο «brain drain» τονίζοντας πως το πρόγραμμα «είναι προς λάθος κατεύθυνση, ειδικά για τους νέους ανθρώπους».

«Είναι εκτός πραγματικότητας των προβλημάτων που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση» τόνισε ο Γιάννης Μπασίνας και ζήτησε να σταθούν στο ότι η απολιγνιτοποίηση αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο ότι δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά.

Ο Λουκάς Γκουρομίχος, επενδυτής από τη Γερμανία που ενδιαφέρεται να έρθει και να επενδύσει στην Κοζάνη και κυρίως σε φωτοβολταϊκά πάνελ, συσσωρευτές και μπαταρίες σημείωσε τέτοια προγράμματα τους βοηθούν πολύ και το περίμεναν εδώ και δύο χρόνια.

Θένια Βασιλειάδου- www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση