Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κοζάνη επισκέφθηκε ο Στ. Πιτσιόρλας παρουσία του Λεωνίδα Μπόμπολα

3 Min Read

Τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στη δυτική Μακεδονία επισκέπτεται σήμερα , ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, παρουσία του αναδόχου  Λεωνίδα Μπόμπολα (ΕΠΑΔΥΜ , ΗΛΕΚΤΩΡ).

Το εργοστάσιο, στο οποίο αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία. Αυτή η περίοδος διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου και στις 10 Ιουνίου 2017 θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του.

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου για την ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Πιτσιόρλας  τόνισε ότι “μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερα και πρέπει να έχουμε παραδείγματα για να αναδεικνύουμε την Ελλάδα της δημιουργίας”.

“Η ΔΙΑΔΥΜΑ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα”, ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας, όπως και η ολοκλήρωση του “υποδειγματικού” όπως το χαρακτήρισε, έργου ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, για το οποίο “τηρήθηκε αυστηρά το χρονοδιάγραμμα, χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού και χωρίς αναθεώρηση της σύμβασης”. Αναφορικά με την προώθηση επενδύσεων, ο κ. Πιτσιόρλας επεσήμανε ότι “θα μπορούσαμε τουλάχιστον 20% του ΠΔΕ ετησίως να το αξιοποιήσουμε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ”, συμπληρώνοντας ότι “με αυτό τον τρόπο πολλά έργα σε όλη την Ελλάδα θα μπουν στο στάδιο της υλοποίησης”.

Η δυναμικότητα επεξεργασίας απορριμμάτων του εργοστασίου αγγίζει τους 120.000 τόνους ετησίως και θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα μπορεί να δέχεται απορρίμματα και από άλλες γειτονικές περιοχές.

Η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια της χώρας, στην οποία δεν επιβλήθηκαν ποτέ περιβαλλοντικά πρόστιμα από την ΕΕ για χωματερές και κακές πρακτικές στη διαχείριση των απορριμμάτων και με την λειτουργία της ΜΕΑ δίνεται η δυνατότητα στους δήμους «να πετύχουν και να υπερκαλύψουν τον στόχο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 1999/31 που προβλέπει επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος των απορριμμάτων σε ποσοστό 65% έως το 2019», όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ και φορέας υλοποίησης ήταν η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, ενώ η χρηματοδότησή του προήλθε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (13 εκατ. ευρώ), το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης (Jessica) Δυτικής Μακεδονίας με περίπου 13 εκατ. ευρώ, την Εθνική Τράπεζα που χρηματοδοτεί το κατασκευαστικό ΦΠΑ του έργου (5,6 εκατ. ευρώ) και την Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ και την Ηλέκτωρ (ίδιοι πόροι 17 εκατ. ευρώ).

Μοιραστείτε την είδηση