Τι να κάνετε στο όχημά σας πριν φύγετε για διακοπές

3 Min Read

Η κακή συντήρηση του οχήματος σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και πυρκαγιά στο όχημα

Το πόσο απαραίτητος είναι ένας έλεγχος οχήματος πριν αυτό διανύσει πολλά χιλιόμετρα και ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες, δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τους ιδιοκτήτες. Κι όμως αυτός ο καύσωνας με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολλές ημέρες λειτούργησε επιβαρυντικά στα αυτοκίνητα που δεν ήταν καλά συντηρημένα και προκάλεσε σε αρκετές περιπτώσεις πυρκαγιά.

«Η συντήρηση των οχημάτων είναι απαραίτητη και όχι παίξε γέλασε. Δεν γίνεται να ξεκινάμε να πάμε διακοπές ή να διανύσουμε πολλά χιλιόμετρα χωρίς να κάνουμε συντήρηση του οχήματος και να τηρήσουμε κάποιους βασικούς κανόνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια την δική μας και των υπολοίπων» λέει στον «Χ» ο υπεύθυνος του Ιδιωτικού ΚΤΕΟ Κοζάνης «AUTOΔιάγνωση». Ο ίδιος επισημαίνει πως οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να τηρούνται ακόμη πιο αυστηρά όταν το όχημα είναι σχετικά πιο παλιό και χρειάζεται να κινείται σε περιοχές με υψηλή κίνηση και θερμοκρασία.

«Ένα αυτοκίνητο που δεν είναι καλά συντηρημένο και είναι φορτωμένο με βάρος, αποσκευές και επιβαίνοντες, και θα χρειαστεί μια απόσταση που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έκανε σε μια ώρα και την κάνει σε δύο ώρες, τότε ο κίνδυνος να ανεβάσει θερμοκρασία και να προκληθεί βλάβη ακόμη και φωτιά είναι πολύ μεγαλύτερος. Σκεφτείτε όλο αυτό να συμβεί με καύσωνα και θερμοκρασία εξωτερική 40 βαθμούς Κελσίου και θερμοκρασία εδάφους σε άσφαλτο άνω των 40» προσθέτει ο κ. Γεράκης.

Τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε για διακοπές

  • Καθιερωμένος έλεγχος συντήρησης (service) ή ΚΤΕΟ χωρίς καθυστέρηση και στην ώρα του. Αν τα χιλιόμετρα δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη και αυτά που θα διανύσετε φτάσουν στο service, προτιμήστε να κάνετε τις εργασίες νωρίτερα.
  • Έλεγχος δοχείων λαδιού και υαλοκαθαριστήρων και συστήματος ψύξης (φρέον)
  • Έλεγχος πίεσης ελαστικών
  • Έλεγχος φαρμακείο και πυροσβεστήρα. Προτιμήστε τον πυροσβεστήρα να τον έχετε εντός της καμπίνας των επιβατών και όχι στον χώρο αποσκευών.
  • Επικαιροποιημένα έγγραφα οχήματος και οδηγού (δίπλωμα, ασφάλεια, πράσινη κάρτα, βιβλιάρια υγείας κλπ)
  • Ενημερωθείτε και αποθηκεύεστε στο κινητό σας τους τηλεφωνικούς αριθμούς οδικής βοήθειας και του ασφαλιστή σας.
  • Φροντίστε να έχετε έξτρα μπουκάλι με νερό εντός τους οχήματος σε περίπτωση που χρειαστεί καθώς και ένα πανί για να σκουπίσετε το παρμπρίζ από τα έντομα που πέφτουν και κολλάνε επάνω του και δεν βοηθούν στην καλή ορατότητα.

www.xronos-kozanis.gr – Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση