Τι πήρε Στη Μαδρίτη Ο Έρντογαν Και τι εμείς

3 Min Read

Ανάγκη ψύχραιμης αποτίμησης των αποφάσεων της συνόδου του ΝΑΤΟ. Να δούμε τι απέσπασε ο «σουλτάνος» και τι απέμεινε για εμάς. Οι εκβιασμοί και τα ανατολίτικα παζάρια απέδωσαν στον Ταγίπ Έρντογαν εκείνα που επεδίωκε, πριν δώσει την συγκατάθεση του για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την είσοδο Σουηδίας και Φιλανδίας:

*** Οι δυο νεοφώτιστες  χώρες της συμμαχίας αναγνώρισαν ως εύλογες τις αξιώσεις της Τουρκίας και υπόσχονται να αντιμετωπίσουν ως «τρομοκράτες» όσους δραστηριοποιούνται στα εδάφη τους ως προπαγανδιστές των κουρδικών οργανώσεων. Είτε πρόκειται για το ΡΚΚ, είτε για τους Κούρδους ης Βόρειας Συρίας (YPG), τους οποίους αποθέωνε όλη η Δύση ως «μαχητές της ελευθερίας», όταν τους είχε ανάγκη στον πόλεμο εναντίον του «ISIS». Υπόσχονται ότι θα προχωρήσουν ακόμη και σε έκδοση ατόμων αυτού του χώρου, όπως αξιώνει η Άγκυρα. Που έσπευσε αμέσως να δώσει κατάλογο 33 καταζητούμενων.

*** Εξασφάλισε, κάνοντας βεβαίως την δική του κωλοτούμπα, με το να άρει την απειλή του «βέτο», την επιδιωκόμενη εδω και ενάμισι χρόνο συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ , την οποία έχει ανάγκη να προβάλει στο εσωτερικό της χώρας του, όπου φυλλορροούν οι οπαδοί του. Διότι λειτούργησε «ως κάρφος εις τον οφθαλμόν του» η πράγματι θεαματική υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Και ήθελε κάποια «ισοφάριση».

*** Απέσπασε την υπόσχεση ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του για εκσυγχρονισμό των F-16 που διαθέτει. Όπερ επιβεβαιώνει η δήλωση της Αμερικανίδας υφυπουργού Άμυνας ότι «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πολύ για την αμυντική ικανότητα της Τουρκίας, ως  χώρας μέλους του ΝΑΤΟ», που έγινε αμέσως μετά την συνάντηση Μπάϊντεν-Έρντογαν.

Που βρισκόμαστε λοιπόν; Στο «τα πήρες όλα κι’ έφυγες»; Με την Ελλάδα χωρίς κανένα κέρδος; Αυτή είναι η εικόνα που προωθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Αλλά δεν είναι αληθινή. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα είχε ένα άμεσο κέρδος εκεί ακριβώς που την «καίει» η υπόθεση. Στο τι καλοκαίρι περιμένουμε να διαμορφωθεί στο Αιγαίο. Και το χρωστάμε, πάλι, στις ΗΠΑ. Διότι και παρασκηνιακώς είχαν διαμηνύσει στον Έρντογαν να μη θέσει, όπως απειλούσε, θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και επισήμως ο Τζο Μπάϊντεν είπε «κατάμουτρα» στον Έρντογαν ότι ενδιαφέρεται ζωηρώς «για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία».

Ας κρίνει, έκαστος, τι μετρά περισσότερο.

Γιώργης Μασσαβέτας

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση